Till innehåll på sidan

Barns tillgångar och familjens rätt till bostadsbidrag och socialbidrag

Motion 2005/06:Bo228 av Jan Ertsborn (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Bostadsutskottet

Händelser

Inlämning
2005-10-05
Hänvisning
2005-10-13
Bordläggning
2005-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barns tillgångar icke skall påverka familjens rätt till bostadsbidrag.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barns tillgångar icke skall påverka familjens rätt till socialbidrag.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.

Motivering

I lagen om bostadsbidrag (1993:737) stadgas att ett belopp som motsvarar den ersättning som tillkommit ett barn med anledning av personskada eller kränkning och som inte avser ersättning för kostnader skall undantas vid beräkningen av familjens förmögenhet. Detsamma gäller ersättning, som inte avser ersättning för sakskada, som utfallit till barnet från en försäkring med anledning av att barnet åsamkats skada genom olycksfall eller sjukdom.

Vidare stadgas i samma lag att tillgångar som ett barn har förvärvat genom gåva, testamente eller förmånstagarförordnande vid försäkring eller pensionssparande skall undantas vid beräkningen av familjens förmögenhet. Detta förutsätter dock att förvärvet har skett från någon annan än barnets förmyndare och att det är förenat med villkor, som innebär att egendomen skall stå under förvaltning av någon annan än förmyndaren, utan bestämmanderätt för denne, och som anger vem som i stället skall utöva förvaltningen.

Några motsvarande lagbestämmelser vad gäller socialbidrag föreligger inte.

Enligt uppgift från Socialstyrelsen innebär dagens tillämpning av socialtjänstlagen att barns tillgångar inverkar negativt på en förälders rätt till ekonomiskt bistånd.

Behovet har då, helt eller delvis, ansetts kunna tillgodoses på annat sätt eftersom föräldern har möjlighet att förfoga över tillgången. Socialstyrelsen anser att en sådan praxis kan medföra att en konflikt uppstår mellan föräldrabalkens bestämmelser om förmyndares förvaltning av omyndigs tillgångar och bestämmelser i socialtjänstlagen. Socialstyrelsen uttalar en önskan om ett klarläggande i frågan om barns tillgångar bör beaktas vid bedömningen av en familjs rätt till försörjningsstöd och i så fall i vilken utsträckning.

Från den praktiska verkligheten finns många exempel på hur ett barns tillgångar inneburit att familjen nekats socialbidrag eller bostadsbidrag. I många av dessa fall har barnet erhållit tillgångar genom arv eller livförsäkring efter en avliden förälder. Erhållna medel har då insatts på bankkonto med överförmyndarspärr. Berörda överförmyndare har inte tillåtit vårdnadshavaren att lyfta några medel från barnets konto, vilket får anses vara riktigt.

Barn har också ibland erhållit tillgångar i arv eller testamente efter far- eller morföräldrar. Sådana medel är enligt föräldrabalken eller enligt föreskrifter i ett testamente inte heller tillgängliga för vårdnadshavaren.

En viktig princip att beakta i detta sammanhang är att barn enligt svensk rätt aldrig är underhållsskyldiga mot sina föräldrar eller mot hel- eller halvsyskon, vilket rent faktiskt blir resultatet av gällande regler och praxis.

Jag menar att barns tillgångar inte i något avseende skall kunna påverka familjens rätt till social- eller bostadsbidrag. Undantag kan endast accepteras beträffande sådana tillgångar som barnet erhållit av sina vårdnadshavare i syfte att dessa skall bli utan tillgångar och därmed berättigade till nu aktuella bidrag.

Stockholm den 28 september 2005

Jan Ertsborn (fp)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barns tillgångar icke skall påverka familjens rätt till bostadsbidrag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om socialbidrag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag, Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.