Till innehåll på sidan

Åtgärder för begränsning av smittspridning av ebola

Motion 2015/16:1642 av Per Ramhorn m.fl. (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-05
Granskad
2015-10-05
Hänvisad
2015-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fler vårdplatser i beredskap för ebolapatienter och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nationell strategi för att upptäcka smittsamma sjukdomar i ett tidigt skede, exempelvis ebola, vid Sveriges gränser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under utbrottet av ebolaviruset i Västafrika förra året låg fokus på att hjälpa de svårt drabbade av sjukdomen. Det var därför mycket glädjande att den nya regeringen då valde att utöka det humanitära stödet och att Folkhälsomyndigheten arbetade hårt med att säkerställa att Sverige vid ett eventuellt smittfall snabbt kan agera och därmed minska smittorisken samt att Socialstyrelsen utöver detta även inkom med rekommendationer om hur sjukvårdspersonalen ska agera vid misstanke om eboladrabbad patient.

 

WHO befarade vid det senaste utbrottet att utbrottet skulle bli väldigt omfattande och menade att det fanns en stor risk att ebola spreds till fler länder i området, varför mycket stora internationella insatser krävdes för att stoppa epidemin. Situationen var allvarlig i bl.a. Guinea, Liberia och Sierra Leona och även sjukvårdsanställda drabbades.

 

Det som Sverigedemokraterna då oroades över och oroas över i händelse av ett nytt utbrott är främst vilka faktiska åtgärder som görs för att förhindra att viruset sprider sig i och till Sverige.

 

För att minska eventuella framtida utbrott och för att minska risken att försätta andra europeiska länder men även Sverige i risk föreslår vi ett antal åtgärder för att, enligt oss, inte försätta Sverige i en situation som inte kan hantera en epidemi.

 

Fler vårdplatser

Sverige har idag endast två vårdplatser som är placerade i Linköping som är Sveriges enda högisoleringsenhet för extremt smittsamma patienter. Till detta finns en specialanpassad ambulans för ändamålet, även den är placerad i Linköping. Vid utgångspunkten att Sverige inte kommer drabbas i större utsträckning kan detta givetvis anses vara tillräckligt eftersom sjukhusen runt om i landet har fått information om hur kontakt med infektionskliniker ska ske och vilka skyddskläder som ska användas i kontakt med ett misstänkt ebolafall.

 

Dessvärre har vi redan idag brist på vårdplatser vilket blev tydligt under förra årets ebolautbrott. Ett sjukhus som får in ett fall av denna karaktär kan behöva, beroende på hur starka misstankar det finns och vad provresultat ger, stänga av vissa delar av sjukhuset när transport till Linköpings universitetssjukhus sker. För att minimera risker för spridning bland personal till andra patienter kommer viss personal helt få behandla och fokusera på en patient, varav det är angeläget att se över möjligheterna att inrätta fler vårdplatser, om såväl enbart i Linköping. Vi kan inte försätta oss i en situation där patienter med mindre smittsamma åkommor inte kan få vård på sjukhus för att det finns för få möjligheter att behandla patienter med ebolavirus och vi kan heller inte försätta sjukvårdspersonalen i risk genom att utsätta dem för en längre exponeringstid, trots skyddskläder p.g.a. överbeläggningar.

 

En nationell strategi för att upptäcka smittsamma sjukdomar i ett tidigt skede

Vid förra utbrottet skärptes kontrollerna i Göteborgs hamn av fartyg som kom från Västafrika, där togs det direkt kontakt med befälhavaren ombord innan fartyget lade till och det kunde till och med krävas en hälsodeklaration för besättningen.

I Sverige finns det också stora skillnader när det kommer till vården beroende på var du bor och det uppstår nu även skillnader gällande säkerhetsåtgärder för smittsamma sjukdomar. Detta kan givetvis hanteras med tanke på Socialstyrelsens rekommendation, för just ebola, men för Sverigedemokraterna måste Sverige se detta ur ett långsiktigt perspektiv, samtidigt som vi måste ha åtgärder för andra smittsamma sjukdomar som kan komma till landet. Vi anser därför att det snarast möjligt ska införas en nationell strategi för att upptäcka smittsamma sjukdomar, som ebola, i ett tidigt skede.

Den nationella strategin bör innehålla information om hur sjukvårdspersonal ska agera, hur inresor till landet via flyg, obligatoriska hälsoundersökningar för nyanlända och hur tåg och båtfartyg, beroende på sjukdom, ska kontrolleras.

 

 

Per Ramhorn (SD)

 

Julia Kronlid (SD)

Carina Herrstedt (SD)

Björn Söder (SD)

Kent Ekeroth (SD)

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om fler vårdplatser i beredskap för ebolapatienter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2016/17:SoU7
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en nationell strategi för att upptäcka smittsamma sjukdomar i ett tidigt skede, exempelvis ebola, vid Sveriges gränser och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Socialutskottet
    Betänkande 2016/17:SoU7
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.