Avskaffande av livstidsstraffet

Motion 2002/03:Ju390 av Gudrun Schyman m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2002-10-23
Hänvisning
2002-10-30
Bordläggning
2002-10-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att livstidsstraffet skall avskaffas och ersättas med tidsbestämda straff.

Motivering

I det svenska rättsväsendet anses en av de grundläggande principerna vara att de straff som döms ut då ett brott har begåtts skall vara rättvisa och förutsägbara (vilket också är en förutsättning för att preventionstanken skall ha någon grund). En annan grundprincip är maktfördelningsprincipen, det vill säga att domstolarna är den dömande makten frikopplad från den lagstiftande och verkställande makten.

Vänsterpartiet anser att detta är två av de viktigaste grundstenarna för att garantera rättssäkerheten i systemet och vi är övertygade om att detta är en uppfattning som delas av de flesta. Detta till trots kan inte det strängaste straffet som kan utdömas enligt svensk rätt, nämligen livstidsstraffet, sägas omfattas av dessa grundstenar. Livstidsstraffet bygger i sin nuvarande form på att regeringen (den verkställande makten) är den instans som slutligen, genom nådeinstitutet, bestämmer strafftidens längd.

Detta gör att principen om att påföljdssystemet skall vara rättvist bryts då nådeinstitutet bygger på en helt individuell prövning och visar på stora variationer i tillämpning. Förutsägbarheten existerar inte med denna modell eftersom möjligheten att beräkna när man kan få nåd och därmed få straffet tidsbestämt inte existerar.

Principen om att domstolarna skall vara den dömande makten och därmed frikopplad från den verkställande existerar inte med den konstruktion som livstidsstraffet har i dag.

Antalet dömda till livstidsstraff har ökat kraftigt och benådningspraxis har drastiskt förändrats under den senaste tioårsperioden, detta har inneburit att strafftidens egentliga längd har ökat väsentligt. De längre strafftiderna kan antas bero på dels en förskjutning i den allmänna debatten, dels på den brottsutveckling som finns i samhället i dag.

Under åren 1995 och 1996 fick 20 personer sitt straff tidsbestämt av nåd. För dessa fastställdes strafftiden till mellan 14 och 23 år. År 2001 fanns 105 livstidsdömda personer inskrivna på svenska fängelser. Några av dessa har beviljats nåd. Tiden som bestämts för dessa personers straff är mellan 18 och 23 år.

Grova brott skall enligt Vänsterpartiet straffas i enlighet med det straffvärde brottet anses ha. Detta innebär givetvis att straffskalorna vid avskaffandet av livstidsstraffet måste ses över. Vi anser dock det vara orimligt att de som dömts för brott för så många år sedan får sin strafftid påverkad av händelser helt utanför deras kontroll. Grova och uppmärksammade brott som begåtts av andra försvårar livstidsdömdas möjlighet till nåd trots att det inte har med deras brott att göra.

Politiska vindar påverkar livstidsstraffet, det kan man tydligt se genom att följa debatten och läsa program och motioner inom detta område. Vid skiftande majoriteter kan synen på livstidsstraffet och tillämpningen av nådeinstitutet förändras. Detta strider helt mot de grundprinciper som vårt rättsväsende vilar på. Straffmätningen riskerar att bli en politisk fråga.

Livstidsstraffet är såväl en inhuman som otidsenlig påföljd och skall således avskaffas. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 23 oktober 2002

Gudrun Schyman (v)

Lars Bäckström (v)

Mats Einarsson (v)

Marie Engström (v)

Owe Hellberg (v)

Berit Jóhannesson (v)

Sten Lundström (v)

Rossana Valeria D (v)

Alice Åström (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att livstidsstraffet skall avskaffas och ersättas med tidsbestämda straff.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.