Till innehåll på sidan

Meddelande om handlingsplan för integration av tredjelandsmedborgare

Fakta-pm om EU-förslag 2015/16:FPM108 : KOM (2016) 377

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

PDF
DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2015/16:FPM108

Meddelande om handlingsplan för 2015/16:FPM108
integration av tredjelandsmedborgare  
Arbetsmarknadsdepartementet  
2016-07-08  

Dokumentbeteckning

KOM (2016) 377

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om en handlingsplan för integration av tredjelandsmedborgare

Sammanfattning

Kommissionens meddelande avser en handlingsplan för att hjälpa medlemsstaterna att integrera tredjelandsmedborgare i EU, inklusive flyktingar, och ta del av vad de kan bidra med ekonomiskt och socialt. Detta initiativ är en uppföljning till åtagandet i ordförande Jean-Claude Junckers politiska riktlinjer som fastställer att laglig migration är en prioritering för kommissionen. Handlingsplanen är en del av en uppsättning åtgärder som utlystes i den europeiska migrationsagendan av den 6 april 2016 om (COM(2016) 197).

Meddelandet om handlingsplanen presenterades den 7 juni 2016 och innehåller en gemensam politisk ram och stödåtgärder som ska hjälpa medlemsstaterna att vidareutveckla och stärka sin nationella integrationspolitik för tredjelandsmedborgare. Handlingsplanen fastställer det konkreta politiska, operativa och ekonomiska stöd som kan ges på EU- nivå för att stödja dessa insatser.

Kommissionen kommer även inom ramen för kommissionens meddelande om En ny kompetensagenda för Europa (COM(2016) 381) att stödja arbetsmarknadsintegration med hjälp av olika verktyg för att förbättra

migranters färdigheter och erkänna och tillvarata deras befintliga kvalifikationer.

Integration är i första hand medlemsstaternas ansvar men EU har fastställt åtgärder för att ge incitament och stöd i medlemsstaternas arbete med att främja integration av tredjelandsmedborgare. Hit hör bland annat särskilda medel och instrument för att ta itu med social och ekonomisk sammanhållning i medlemsstaterna.

Regeringen välkomnar handlingsplanen och ser positivt på att kommissionen tar ett samlat grepp över hur integrationen av tredjelandsmedborgare kan förbättras i medlemsstaterna genom bl.a. ett ökat kunskaps- och erfarenhetsutbyte.

1 Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

Bakgrunden till behovet av en handlingsplan är bl.a. de skillnader i sysselsättningsgrad och utbildningsresultat som finns mellan EU-medborgare och tredjelandsmedborgare.

Initiativet är en uppföljning till åtagandet i kommissionens ordförande Jean- Claude Junckers politiska riktlinjer som fastställer att laglig migration är en prioritering för kommissionen. Handlingsplanen är en del av en uppsättning åtgärder som utlystes i den europeiska migrationsagendan av den 6 april 2016 om (COM(2016) 197).

Den 7 juni 2016 lade kommissionen fram detta meddelande som avser en handlingsplan för att hjälpa medlemsstaterna att integrera tredjelandsmedborgare i EU och ta del av vad de kan bidra med ekonomiskt och socialt.

1.2Förslagets innehåll

Målgruppen för handlingsplanen är tredjelandsmedborgare och flyktingar som vistas legalt i EU. Handlingsplanen omfattar inte EU-medborgare bosatta i andra medlemsstater. Syftet med handlingsplanen är att på EU-nivå hjälpa medlemsstaterna att fortsätta utveckla och stärka den nationella integrationspolitiken och bidra med ekonomiskt stöd för en ökad måluppfyllelse. Gemensamma EU-värderingar lyfts fram som grunden för en ömsesidig integrationsprocess där insatser på lokal nivå särskilt betonas.

Kommissionen föreslår åtgärder på flera nyckelområden såsom:

Åtgärder före avresa och före ankomst för främst vidarebosatta (flyktingkvoten) och förstärkt samverkan med särskilt prioriterade länder.

Utbildningsinsatser för bl.a. lågutbildade genom t.ex. on-line verktyg och rekrytering av fler lärare med tredjelandsbakgrund.

Arbetsmarknadsetablering och tillgång till yrkesförberedande utbildning/fortbildning genom att skapa snabbspår till arbetsmarknaden, uppmuntra entreprenörskap samt validering av nyanländas kompetens. Förslag om ökat fokus på insatser för att få fler kvinnor att etableras på arbetsmarknaden.

Tillgång till grundläggande tjänster inom boende, hälso- och sjukvård och traumabehandling.

Aktivt deltagande och social inkludering genom civilsamhälle, idrott och kultur och ökad interkulturell dialog för att motverka diskriminering.

Vidare föreslås en mer strategisk och koordinerad strategi för användning av EU-medel för att stödja nationella integrationsåtgärder och ökat kunskaps- och erfarenhetsutbyte om integration mellan medlemsstaterna.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Förslaget bedöms inte påverka nationell lagstiftning.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Meddelandet förväntas inte föranleda några direkta budgetära konsekvenser för statsbudgeten och endast marginella konskevenser för EU-budgeten.

2 Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar handlingsplanen och ser positivt på att kommissionen tar ett samlat grepp över hur integrationen av tredjelandsmedborgare kan förbättras i medlemsstaterna genom bl.a. ett ökat kunskaps- och erfarenhetsutbyte.

Regeringen bedömer att de frågor och utvecklingsområden som tas upp i handlingsplanen ligger väl i linje med redan pågående eller beslutade insatser i Sverige. Regeringen ser positivt på att handlingsplanen betonar att integration är en ömsesidig process som bör beakta såväl nationell som regional och lokal nivå och välkomnar särskilt att insatser för att underlätta och påskynda ungas och nyanlända kvinnors etablering i arbets- och samhällslivet prioriteras.

Även sociala trygghetssystem har en inverkan på integrationen, och påverkas också av migration. Regeringen vill därför understryka vikten av att belysa sociala trygghetssystem i handlingsplanen.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

Medlemsstaternas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Institutionernas ståndpunkter är ännu inte kända.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Meddelandet har inte sänts på remiss.

3 Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Inte aktuellt då det rör sig om ett meddelande.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

Inte aktuellt då det rör sig om ett meddelande.

4 Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Handlingsplanen presenterades den 7 juni 2016 och diskuterades på ett möte i rådsarbetsgruppen för integration, migration och återvändande den 13 juni. Rådsslutsatser väntas under det inkommande slovakiska ordförandeskapet.

4.2Fackuttryck/termer

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.