Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2015/16:3 Tydligare redovisningsregler och nya rapporteringskrav för utvinningsindustrin

Motion 2015/16:3253 av Caroline Szyber m.fl. (KD, M, C, FP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2015/16:3
Tilldelat
Civilutskottet

Händelser

Inlämnad
2015-10-15
Bordlagd
2015-10-16
Hänvisad
2015-10-20

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införande av ytterligare en kategori av företag och koncerner och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om justering av definitionerna som bestämmer storlekskategorierna på företagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Propositionen innebär genomförande av EU:s redovisningsdirektiv. Förslag saknas dock när det gäller frågan om att kategorin stora företag eller kategorin företag av allmänt intresse införs i den svenska redovisningslagstiftningen. Istället behålls de nuvarande kategorierna större företag och mindre företag i princip oförändrade.

 

Eftersom en allt högre andel redovisningskrav på företag har sin grund i EU blir det problematiskt om svensk lagstiftning har en indelning av företag som skiljer sig från många andra länder på ett sätt som innebär att svenskt näringsliv totalt sett framöver får redovisningskrav som omfattar fler företag än våra konkurrentländer, och krav som därmed kan anses svagt motiverade.

 

 

 

 

Syftet med EU:s redovisningsdirektiv är att förenkla för framför allt små företag och åstadkomma en harmonisering av skilda länders redovisningsregler. Indelningen i skilda företagskategorier har stor praktisk betydelse. Att inte införa kategorin ”medelstora företag” visar låga ambitioner att hålla nere regelkrångel för företag.

 

Som tydliggörs i redovisningsutredningen är medlemsstaterna visserligen oförhindrade att låta medelstora företag följa samma regler som ska gälla för stora företag – regler som genomgående är minst lika långtgående som reglerna för medelstora företag. Som medlemsstat kan man därför underlåta att införa företagskategorin ”medelstora företag ” om man utformar definitionen av stora företag så att de företag som enligt direktivet är ”medelstora” inkluderas. Utredningen bedömde att en sådan lösning skulle leda till att det i några avseenden ställs alltför långtgående krav på de medelstora företagen. Vi delar den uppfattningen och menar att det är mycket olyckligt att någon justering inte föreslås.

 

Att avstå från att ändra kategorierna kommer att få betydelse för en rad aktuella frågor.

I december föreslog regeringen till exempel att ett obligatoriskt krav skulle införas om att upprätta hållbarhetsrapport för kategorierna stora företag och företag av allmänt intresse. Huruvida kategorin ”medelstora företag” införs har betydelse. Utan den nya kategorin kommer mångdubbelt fler företag att omfattas av kravet än annars.

 

Sverige behöver ett konkurrenskraftigt näringsliv och vi vill understryka vikten av att värna att redovisningskraven är ansvarsfulla och inte omfattar tusentals fler företag än vad som är motiverat.

 

Caroline Szyber (KD)

 

Ewa Thalén Finné (M)

Ola Johansson (C)

Robert Hannah (FP)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införande av ytterligare en kategori av företag och koncerner och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2015/16:CU6
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om justering av definitionerna som bestämmer storlekskategorierna på företagen och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Civilutskottet
    Betänkande 2015/16:CU6
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.