Till innehåll på sidan

Regeringens och riksdagens roll som lagstiftare

Interpellation 2015/16:426 av Rolf Åbjörnsson (KD)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-02-22
Överlämnad
2016-02-23
Anmäld
2016-02-24
Sista svarsdatum
2016-03-09
Svarsdatum
2016-03-18
Besvarad
2016-03-18

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Under min aktiva tid som rättspolitiker sedan 1994 har jag erfarit att rättsfrågor har en tendens att falla mellan stolarna. Lagstiftaren noterar att ett problem bör kunna lösas i rättspraxis under det att domstolarna med Högsta domstolen (HD) i spetsen menar att problemen måste lösas av lagstiftaren. Frågan bollas sålunda fram och tillbaka i cirkel utan att lösas.

På senare tid har HD ändrat inställning och börjat lösa rättsfrågor som egentligen lagstiftaren skulle ta tag i men som man inte gör. Det tydligaste exemplet härpå är hanteringen av narkotikabrott som HD av olika skäl sänkt straffen för högst avsevärt. En annan fråga är den dubbla straffbarheten vid skattebrott.

Rättsutvecklingen är helt otillfredsställande. Rättsbildning genom domstolspraxis passar inte vid övergripande och principiella frågor. Saken blir inte ordentligt utredd och den demokratiska processen blir kringskuren. Därutöver gäller att övergångsbestämmelse inte kan komma till stånd och otydlighet uppkommer med följden att lika fall inte behandlas lika.

Min övergripande uppfattning är att Justitiedepartementet kommit i skymundan beroende på att departementet dränerats på resurser, och att de som finns kvar konsumeras av komplicerade och omfattande EU-lagstiftning.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson blir nu:

Om den ovan beskrivna utvecklingen bekräftas, vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka regeringens och riksdagens roll som lagstiftare?

Debatt

(1 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2015/16:426, Regeringens och riksdagens roll som lagstiftare

Interpellationsdebatt 2015/16:426

Webb-tv: Regeringens och riksdagens roll som lagstiftare

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 23 Justitie- och migrationsmin. Morgan Johansson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Rolf Åbjörnsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att stärka regeringens och riksdagens roll som lagstiftare. Rolf Åbjörnsson har ställt frågan mot bakgrund av att han beskriver en utveckling där han menar att Högsta domstolen på senare tid börjat lösa rättsfrågor som egentligen skulle ha hanterats av lagstiftaren.

Regeringsformen utgår från principen om folksuveränitet, det vill säga all offentlig makt i Sverige utgår från folket. Riksdagen är folkets främsta företrädare och stiftar lagarna. Regeringen styr riket, och domstolarna ansvarar för rättskipningen. På samma sätt som folkvalda lagstiftare ger legitimitet till lagstiftningen är ett starkt och självständigt domstolsväsen grundläggande för en rättsstat. Ingen myndighet, inte heller riksdagen, får bestämma hur en domstol ska döma i det enskilda fallet eller hur en domstol i övrigt ska tillämpa en rättsregel i ett särskilt fall.

Vårt samhälle förändras i snabb takt. Regler samspelar med varandra inom allt mer komplexa system. Konfliktsituationer kan uppstå mellan olika rättsordningar, till exempel mellan Europarätten och nationell rätt. Domstolarna blir i praktiken ofta först med att behöva göra svåra och komplicerade avvägningar i nya och komplexa frågeställningar eftersom domstolen alltid måste avgöra de frågor den ställs inför i det enskilda fallet. De högsta domstolarnas avgöranden ska vägleda rättstillämpningen. Det är naturligt och ofrånkomligt att deras dömande innehåller inslag av normbildning.

Principen om att all offentlig makt utgår från folket är viktig att upprätthålla. Det är regeringens och riksdagens uppgift att föreslå och besluta om ny lagstiftning när det finns anledning till det. Grunden för domstolarnas legitimitet och för förtroendet för deras dömande är att de är självständiga. Men deras roll är bestämd och begränsas av det som lagstiftaren beslutat. Om regering och riksdag inte är nöjd med rättsutvecklingen får man förändra lagstiftningen. Så har också skett vid ett flertal tillfällen.

Då Rolf Åbjörnssons uppdrag som ersättare för riksdagsledamot hade upphört, och han därmed inte kunde ta emot interpellationssvaret, förklarade förste vice talmannen överläggningen avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.