Europadagen som allmän flaggdag

Motion 2005/06:K281 av Cecilia Wigström och Karin Granbom (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europadagen bör bli en allmän flaggdag.

Motivering

Den 9 maj 1950 presenterade Frankrikes utrikesminister Robert Schuman ett förslag om att skapa en kol- och stålgemenskap i Europa. Genom att inrätta en gemensam kol- och stålmarknad, under överinseende av en oberoende myndighet, skulle man skapa en gemensam intressesfär för de länder som tidigare legat i krig mot varandra. ”Vi kan bara värna om världsfreden genom kreativa ansträngningar i samma storleksordning som de faror som hotar denna fred.”

Schumanplanen välkomnades enhälligt av Tyskland, Italien, Nederländerna, Belgien och Luxemburg. Ett år senare, den 18 april 1951, slog sig de sex länderna samman och bildade Europeiska kol- och stålgemenskapen, den första byggstenen i det som nu är EU. Den 9 maj 1950 anses vara den dag då den europeiska integrationen inleddes.

EU:s stats- och regeringschefer beslutade vid toppmötet i Milano 1985 att den 9 maj skulle utses till Europadagen. Den firas sedan 1986 varje år i hela Europa med olika evenemang som betonar samarbetet mellan Europas folk.

På flera håll runtom i Sverige ordnas olika aktiviteter med europeisk eller internationell prägel kring den 9 maj. Organisationer, kommuner, föreningar, myndigheter och andra aktörer bidrar till kunskap och diskussionslust. En särskild Europabakelse har tagits fram för försäljning den 9 maj. Vi välkomnar varmt dessa aktiviteter och önskar att det fanns mer av detta engagemang under resten av året.

Många medborgare tycker att EU känns oviktigt och avlägset. Det är beklagligt och säkert en bidragande orsak till att folkomröstningsresultatet om euron blev nej. För att det europeiska samarbetet skall kännas närmare och viktigare behövs många insatser. En av dem är att synliggöra Europasamarbetet mer. Europadagen bör därför göras till allmän flaggdag i Sverige.

Flaggningen på statliga byggnader avgörs av de statliga myndigheterna och institutionerna själva. Med en allmän flaggdag den 9 maj så kommer förhoppningsvis Europasamarbetet synas på ett helt annat sätt än vad som är fallet idag.

Stockholm den 28 september 2005

Cecilia Wigström (fp)

Karin Granbom (fp)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Europadagen bör bli en allmän flaggdag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.