Havsöringsbestånd i Norr- och Västerbotten

Motion 2003/04:MJ471 av Lennart Klockare (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslag till en åtgärdsplan som stärker havsöringsstammen i de två nordligaste länen.

Motivering

Enligt konventionen om biologisk mångfald skall vi arbeta för att det skall finnas livskraftiga stammar av olika arter. Den havsvandrande öringen i de två nordligaste länen är mycket starkt hotad, till och med i större utsträckning än laxen. Öringen har sina lekområden i älvar, åar och mindre vattendrag. Efter att ha fötts i något av dessa vattendrag stannar öringen något år i sitt födelseområde, för att sedan vandra ut i kustregionen. När den sedan ätit upp sig i kustområdena och nått rätt ålder vandrar den åter upp till vattendragen för lek.

Före mitten av 1960-talet fanns det gott om havsöring i länens älvar, och havsöringsstammarna var livskraftiga trots goda fångster av öring. Tyvärr har havsöringen sedan dess minskat mycket drastiskt så till den grad att den i dag kan sägas vara utrotningshotad. De regleringar som genomförts under den senaste tioårsperioden har i huvudsak varit inriktade på laxen, medan den havsvandrande öringen erhållit mycket begränsat skydd. Resultatet av detta är att havsöringsbestånden idag endast är spillror av vad de kunde vara.

Älvarnas potential att producera havsöring nyttjas i mycket liten utsträckning. Tillståndet för flertalet havsöringsbestånd är akut, och kraftfulla insatser måste skyndsamt införas för att skydda och återuppbygga bestånden. Det är fråga om insatser av många slag, där i detta sammanhang särskilt skall nämnas behovet av att restaurera havsöringens lekområden i sidoflödena till storälvarna som mindre åar och bäckar samt åtgärder i kustområdet och i älvarna som säkrar möjligheterna till lekvandring.

En stark och livskraftig havsöringsstam i älvarna är dessutom en viktig förutsättning för en växande fisketurism. Med en livskraftig öringstam och ett hållbart nyttjande av fisken som resurs kan fisketurismen få en positiv utveckling i länens glesbygdskommuner. En utveckling av en hållbar fisketurism skapar många nya arbetstillfällen inom flera branscher, arbetstillfällen som i dessa kommuner kan bidra till att stoppa den kraftiga utflyttningen och skapa framtidstro i glesbygden.

Som sportfisk är havsöringen i princip lika intressant som laxen. Den har dessutom den fördelen att den är fiskbar under större delar av säsongen än laxen, och därmed av stor betydelse för sportfisketurismens möjligheter att erbjuda ett både varierat och uthålligt fiske under hela fiskesäsongen. Men innan havsöringen kan bli ett verkligt alternativ som sportfisk fordras att en långsiktig strategi för dess regenererande fastläggs med konkreta åtgärder och till detta kopplat ett uppföljningsprogram.

Behov av stärkt skydd

Det finns inte bara en orsak till att havsöringen i de två nordliga länen har minskat så kraftigt, utan det handlar om flera samverkande faktorer. Skogsbruket genom flottningsrensningar, stora kalhyggen, dikningar och kanske framför allt avverkning längs vattendragen har påverkat reproduktionen och uppväxtområdet negativt. En oskadad havsöringsälv producerar smolt till ett värde av cirka 150 000 kronor per hektar.

Ytterligare en viktig faktor till nedgången är att det vid kusten finns stora områden där fritidsfisket efter havsöring är lättåtkomligt. Här kan det finnas behov av att begränsa det fria kustfisket eller införa en kvot på hur många fiskar man får ta, en s.k. bag limit. Till dessa två negativt påverkande orsaker måste också yrkesfisket till havs efter öring läggas, och det kan finnas anledning att se över detta. Fiskeriverket bör få i uppdrag att på djupet analysera tillståndet för havsöringsstammarna samt orsakerna till den hotbild som finns. Utifrån dessa analyser måste sedan en handlingsplan utarbetas som tar sikte på att uppnå långsiktigt hållbara bestånd av havsöring på nivåer som motiveras av vattendragens reproduktionskapacitet.

Stockholm den 7 oktober 2003

Lennart Klockare (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förslag till en åtgärdsplan som stärker havsöringsstammen i de två nordligaste länen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.