Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2015/16:29 En global standard för automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton

Motion 2015/16:3256 av Olle Felten m.fl. (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2015/16:29
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-28
Bordlagd
2015-11-03
Hänvisad
2015-11-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en uppföljning av vilken nytta förslagen leder till och hur denna nytta förhåller sig till de administrativa insatser som lagändringarna innebär för de finansiella instituten och Skatteverket och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Propositionen syftar till att införliva ett EU-direktiv som i sin tur bygger på OECD:s globala standard för automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton. Propositionen omfattar en serie lagändringar och nya lagar för att identifiera rapporteringsskyldiga finansiella institut, identifiera rapporteringsskyldiga konton samt för att reglera informationsöverföringen från instituten till Skatteverket och för skatteverkets informationsöverföring till berörda länder. Totalt har minst 99 stater förbundit sig att ansluta sig till överföringsformatet CRS som har utvecklats inom ramen för OECD.

 

Detta utbyte av information om finansiella konton ansluter i stort till det utbyte av motsvarande information med USA som regleras i den svenska lagstiftningen till följd av FATCA-avtalet.

Flera stora remissinstanser, såsom Finansbolagens förening, Svenskt Näringsliv, Bankföreningen och Näringslivets Skattedelegation har invändningar mot förslagets omfattning och de utökade administrativa bördor förslaget innebär för i första hand små finansiella institut. Man menar också att det inte är helt utrett vilka effekter förslagen kommer att ha och att det därför behövs en utökad behovsanalys.

Svenska Bankföreningen hyser också viss oro för att så mycket information kommer att cirkulera mellan olika stater att Skatteverket kommer att få svårt att hantera och värdera den information som kommer in och att det därigenom inte blir relevant att skicka iväg den.

Vi instämmer delvis i denna kritik, även om man i viss utsträckning kan utnyttja de investeringar i administrativa rutiner och verktyg som gjorts för att uppfylla motsvarande funktioner i FATCA-lagstiftningen.

 

Vi menar också att regeringen bör genomföra en väl genomtänkt uppföljning av hur besluten påverkar de finansiella instituten och analysera vilken nytta informationsutbytet har givit, senast två år efter det att lagförslagen trätt ikraft. I detta sammanhang bör man lägga särskild vikt vid att analysera och värdera konsekvenserna av lagstiftningen för de mindre finansiella instituten.

 

Vi tillstyrker därmed att riksdagen godkänner propositionens intentioner och huvudsakliga förslag, med ovanstående kompletteringar.

 

Olle Felten (SD)

 

David Lång (SD)

Anna Hagwall (SD)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av en uppföljning av vilken nytta förslagen leder till och hur denna nytta förhåller sig till de administrativa insatser som lagändringarna innebär för de finansiella instituten och Skatteverket och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2015/16:SkU9
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.