Hantering av mellannamn

Motion 2009/10:C243 av Sonia Karlsson och Christina Axelsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämning
2009-09-30
Numrering
2009-10-01

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av namnlagen.

Motivering

Det blir allt vanligare att svenskar bär ett mellannamn, antingen på grund av giftermål eller på grund av att deras föräldrar har olika efternamn. Men det är väldigt olika hur personer med mellannamn väljer att använda dem. En del säger alltid såväl mellannamn som efternamn när de presenterar sig, har med alltihop i sin namnteckning, i telefonkatalogen, i e-postadressen etc. medan andra till vardags bara använder efternamnet och tar fram mellannamnet bara vid speciella tillfällen.

Förr registrerades inte tilltalsnamn i folkbokföringen, utan alla ens förnamn hade samma dignitet. Ofta fick lärare vid läsårets början reda ut vilket namn eleverna skulle kallas, särskilt ifall deras tilltalsnamn inte var det förnamn som stod först. Det där var förstås opraktiskt, så sedan införde man nuvarande system, där föräldrar i samband med att de anmäler vad ett nyfött barn ska heta, samtidigt får ange vilket av förnamnen som är tilltalsnamn. Vi tycker nu att det är dags för nästa reform, nämligen att alla som bär ett mellannamn får möjlighet att ange om de vill ha bara efternamnet eller mellannamn plus efternamn som ”tilltalsnamn”.

Men namnlagen är ingen okomplicerad fråga och det gäller även för förhållandet mellan namnlagens mening och dess utförande. Namnlagen bör därför vara föremål för en översyn som beaktar den problematik som beskrivs ovan.

Stockholm den 29 september 2009

Sonia Karlsson (s)

Christina Axelsson (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av namnlagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.