Till innehåll på sidan

Normalskattesats på mervärdesskatteområdet

Fakta-pm om EU-förslag 2009/10:FPM111 : KOM(2010) 331

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2009/10:FPM111

Normalskattesats på mervärdesskatteområdet

Finansdepartementet

2010-08-26

Dokumentbeteckning

KOM(2010) 331

Förslag till rådets direktiv om ändring av direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, när det gäller varaktigheten för skattskyldigheten att efterleva miniminivån på normalskattesatsen

Sammanfattning

Kommissionen föreslår att miniminivån om 15 procent för normalskattesatsen förlängs i ytterligare fem år, från och med den 1 januari 2011 till och med den 31 december 2015. Detta innebär att den nuvarande nedre gränsen för normalskattesatsen ska gälla under ytterligare en femårsperiod. Regeringen har inga invändningar mot kommissionens förslag.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Kommissionen föreslog år 1993 ett slutligt, harmoniserat mervärdesskattesystem. Rådet kunde emellertid inte enas om kommissionens förslag och i stället beslutade man att anta en s.k. övergångsordning. Vad gäller mervärdesskattesatserna infördes ett system med minimiskattesatser enligt vilket normalskattesatsen under perioden den 1 januari 1993 till den 31 december 1996 inte fick vara lägre än 15 procent. Denna bestämmelse har förlängts fyra gånger och gäller fram till den 31 december 2010. Kommissionen förväntas under hösten offentliggöra en grönbok om en ny mervärdesskattestrategi, som ska utgöra startskottet för ett samråd om en framtida skatteharmonisering. Kommissionen anser att ett riktigt beslut om normalskattesatsen för mervärdesskatt i EU kan fattas först när resultatet av den processen är klar och har därför lagt fram ett förslag om förlängning av den gällande bestämmelsen om miniminvån för normalskattesatsen.

1.2Förslagets innehåll

Kommissionen föreslår att miniminivån om 15 procent för normalskattesatsen förlängs i ytterligare fem år, från och med den 1 januari 2011 till och med den 31 december 2015. Detta innebär att den nuvarande nedre gränsen för normalskattesatsen ska gälla under ytterligare en femårsperiod.

1.3 Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Sverige tillämpar en normalskattesats om 25 procent, en reducerad skattesats om 12 procent och en reducerad skattesats om 6 procent. Med 12 procent beskattas bl.a. rumsuthyrning och livsmedel. Med 6 procent beskattas bl.a. böcker. Vilken skattesats som ska tillämpas på en vara eller en tjänst framgår av 7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (1994:200). Den svenska skattesatsstrukturen påverkas inte av kommissionens förslag.

1.3Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Eftersom den svenska skattesatsstrukturen inte påverkas av kommissionens förslag har detta inte heller några budgetära konsekvenser.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen har inga invändningar mot kommissionens förslag.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Förslaget har ännu inte behandlats i rådsarbetsgruppen för skattefrågor och övriga medlemsstaters ståndpunkter är inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Instutitionerna har ännu inte lämnat några yttranden.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Remissbehandling av förslaget är inte aktuellt.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Av artikel 113 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt följer att rådet enhälligt efter att ha hört Europaparlamentet och ekonomiska och sociala kommittén ska anta bestämmelser om harmonisering av lagstiftningen om bl.a. omsättningsskatter, i den mån en sådan harmonisering är nödvändig för att säkerställa att den inre marknaden upprättas och fungerar och för att undvika snedvridning av konkurrensen.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Kommissionen anför att EU genom mervärdesskattedirektivet redan fastställt harmoniserade bestämmelser om tillämpningen av mervärdesskattesatser och att dessa bara får ändras eller förlängas genom en EU-rättsakt. Därför anser kommissionen att det bara är en åtgärd på EU-nivå som kan uppnå förslagets mål och därför anser kommissionens att förslaget är förenligt med subsidiaritetsprincipen. Regeringen delar kommissionens uppfattning angående subsidiaritetsprincipen.

Eftersom förslaget enbart förlänger perioden för tillämpning av en befintlig bestämmelse anser kommissionen att åtgärden står i proportion till syftet. Förslaget innebär inga budgetkostnader för EU och varken företag eller konsumenter får någon ny finansiell börda. Regeringen delar kommissionens uppfattning angående proportionalitetsprincipen.

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Det är inte känt när förslaget kommer att behandlas i rådsarbetsgruppen för skatter.

4.2Fackuttryck/termer

-

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.