Till innehåll på sidan

Infrastrukturministerns agerande angående fjärde järnvägspaketet

KU-anmälan 2014/15:17 (1205-2014/15) av Jessica Rosencrantz (M)

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.

PDF

JESSICA ROSENCRANTZ
Riksdagsledamot (M)
2014-12-09
Dnr 1205-2014/15

 

Begäran av granskning av infrastrukturministerns agerande angående fjärde järnvägspaketet

Åtgärder på EU-nivå är nödvändiga för att utveckla sammanhållna och effektivt fungerande marknader för järnvägstransporter i Europa. Marknadsöppning för persontrafik inom det fjärde järnvägspaketet bidrar genom ökad konkurrens till att tillgodose resenärernas och samhällets krav på ett attraktivt, effektivt och långsiktigt hållbart trafikutbud av god kvalitet. Det bidrar till ett ökat resande på järnväg till förmån för tillväxt, sysselsättning, regional utveckling och miljö.

I EU-nämnden den 3 oktober sökte regeringen mandat för att på rådsmötet den 8 oktober framföra Sveriges ståndpunkt i fråga om det fjärde järnvägspaketet. I rådspromemorian framfördes följande förslag till svensk ståndpunkt från regeringen, i enlighet med vilket EU-nämnden gav regeringen mandat: "Regeringen bör framföra erfarenheter från de senaste 25 årens reformering av den svenska järnvägssektorn. Redogörelsen bör innehålla viktiga aspekter i denna process som vertikal separering mellan infrastrukturförvaltning och järnvägsföretag, tillåtelse för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att ingå avtal om allmännyttig tågtrafik samt successiv marknadsöppning för kommersiell persontrafik med tåg."

I det protokoll från rådsmötet den 8 oktober som delgivits EU-nämnden anges att flertalet medlemsstater, bland annat Sverige, "menade att järnvägssektorn behöver förbättras och göras mer attraktiv för passagerare och ifrågasatte om förslaget och marknadsöppning verkligen är lösningen. Delegationerna menade att det i stället är ökade investeringar som behövs och underströk att förutsättningarna är mycket olika för medlemsstaterna".

Ett statsråd har en skyldighet att i ministerrådet agera inom ramen för det mandat som EU-nämnden har givit. Att statsrådet på rådsmötet argumenterade mot marknadsöppning är anmärkningsvärt då inget sådant mandat begärdes från eller gavs regeringen. Då marknadsöppning är själva kärnan i förslaget om det fjärde järnvägspaketet är det regeringens skyldighet att söka tydligt mandat, om regeringen vill motsätta sig det.

Mot bakgrund av ovanstående begär jag att konstitutionsutskottet granskar om infrastrukturministern i ministerrådet har agerat i strid med det mandat som EU-nämnden har givit henne i frågan om marknadsöppningar inom det fjärde järnvägspaketet.

Jessica Rosencrantz

 

KU-anmälningar

Riksdagsledamöterna kan lämna in anmälningar till konstitutionsutskottet, KU, om att KU ska granska olika ministrar i regeringen. KU:s behandling av anmälningarna finns i KU:s granskningsbetänkande.