Förbjud spel och lotteri på kredit för skuldsatta

Motion 2017/18:46 av Robert Hannah (L)

av Robert Hannah (L)

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att helt förbjuda spel och lotteri på kredit för skuldsatta och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skuldsatta inte ska behöva betala tillbaka kredit som de getts för spel och lotteri och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Spel och lotteri bör vara tillåtet men deras dåliga verkningar bör inte tillåtas. Många företag som verkar inom spel- och lotteribranschen erbjuder inte bara spel och lotteri utan tjänar stora delar av sina pengar på att ge krediter i samband med spelen.

I början av september månad uppdagades det att Socialdemokraterna sålt lotter på kredit till redan skuldsatta, via partiets spelbolag Kombispel. Sedan 2014 har över 8 000 personer hamnat hos kronofogden för att de inte betalat sina lotter. Socialdemokraterna har fått in över 500 miljoner i vinst från sina lotter som säljs av den ekonomiska föreningen A-lotterierna. Enligt DN:s granskning hade partiet med offensiv marknadsföring sålt lotter till personer som redan hade skulder hos kronofogden.

Det är pinsamt och oroväckande att Socialdemokraterna skapat ett kryphål i lagen som man själva sedan använder för att sälja lotter på kredit.

Varken Socialdemokraterna eller andra bör kunna göra vinst på människor som redan är skuldsatta. Ett totalförbud mot att sälja spel och lotteri på kredit till redan skuldsatta människor måste införas omgående. Ges kredit för spel och lotteri till skuldsatta ska skuldsatta inte behöva betala tillbaka.

Robert Hannah (L)

Ärendet är avslutat Motionskategori: Fristående motion Tilldelat: Kulturutskottet

Händelser

Inlämnad: 2017-09-15 Granskad: 2017-09-21 Hänvisad: 2017-10-13
Yrkanden (2)