Akademiska sjukhuset

Motion 2011/12:Ub443 av Pyry Niemi m.fl. (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen verkar för en sammanhållen sjukvård vid våra universitetssjukhus och ser till att patientunderlaget säkerställs även för Akademiska sjukhuset så att den strategiska forskningen och utbildningen garanteras för framtiden.

Motivering

Universitetssjukhusen i Sverige ingår i en nationell helhet som i skiftande grad är beroende av patientunderlag även från landsting som inte har egna universitets-sjukhus. Förutsättningarna varierar – alltifrån Region Skåne, Västra Götaland och Stockholms län med givna upptagningsområden till Uppsala län där inte enbart det egna länet utgör basen för verksamheten, utan tillika sex närliggande län.

Riksdagen beslutade 1981 om en indelning i sjukvårdsregioner (prop. 1980/81:9) varvid tidigare Uppsalaregion slogs samman med Örebroregionen till en Uppsala–Örebro-region. Det beslutades att samverkan om den högspecialiserade vården ska ske via samverkansnämnder i de olika sjukvårdsregionerna i landet. Av hälso- och sjukvårdslagens 9 § framgår att regionindelningen ska omfatta sex sjukvårdsregioner med följande fördelning på Uppsala–Örebro sjukvårdsregion: Landstinget i Sörmland, Landstinget i Värmland, Örebro läns landsting, Landstinget i Dalarna, Landstinget i Gävleborg, Landstinget i Västmanland samt Landstinget i Uppsala län.

Det är av stor vikt för hela riket, regionen och Uppsala län att Akademiska sjukhuset fortsätter att utvecklas som ett sjukhus i världsklass. Det kräver ett gott samarbete med Uppsala universitet och näringslivet. Det förutsätter också ett framtida nära samarbete mellan landstingen i Uppsala–Örebro-regionen. Sjukhuset är dessutom en av länets största arbetsgivare med ca 8 000 anställda. Akademiska sjukhuset har synnerligen goda förutsättningar inom många profilområden och ett väl utvecklat samarbete med Uppsala universitet och dess medicinska fakultet. Det är ett villkor för en utveckling inom den högspecialiserade vården och den rikssjukvård som är under upparbetande. På motsvarande sätt är ett stort och högspecialiserat sjukhus grunden för den medicinska fakultetens insatser inom forskning och utbildning.

Akademiska sjukhusets finansiella bas är emellertid bräcklig jämfört med andra stora universitetssjukhus, som till skillnad från Akademiska sjukhuset har det egna länet eller den egna regionen som dominerande upptagningsområde. Denna utsatthet har ökat påtagligt i och med regeringens senaste ställningstagande rörande regional indelning i landet. Regeringen har genom beslutet om regioner tydliggjort och säkrat förutsättningarna för en del av landets universitetssjukhus men otydliggjort förutsättningarna för universitetssjukhusen i de kvarvarande länen.

I det splittrade läge som flera landsting nu befinner sig i hade det varit önskvärt att staten skapat en tydlighet rörande den högspecialiserade vården. Denna fråga berör som här beskrivits starkt den fortsatta utvecklingen av framgångsrika profilområden på Akademiska sjukhuset i Uppsala och möjligheten att också framöver bedriva forskning och utbildning i samverkan med Uppsala universitet. Även för mindre universitetssjukhus som Örebro är den här tydligheten av största vikt.

För att säkerställa Akademiska sjukhusets framtid som ett universitetssjukhus med både patientnära forskning och internationell spjutspetsforskning krävs en miljö där grundforskning och klinisk forskning är integrerade och även andra vetenskapsgrenar och industri är fysiskt nära. I Uppsala finns goda förutsättningar för detta men det krävs att tillgången på tillräckligt stort patientunderlag, som är grunden för både forskningen, utbildningen och den högspecialiserade vården, tryggas. Då kan Akademiska sjukhuset fortsätta att vara en avgörande tillväxtmotor för Uppsala och hela vår region.

Nu äventyras också Akademiska sjukhusets framtida ställning som ett av vårt lands kompletta universitetssjukhus på grund av att fri etablering inom specialistvården införts. Ett komplett universitetssjukhus innehåller naturligtvis högspecialiserad sjukvård. Men det måste också ha en bred bas av ”vanlig sjukvård”. Den vård där mycket av den framgångsrika forskningen bedrivs. Den är också en självklar förutsättning för att utbildningen av läkare, sjuksköterskor och annan sjukvårdspersonal skall kunna genomföras. Genom den fria etableringen inom specialistvården riskerar universitetssjukhuset att splittras och slås sönder. Detta kan i sin tur medföra att Uppsala universitets medicinska fakultets framtid hotas. Och hotas den medicinska fakulteten så hotas hela universitetet.

Socialdemokraterna vill fortsätta att utveckla Akademiska sjukhuset som ett av Sveriges främsta universitetssjukhus. Det kräver ett gott samarbete med Uppsala universitet och näringslivet. Det förutsätter också ett framtida nära samarbete mellan landstingen i Uppsala–Örebro-regionen och det krävs ett slut på uppsplittringen genom den fria etableringen inom specialistvården.

Stockholm den 4 oktober 2011

Pyry Niemi (S)

Agneta Gille (S)

Thomas Östros (S)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen verkar för en sammanhållen sjukvård vid våra universitetssjukhus och ser till att patientunderlaget säkerställs även för Akademiska sjukhuset så att den strategiska forskningen och utbildningen garanteras för framtiden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.