Drogtest på barn under 15 år

Motion 2008/09:Ju380 av Ingvar Svensson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-06
Numrering
2008-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om drogtest på barn under 15 år.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till drogtester på skolor.1

1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.

Motivering

Eftersom kroppsbesiktning inte är tillåtet på personer som inte har fyllt 15 år får polis och åklagare inte tvångsvis drogtesta barn under 15 år som misstänks för narkotikabrott. Detta försvårar en stödinsats från samhällets sida. Urin- eller blodprovstagningar får inte göras och därmed kan inga åtgärder vidtas förrän missbruket är uppenbart. Ju bättre möjligheter som samhället har att ingripa tidigt mot drogmissbruk desto större blir möjligheterna att förhindra att unga utvecklar ett kriminellt beteende. Dessutom undviks det lidande som ett utvecklat drogberoende innebär, både för ungdomen och för dennes omgivning. Följden av dagens regelsystem blir att socialtjänsten kopplas in först när ett narkotikamissbruk pågått en längre tid och är uppenbart. Då är det mycket svårare att ta sig ur missbruket. Den personliga integriteten ska värnas men inte till priset av mänskligt lidande. De bestämmelser som reglerar tvångsmedelsanvändningen mot barn är alltför restriktiva, och en utvidgad tvångsmedelsanvändning påverkar inte de integritetsaspekter som angivits som skäl för att inte tillåta provtagning. Provtagning på ungdomar under 15 år bör därför bli tillåtet vid välgrundad misstanke om narkotikamissbruk. Detta är också regeringens mening och framgår ur kommittédirektiven till utredningen Översyn av de särskilda bestämmelser som gäller för lagöverträdare under 15 år (dir. 2007:151).

Drogmissbruk har under en tid gått längre ned i åldrarna. För att får stopp på denna trend måste vi hindra att missbruk befästs. Därför är det väsentligt att utreda om inte skolpersonal också ska få rätt att drogtesta ungdomar, vid allvarlig misstanke om narkotikamissbruk.

Dagens ordning är ohållbar om man vill hjälpa ungdomarna innan de fastnat i sitt missbruk och samtidigt erbjuda en trygg miljö för övriga elever och personal. Därför efterlyser jag, som ett led i det förebyggande arbetet, en laglig möjlighet att kunna genomföra drogtest på gymnasiet, något som i dag är förbjudet.

I dag krävs föräldrars och elevers tillstånd för att drogtesta om gymnasiet misstänker att en elev använder droger. Det är inte tal om kroppsvisitering utan om att när det finns en välgrundad misstanke kunna göra en urin-, blod- eller salivprovtagning. I detta måste en avvägning ske mellan personlig inte-gritet och möjligheten att vid tidig upptäckt av missbruk skona den unga människan från många års lidande.

Droger skördar offer urskillningslöst. Missbruk har ingen övre eller undre åldersgräns. Tidig upptäckt och hjälp att komma ur missbruket kan skona den unga människan och hans eller hennes närstående från många års lidande. Det finns fall där föräldrarna inte vill inse att deras barn har börjat använda narkotika eller där de helt enkelt blundar för det. Eftersom deras tillstånd krävs om skolan eller socialtjänsten ska kunna utföra testet är dagens situation ohållbar. Det är inte tal om att utsätta barnet för kränkande behandling utan om att när det finns en välgrundad misstanke kunna göra en urin- eller blodprovstagning. Försök görs också med ännu enklare provtagningssystem för att avdramatisera det hela ytterligare. Givetvis måste den personliga integriteten värnas, men inte till vilket pris som helst. I ett idealiskt samhälle skulle inga barn och unga behöva använda droger överhuvudtaget, men i den verklighet vi lever i behövs möjligheten till drogtest av ren och skär omtanke om de drabbade barnen.

Stockholm den 6 oktober 2008

Ingvar Svensson (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om drogtest på barn under 15 år.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om möjligheten till drogtester på skolor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.