Till innehåll på sidan

Kommunal rätt att anställa läkare

Motion 2009/10:So540 av Rosita Runegrund och Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-05
Numrering
2009-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att ge kommunerna rätt att anställa läkare.

Motivering

Många äldre personer med omfattande behov av vård och omsorg i hemmet träffar alltför sällan en läkare. Att förbättra läkartillgången för denna grupp är en viktig åtgärd för att den enskilde personen och dennes anhöriga ska känna trygghet. Genom att läkaren gör hembesök, gör läkemedelsgenomgångar, är tillgänglig och kontinuerligt medverkar i vården och omsorgen om den äldre personen kan akuta insatser minimeras. Detta är en förutsättning för att undvika ”onödiga” sjukhusinläggningar. Läkarens engagemang har också stor betydelse för vilken trygghet övriga medarbetare i vårdteamet upplever i de medicinska frågorna.

Alliansregeringen har beslutat om stimulansbidrag för att öka läkarmedverkan i vård och omsorg om äldre. Resultaten så här långt visar på goda effekter, men det finns ändå anledning att öppna för fler kommunala variationer på området.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska landstinget sluta avtal med kommunerna om omfattningen av och formerna för läkarmedverkan i särskilda boenden samt i dagverksamhet. Detsamma gäller i ordinärt boende om en kommun ansvarar för den vården. Om landstinget inte uppfyller sina skyldigheter att tillhandahålla läkare enligt avtalet har kommunen rätt att på egen hand anlita läkare och få ersättning från landstinget för dessa kostnader. Det handlar då om så kallade hyrläkare, som tillfälligt täcker upp för den läkarkontakt som landstingen inte klarar av att tillhandahålla.

Nu är tiden mogen för att låta kommunerna på egen hand få anställa läkare. Detta bör vara en möjlighet för kommuner som så önskar. På så sätt kan läkare med tid, engagemang och kompetens kopplas till den kommunala äldreomsorgen, vilket är nödvändigt för utvecklingen av den primärkommunala hälso- och sjukvården.

Stockholm den 5 oktober 2009

Rosita Runegrund (kd)

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att ge kommunerna rätt att anställa läkare.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.