Kultur på recept i hela landet

Motion 2013/14:So449 av Anne Marie Brodén (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2013-10-03
Numrering
2013-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att patienter ska ges möjlighet att få kultur på recept som en del i ett rehabiliteringsprogram i likhet med fysisk aktivitet på recept.

Motivering

Kulturdepartementet och Socialdepartementet inledde under 2009 ett samarbete om att genomföra försöksverksamhet med kultur som hjälpmedel i arbetet med att förebygga och förkorta sjukfrånvaro, kallat Kultur på recept. Försöksverksamheterna genomfördes av Region Skåne och Helsingborgs stad respektive Västerbottens läns landsting och uppvisar hur kulturella aktiviteter kan vara en resurs i arbetet med rehabilitering av sjukskrivna personer.

Från och med hösten 2013 får även patienter på vårdcentralerna i Jönköpings län möjlighet att delta i pilotverksamhet med Kultur på recept. Det är en arbetslivsinriktad behandlingsform för personer som har eller är i riskzonen för stressrelaterade besvär, psykisk ohälsa och/eller långvarig diffus smärta. Forskning från Göteborgs universitet och Karolinska Institutet visar att kulturupplevelser stimulerar sinnena och ger goda effekter på hälsan.

Syftet med Kultur på recept är att undersöka om kulturaktiviteter, eget skapande och kulturupplevelser kan vara en del i en rehabiliteringsprocess. I projektet skapas även en ny relation för metodutveckling gällande kultursektorns möten med nya grupper.

I Region Skåne arbetar man vidare med Kultur på recept 2.0 – Skånemodellen som bygger på det pilotprojekt som drevs inom regeringssatsningen. Kulturrådet har beviljat medel för att koppla följeforskning till pilotprojektet. Projektets mål är att nå ca 200 deltagare som är långtidssjukskrivna patienter med lätta och medelsvåra depressioner, stress, ångest och långvarig smärta. I projektet deltar både offentliga och privata vårdenheter i Helsingborg med en utbildad rehabkoordinator. Om Kultur på recept bedöms lämpligt för patienten får han/hon ett recept som innehåller kulturaktiviteter under tio veckor. Patienterna möts i grupp tre gånger per vecka, under ledning av en kulturpedagog. Man erhåller även ett Kulturkort som gäller ett år för att stimulera till fortsatt kontakt med kulturen.

Målsättningen är att alla patienter ska få del av möjligheten att få kultur på recept om läkaren anser att det är lämpligt. För att detta ska bli verklighet krävs en översyn och en förändring så att Kultur på recept ses som en del inom rehabiliteringsområdet inom sjukvården.

Stockholm den 24 september 2013

Anne Marie Brodén (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att patienter ska ges möjlighet att få kultur på recept som en del i ett rehabiliteringsprogram i likhet med fysisk aktivitet på recept.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.