Till innehåll på sidan

Förbättrad rättsstatus för tjänstehundar och tjänstehästar

Motion 2016/17:443 av Lotta Finstorp (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-09-30
Granskad
2016-10-01
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tjänstehundars och tjänstehästars rättsstatus och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagsläget arbetar ca 400 polishundar och 60 polishästar i Sverige tillsammans med sina förare. Därtill finns det flera hundar inom exempelvis Tullverket, Kriminalvården, Försvarsmakten och räddningstjänsten. Användningsområdet och arbetsuppgifterna för dessa hundar och hästar är varierande. Inom polisen används hundarna i de flesta fallen som så kallade patrullhundar. Tullen använder sig av hundar till exempel för att hitta narkotika. Hästar används idag främst av polisen inom polisrytteriet.

Det är särskilt viktigt att tjänstehundarnas och tjänstehästarnas status förbättras. Vid konfrontation med gärningsmän är det vanligt förekommande att särskilt hundarna utsätts för våld av varierande grad såsom hugg med skruvmejsel eller kniv, sparkar och slag m.m. Vid kravaller förekommer det att hundarna blir träffade av stenar och flaskor samt får knallskott kastade under sig. Det finns också händelser i samband med kravaller där ammoniak sprutats på hundarna, men också tillfällen där köttbitar innehållande spik och andra föremål kastats åt dem.

I dagsläget ses en tjänstehund och en tjänstehäst som egendom enligt brottsbalken, vilket föranleder att våld mot dessa betraktas som skadegörelse, vilket så gott som alltid ger mycket blygsamma påföljder om det ens föranleder några sådana. De flesta fall läggs ned eller konsumeras av andra brott.

Tjänstehundarna och hästarna är i realiteten förarnas förlängda arm, en förare som har ett förstärkt rättsskydd. Hundens och hästens juridiska rättsvärde kan idag jämföras med ett staket som sparkas sönder av en gärningsman eller en glasruta som krossas.

När frågor kring tjänstehundens eller tjänstehästens rättsvärde diskuteras, hävdar många att djurplågerilagen kan vara tillämplig. Denna lagstiftning är endast tillämplig om man kan bevisa att djuret lidit till följd av gärningsmannens agerande. Detta är tillämpligt i de fall där uppenbara skador är aktuella, men en spark eller ett slag ger långt ifrån alltid några synliga skador. Att en tingsrätt då skulle kunna finna det klarlagt att djuret lidit, enligt juridisk mening, är inte att anse såsom rimligt.

Mot bakgrund av tjänstehundarnas samt tjänstehästens viktiga samhällsfunktion och utsatta arbete anser jag att deras rättsstatus bör ses över och därmed göra det tillämpligt att åtala en person för exempelvis våld mot tjänstehund och i samma grad våld mot tjänstehäst.

 

 

Lotta Finstorp (M)

 

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om tjänstehundars och tjänstehästars rättsstatus och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2016/17:JuU16
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    Delvis bifall

Behandlas i betänkande (1)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.