Till innehåll på sidan

Inrikesminister Anders Ygemans uttalanden om åklagares bedömning av skäl för häktning i enskilt ärende

KU-anmälan 2015/16:38 (1255-2015/16) av Mikael Cederbratt (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

MIKAEL CEDERBRATT
Riksdagsledamot (M)
2016-01-28
Dnr 1255-2015/16

Begäran om granskning av inrikesminister Anders Ygemans uttalanden om en åklagares bedömning av skälen för häktning i ett enskilt ärende

Inrikesministern kommenterar i en intervju med Nyheterna i TV4 den 13 augusti 2015 ett ärende i Kista där en misstänkt för flera allvarliga brott inte begärts häktad av åklagaren.[1] Inrikesministern gör under intervjun tydliga uttalanden avseende åklagarens bedömning av skälen för häktning. Ygeman säger att "sen har ju åklagaren beslutat att inte häkta personen i väntan på domstol, det kan man ju med tanke på hur återfallsfrekvensen har varit ifrågasätta".

Konstitutionsutskottet har tidigare uttalat att statsråden med hänsyn till sin speciella ställning i förening med regeringsformens bestämmelser om myndigheternas självständighet måste iaktta viss försiktighet när det gäller uttalanden som tar sikte på myndighetsutövning mot enskilda eller tillämpning av lag. Ministerstyre är inte tillåtet och det är i det närmaste omöjligt för ett statsråd att ha kunskap om samtliga omständigheter som föreligger i ett enskilt fall.

Att ett statsråd så tydligt tar ställning i ett enskilt ärende får anses synnerligen ovanligt. Då det rör en pågående rättslig process ligger det även nära till hands att uttalandena kan ha en direkt påverkan på den fortsatta processen. Implicit finns i uttalandet även ett konstaterande avseende den misstänktes skuld i vad som framstår som nya, pågående brottsutredningar.

Jag vill mot den bakgrunden att konstitutionsutskottet granskar inrikesminister Anders Ygemans uttalanden i den aktuella intervjun.

Mikael Cederbratt

 


[1] http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/fritt-fram-att-hota-tiggare-polisen-kan-inte-stoppa-v%C3%A51det-3194797

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.