Mer resurser till tullen

Interpellation 2017/18:47 av Edward Riedl (M)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-10-20
Överlämnad
2017-10-23
Anmäld
2017-10-24
Sista svarsdatum
2017-11-14
Svarsdatum
2018-01-16
Besvarad
2018-01-16

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För att motverka yrkeskriminella ligor i Sverige som varje år stjäl för ett miljardbelopp måste tullen få möjlighet att bidra i större utsträckning. I dag kommer ligor, främst från Polen och Estland, och reser genom Sverige och förstör vardagen för tusentals svenskar varje år. Tyvärr verkar det inte heller som att de kommer att avta utan statistik pekar snarare på att utvecklingen har ökat. 

Ligorna för sedan med sig stöldgodset ut ur Sverige, främst vid ett tiotal hamnar samt vid övergångarna till våra grannländer. För att möta denna utveckling behövs utökade befogenheter för tullen men främst också mer resurser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att tillföra mer resurser till tullen innan mandatperiodens slut? 

Debatt

(9 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2017/18:47, Mer resurser till tullen

Interpellationsdebatt 2017/18:47

Webb-tv: Mer resurser till tullen

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 14 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Edward Riedl har frågat mig om jag avser att tillföra mer resurser till tullen före mandatperiodens slut och om jag avser att se över om det skulle vara möjligt att vid Sveriges hamnar och gränsövergångar sätta upp loggutrustning som kan upptäcka störsändare.

Ja, jag avser att tillföra mer resurser till Tullverket innan mandatperioden är slut. Regeringen har i budgetpropositionen för 2018 föreslagit en permanent ökning till Tullverket om sammanlagt 185 miljoner kronor. Det är en kraftig ökning de kommande fyra åren och motsvarar drygt 10 procent jämfört med dagens anslagsnivå. Resurserna ska användas för att öka tullkontrollerna vid gränserna.

Vad avser frågan om störsändare ser jag inget hinder för att sätta upp detekteringsutrustning för att upptäcka störsändare, men vilken utrustning som är mest ändamålsenlig och effektiv bör lämpligen de berörda myndigheterna själva besluta om.


Anf. 15 Edward Riedl (M)

Fru talman! Jag tackar ministern för svaret.

Sverige har under relativt kort tid blivit ett paradis för utländska stöldligor. Det är låg risk att åka fast, och om man väl åker fast är det mycket låga straff i Sverige. I kombination med en näst intill obefintlig gränskontroll har detta skapat ett paradis för de utländska organiserade stöldligorna. De vallfärdar till Sverige från övriga länder inom Europeiska unionen, just på grund av de kriterier jag beskrev.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Denna negativa utveckling näst intill exploderade under år 2017. Lastbilar och containrar fylls alltså med båtmotorer, gräsklippare, bildelar och bilar. Allt sådant rullar ut ur Sverige via våra gränsövergångar och genom våra hamnar. Till och med stora entreprenadmaskiner körs ut. Tullen vet om när något sannolikt inte är helt okej, men man har inte befogenhet att ingripa mot stora fordon som rullar på båtarna ut ur Sverige. Tullen ser som sagt precis vad som händer, fru talman, men man har inte befogenheter att ingripa.

Enligt en ny rapport från polisen ligger utländska ligor bakom ungefär hälften av alla inbrott som görs. Stöldgods för miljardbelopp förs ut ur vårt land. De som drabbas är helt vanligt folk - hårt arbetande människor - runt om i hela Sverige. De kommer hem till hem som är länsade på allt av värde, och det är till stor del inbrottsligorna som ligger bakom detta.

Försäkringsbolagen tvingas chockhöja premierna för att kunna hantera detta, för alla pengar försäkringsbolagen betalar ut ska de ta in på allas våra premier. Jag träffade ett försäkringsbolag som till exempel när det gäller båtförsäkringar sannolikt måste fördubbla sina premier efter år 2017 därför att antalet stölder av framför allt båtmotorer ökade så pass dramatiskt under förra året. Det rör sig om stöldgods för tusentals miljoner kronor, och det är vi som står för notan genom höjda försäkringspremier.

Vi måste bryta den här utvecklingen i Sverige. Det kan inte vara ett paradis för de utländska stöldligorna. Det kan inte vara så att Sverige är favoritdestinationen när människor funderar på var de ska begå brott. Vi behöver fler och bättre betalda poliser, och vi behöver en ny ledning för polisen. Vi behöver ta bort dagens mängdrabatt för den som döms för upprepade brott - i dag får man mer rabatt ju fler brott man begår. Kriminella från andra EU-länder ska heller inte avtjäna sina straff i Sverige; det är faktiskt de andra EU-ländernas ansvar att ta hand om sina egna brottslingar, inte Sveriges.

Tullen måste också få ökade befogenheter så att den faktiskt kan ingripa på det sätt den önskar. Det ligger inom regeringens möjligheter att faktiskt genomföra detta. Vi måste få till en skarpare gränskontroll så att dessa saker inte kommer ut ur landet.

Fru talman! Varför har ministern inte redan gett tullen de ökade befogenheter som efterfrågas för att man ska kunna ingripa? Jag blev provocerad när jag tillsammans med en partikollega till ministern först blev varse att det fungerar på detta sätt. Tulltjänstemän kan inte ingripa, och när polisen är upptagen - vilket den ofta är - rullar stöldgodset ut ur landet trots att man ser vad som finns i containrarna. Det är inte okej.


Anf. 16 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Att internationella kriminella ligor begår stöldbrott i Sverige - att de åker på stöldturnéer i Sverige - är helt oacceptabelt. Samhället måste naturligtvis samlat visa styrka gentemot dessa företeelser.

Min bedömning är att det måste ske genom ett mycket bättre samarbete mellan de ansvariga myndigheterna än vad som finns i dag. Vi ska naturligtvis också säkerställa att myndigheterna har de resurser som krävs för att vi på allvar ska ta oss an den här brottsligheten. Därför har regeringen arbetat på flera olika plan. Vi säkerställer att myndigheter har de resurser som krävs - vi har kraftigt ökat resurserna till polisen de kommande åren, mer än vad polisen begärt. Vi har därutöver gjort en historisk satsning på Tullverket för att man ska kunna säkra landets gränser.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det räcker dock inte att jobba med de enskilda myndigheterna, utan vi måste även jobba mer myndighetsövergripande. Därför kommer de ansvariga myndigheterna att få ett uppdrag att se över hur de kan samverka på ett bättre sätt för att komma åt just dessa ligor. Det är en fråga som också statsministern har uppmärksammat, och han har varit tydlig med att vi behöver bättre samverkan mellan myndigheterna. Vi ska naturligtvis använda alla de verktyg som finns i byråkratins verktygslåda för att stoppa dessa stöldligor.


Anf. 17 Edward Riedl (M)

Fru talman! Jag delar ministerns syn att vi självfallet ska möta detta med styrka från hela samhället. Jag tror inte att det finns någon skillnad mellan några partier i denna kammare när det gäller vad som bör uppnås. Frågeställningen är snarare vad man är beredd att göra.

Fru talman! Jag ställde en konkret fråga. Tullen vill ha ökade befogenheter, så att man kan stoppa och ingripa. Det är fullt möjligt att göra. Regeringen har varit medveten om dessa saker under mycket lång tid, och ändå har man inte tagit tag i det. Det är för mig obegripligt. Jag beskyller inte regeringen för utvecklingen, för det är självfallet inte regeringens fel att Europas samlade stöldligor vallfärdar till Sverige. Det ligger dock inom regeringens möjligheter att faktiskt vara med och bidra till en lösning.

Det är åtminstone ett år sedan jag fick reda på vilka ökade befogenheter tullen ville ha för att kunna komma till rätta med detta, och min fundering är varför regeringen inte vill genomföra det. Det kanske finns något gott skäl till det, och i så fall får ministern gärna berätta om det.

Jag försökte i mitt förra inlägg beskriva utvecklingen och hur Sverige har blivit ett sådant paradis.

Det finns möjlighet att stoppa detta. Många sätter in spårsändare i bilar och båtmotorer för att det ska bli lättare att följa vart den typen av stöldgods är på väg. Det är bra när enskilda tar ökat ansvar för att hjälpa polisen att hitta stöldgodset. Problemet är att ligorna är specialiserade och har störsändare i sina lastbilar. Då fungerar inte spårsändare i till exempel båtmotorer.

Det finns dock utrustning som Totalförsvarets forskningsinstitut här i Sverige har tagit fram. Den är relativt enkel, och man skulle kunna ha den vid varenda gränsövergång och varenda hamn. Man kan då se när en störsändare kommer; det är inte lagligt för vanligt folk att ha den typen av utrustning. Då skulle det vara enkelt att upptäcka lastbilar som är på väg ut ur landet med hundratals båtmotorer.

Fru talman! Jag förstår inte varför regeringen inte kräver att man sätter in all tänkbar utrustning för att få tag i stöldgodset. Men ministern kanske har ett svar på det.

Det är orimligt att den här utvecklingen får fortgå. Det är bra att ministern verkar vara engagerad. Men frågorna finns kvar. Varför ger man inte tullen utökade befogenheter? De har efterfrågat det. Och då skulle det vara möjligt att göra något på riktigt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Varför säger man inte till myndigheterna att använda all teknisk utrustning som behövs för att hantera det här? Mycket av det gods som är på väg ut ur landet skulle kunna stoppas.


Anf. 18 Sten Bergheden (M)

Fru talman! Jag vill tacka ministern för svaret.

Jag tänkte på ytterligare en sak. Ministern talar om att samarbetet mellan våra myndigheter behöver öka för att vi ska komma till rätta med detta. Det är självklart. Och den självklara frågan blir då: När kommer vi att ha detta på plats? Vi vet vad som behöver göras. Men varken tillräckligt med pengar eller direktiv har funnits fullt ut. När kommer de orden att förverkligas, så att samarbetet verkligen blir av och så att stöldgodset kan stoppas vid gränsen?

När jag har talat med försäkringsbolag och andra har ännu ett bekymmer kommit upp. Även när det går att spåra stöldgodset till våra grannländer eller den plats dit våra maskiner - traktorer, fyrhjulingar och allt möjligt annat som tas med i containrarna och kapellbilarna - har transporterats, så att vi vet var de är, är kontakten mellan svenska myndigheter och respektive lands myndigheter så dålig att man inte kan återföra stöldgodset till Sverige. Det leder till att försäkringsbolag och de som har blivit bestulna på verktyg eller maskiner får svårt att få ut sina pengar innan det är reglerat och klart.

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att samarbetet ska öka mellan myndigheterna i vårt land och myndigheterna i de länder där stöldgodset har tagits i beslag för tillfället? Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att vi ska få tillbaka maskinerna och på det sättet underlätta för de drabbade - både försäkringsbolag och privatpersoner?


Anf. 19 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Fru talman! Regeringen har begärt att myndigheterna ska komma med en lista på åtgärder senast i februari i år, för att säkerställa att man arbetar mer effektivt, att man prioriterar arbetet mot stöldligorna men också att man samarbetar på ett bättre sätt än i dag. Det finns också möjlighet för myndigheterna att komma med önskemål till regeringen om åtgärder som de menar att de inte kan utföra själva utan där de önskar förändringar från regeringen vad gäller lagändringar eller förordningsändringar.

Det har inte kommit in någonting till Finansdepartementet från Tullverket om att de önskar utökade befogenheter vad gäller stöldgods. Men jag är beredd att lyssna på det ifall man bedömer att det skulle vara en effektiv åtgärd.

Det är oerhört viktigt att vi använder skattepengarna på det mest effektiva sättet. Det är därför vi har ordningen att det är myndigheterna, som sitter på sakkunskapen, som ska prioritera hur resurserna ska användas på bästa sätt. Därför överlämnar vi åt myndigheterna att bedöma vilken teknisk utrustning som är bäst att använda för att bekämpa den brottslighet som de är satta att bekämpa.

Det finns stora möjligheter för myndigheterna att samverka mer. Där kan man verkligen göra skillnad. Det såg vi efter uppdraget till ett antal myndigheter, som jag initierade, när det gällde att stoppa de spritbussar som tidigare rullade in i Sverige med tusentals liter alkohol som såldes till restauranger och våra ungdomar. Samverkan mellan bland andra polisen och tullen men även andra myndigheter har lett till att man i praktiken har stört ut spritbussarna helt. Det är inte en lönsam affär längre.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det går alltså att göra skillnad när man verkligen sätter in åtgärder och ser till att samarbeta. Det vill vi se också när det gäller att bekämpa de internationella stöldligorna.


Anf. 20 Edward Riedl (M)

Fru talman! Ministern talar om att samordna myndigheter. Det är absolut en del av lösningen.

Ministern har dock riksdagskollegor som tillsammans med mig har träffat försäkringsbolag, olika intresseorganisationer och representanter från tullen för att få veta mer. Och de tulltjänstemän som vi har mött känner sig uppgivna eftersom de saknar befogenhet att ingripa. Det tycker jag är allvarligt.

När människor utsätts för inbrott och det som de hade av värde är på väg att transporteras ut ur landet vet tulltjänstemännen ofta om att det stöldgodset är på väg ut - det kanske är tur att människor i allmänhet inte vet hur det går till. I bästa fall kan tulltjänstemännen få tag i polis som kommer dit så att man kan ingripa. Men i vanliga fall lämnar godset landet.

Det finns möjligheter, och jag hoppas att regeringen tar initiativ till att använda dem snart. År 2017 var nämligen inget bra år. Utvecklingen har exploderat. Och allt stöldgods, värt miljardtals kronor, som förs ut ur landet bekostar som sagt vi tillsammans genom högre försäkringspremier. Notan hamnar hos oss alla.

Dessutom finns det teknisk utrustning som kan förhindra en hel del av detta, till exempel detektorer för störsändare med mera. Låt oss använda all utrustning som finns för att bekämpa stöldligorna! Ge tull och polis de befogenheter och resurser de behöver!

Jag hoppas att ministern ska vara en del av lösningen på detta. Det finns färdiga förslag som går att genomföra.


Anf. 21 Sten Bergheden (M)

Fru talman! I mitt förra inlägg frågade jag ministern vad man tänker göra för att de maskiner som kan spåras till våra grannländer ska återföras. På det sättet skulle de ekonomiska förluster som försäkringsbolag eller privatpersoner gör kunna tas tillbaka. Vilka åtgärder tänker man vidta för att få bättre myndighetskontakt mellan länderna, så att det verkligen kan fungera? I dag fungerar det så dåligt att vi inte får tillbaka maskinerna även om vi kan spåra dem. Då gör vi förlusten oavsett.

Det vittnar om att vi behöver bli ännu bättre på att stoppa maskinerna innan de når ut ur landet, precis som Edward Riedl har tagit upp. Det är nämligen oerhört svårt att få tillbaka dem även om vi kan spåra dem efter att de har lämnat landet.

Jag skulle vilja ha någon form av kommentar från ministern om hur man vill stärka kontakten mellan myndigheterna för att försöka lösa de brott som går att lösa, med tanke på att det går att spåra maskinerna.


Anf. 22 Finansminister Magdalena Andersson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Sten Bergheden hade en mycket angelägen fråga om samverkan mellan polismyndigheter. Jag utgår från att det då är Polismyndigheten som ska samverka med polismyndigheter i andra länder. Jag tar med mig den frågan till justitieministern, som är den som styr polisens samverkan med polismyndigheter i andra länder. Det är naturligtvis en mycket angelägen fråga.

När det gäller frågan om störsändare och befogenheter är det vår bedömning att det finns befogenheter hos tullen att använda detektering av störsändare om man bedömer att det är ett effektivt tekniskt verktyg att arbeta med. Då har man möjlighet att göra det.

Om tullen stöter på misstänkt stöldgods kan man kontakta polisen. Då frågas det: Kommer då polisen? Vi har hört efter, och vi har inte fått några uppgifter från tullen om att det är ett utbrett problem att polisen inte kommer när tullen begär polishjälp vid sådana tillfällen. Självklart är det generellt viktigt att polisen har mer resurser än vad man har i dag. Det är därför som regeringen har gjort en mycket omfattande satsning på polisen i den här budgeten.

Vi har satsat på ökade resurser till polisen i de tre senaste budgetarna. I den senaste budgeten har vi gjort en mycket omfattande uppräkning av resurserna till polisen. De kan gå till fler poliser och också till bättre arbetsvillkor.

Edward Riedl pratade om resurser till tullen. Det är oerhört angeläget att också tullen har resurser. Här har vi gjort en historisk satsning. Det är bra att Moderaterna har ett litet nyvaket intresse för tullen. Så sent som för drygt ett år sedan ville Moderaterna tvärtom skära i tullens resurser. Det år som man hade inflytande över statens budget, 2014, genomförde man faktiskt en nedskärning.

När Moderaterna har inflytande skär man i tullens resurser. I opposition vill man ge mer resurser. Då är slutsatsen: För tullen är det bäst när Moderaterna är i opposition.

Överläggningen var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.