Demokrati i hela Palestina

Motion 2007/08:U285 av Thomas Strand m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-04
Numrering
2007-10-05
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att värna demokratin och den humanitära situationen i hela Palestina.

Motivering

Palestinafrågan har varit kärnan i Mellanösternkonflikten i mer än åtta decennier. För muslimer och araber från Marocko till Indonesien, samt de som bor i väst, har Palestinafrågan hela tiden haft en symbolmättad innebörd för deras tolkning av konflikterna i Mellanöstern. Arabvärlden ser att Europa och västvärlden inte respekterar FN:s resolutioner i Palestinakonflikten. Arabvärlden och Afrika ser att det inte ställs krav på Israel att låta de palestinska flyktingarna återvända hem. Den israeliska ockupationen av områden som erövrades i kriget 1967 fortsätter. Israel tillåts bryta mot folkrätten genom bosättningarna på de ockuperade områdena och den mur som nu byggs på palestinska Västbanken. Samtidigt ställer EU, Sverige och USA de hårdaste politiska kraven på den svagare parten i Palestinakonflikten: de palestinska araberna på Västbanken och i Gaza.

I januari 2006 hade araberna i Palestina en demokratiskt vald regering. Men Europa och väst tog inte vara på chansen att stödja denna unika öppning för demokrati i arabvärlden. I stället isolerade man den folkvalda palestinska regeringen och bidrog därigenom till det sammanbrott av de palestinska mödosamt byggda demokratiska institutioner som vi nu åser.

För närvarande är konflikten i ett känsligt läge. På grund av EU:s och västvärldens politik sjunker respekten i Mellanöstern för demokrati som styrelseform, för FN:s resolutioner och för västvärldens ledande roll i världspolitiken. Vi bäddar för nya konflikter.

Mahmud Abbas regering som nu får stöd från västvärlden har inte valts av folket på Västbanken och i Gaza. För att en rättvis och hållbar fred skall kunna skapas måste en samlingsregering återinsättas alternativt nya demokratiska val i Palestina genomföras och dess resultat respekteras såväl inom Palestina som av omvärlden. Omvärlden måste säkra den humanitära situationen i Gaza och motarbeta alla åtgärder som skulle försvåra en tvåstatslösning.

Vi anser att den svenska regeringen bör göra följande:

  • Initiera och inom EU verka för samtal med samtliga relevanta valda politiska ledare på Västbanken, i Gaza och i Israel.

  • Genomföra och inom EU verka för omedelbara och kraftfulla humanitära insatser till människorna i Gaza, inklusive krav på Israel att öppna gränspassagerna.

  • Verka för försoning mellan de stridande parterna på Västbanken och i Gaza så att en samlingsregering kan återinsättas alternativt nya val – lika demokratiska som de som genomfördes i januari 2006 – kan genomföras så snart som möjligt.

Stockholm den 28 september 2007

Thomas Strand (s)

Hillevi Larsson (s)

Christer Engelhardt (s)

Marina Pettersson (s)

Lars U Granberg (s)

Magdalena Streijffert (s)

Aleksander Gabelic (s)

Luciano Astudillo (s)

Göte Wahlström (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att värna demokratin och den humanitära situationen i hela Palestina.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.