Till innehåll på sidan

Förlängning av övergångsregler för införsel i vissa EU-länder av hund och katt

Fakta-pm om EU-förslag 2008/09:FPM136 : KOM(2009) 268 slutlig, 2009/0077 (COD)

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2008/09:FPM136

Förlängning av övergångsregler för införsel i vissa EU-länder av hund och katt

Jordbruksdepartementet

2009-07-02

Dokumentbeteckning

KOM(2009) 268 slutlig, 2009/0077 (COD)

Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 998/2003 om djurhälsovillkor som ska tillämpas vid transporter av sällskapsdjur utan kommersiellt syfte

Sammanfattning

Kommissionen har föreslagit ändringar i förordningen om icke-kommersiell förflyttning av sällskapsdjur (förordning 998/2003), för att bl.a. förlänga övergångsperioden med 18 månader.

Övergångsreglerna, som ger Sverige rätt att kräva avmaskning mot rävens dvärgbandmask samt tilläggskontroller avseende rabies före införsel av hundar och katter, upphör att gälla den 30 juni 2010. Den föreslagna förlängningen innebär att Sverige och övriga berörda länder (Finland, Irland, Malta och Storbritannien) får upprätthålla sina tilläggskrav till den 31 december 2011. Bakgrunden till förslaget är att rabies fortfarande förekommer hos sällskapsdjur i vissa av EU:s medlemsländer. Kommissionens bedömning är dock att pågående bekämpningsprogram kommer att vara framgångsrika och att det därför blir möjligt att harmonisera reglerna för rabieskontroll vid årsskiftet 2011/2012.

De föreslagna ändringarna i förordningen innebär att beslut om tilläggskrav vid förflyttning av hundar och katter för att förhindra spridning av andra sjukdomar än rabies i framtiden ska kunna tas enligt en förenklad procedur.

Regeringen delar kommissionens bedömning att det bör vara möjligt att fullt ut harmonisera reglerna för rabieskontroll vid årsskiftet 2011/2012.

Regeringen är också positiv till förslaget att möjliggöra beslut om åtgärder mot andra sjukdomar än rabies enligt en förenklad beslutsprocedur.

Förslaget kommer att bli föremål för behandling i ministerrådet (jordbruk) och i Europarlamentet under det svenska ordförandeskapet.

1Förslaget

1.1Ärendets bakgrund

I maj 2003 antog Europaparlamentet och rådet en förordning om djur-hälsovillkor som ska tillämpas vid icke-kommersiella förflyttningar av sällskapsdjur. Syftet med förordningen var att underlätta den fria rörligheten genom att harmonisera medlemsstaternas regler om förflyttningar av sällskapsdjur. Enligt förordningen ska hundar och katter vid förflyttningar mellan EU-länder och vid införsel från vissa listade tredjeländer vara ID-märkta, ha ett djurpass (eller vid införsel från tredje länder motsvarande handling) samt vara vaccinerade mot rabies. För införsel från övriga tredjeländer krävs därutöver en väntetid av tre månader mellan rabiesvaccinationen och införseln samt att ett blodprov taget under denna period visar att djuret har ett tillräckligt skydd mot rabies. Väntetiden och blodprovet ger en extra säkerhet eftersom rabiesvaccination inte skyddar djuret om det redan är smittat vid vaccinationstillfället och befinner sig i inkubationsfasen.

Förordningen innehåller övergångsregler med ytterligare djurhälsokrav för införsel av hundar och katter till Sverige, Finland, Irland, Malta och Storbritannien. Övergångsreglerna gäller till den 30 juni 2010.

Den 19 juni 2009 presenterade kommissionen ett förslag till förordning om ändringar i förordning 998/2003 för att bl.a. förlänga övergångstiden.

1.2Förslagets innehåll

Förslaget omfattar följande ändringar i förordningen:

  • Övergångstiden förlängs med 18 månader till den 31 december 2011.

  • En möjlighet skapas för kommissionen att efter hörande av sin Ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurskydd införa bestämmelser som bedöms som nödvändiga för att förhindra spridning av andra sjukdomar än rabies. Sådana åtgärder ska vara vetenskapligt förankrade samt stå i proportion till risken för smittspridning.

  • Detaljerade regler om elektronisk märkning av djur samt om vilka rabiesvacciner som får användas flyttas från förordningens artiklar till bilagor som får ändras av kommissionen utan beslut av Europaparlamentet och rådet. Härmed underlättas anpassningen till den tekniska utvecklingen.

Bakgrunden till förslaget om förlängning av övergångstiden är att rabies fortfarande förekommer hos sällskapsdjur i vissa av EU:s medlemsländer. Kommissionen förväntar sig dock att pågående bekämpningsprogram kommer att vara framgångsrika och att det därför blir möjligt att harmonisera reglerna för rabieskontroll vid förflyttning av sällskapsdjur vid årsskiftet 2011/2012.

1.3Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

I enlighet med förordning 998/2003 krävs för införsel av hundar och katter till Sverige från andra EU-länder och från vissa listade tredjeländer ID-märkning, djurpass samt vaccination mot rabies. Enligt förordningens övergångsregler krävs därtill avmaskning mot rävens dvärgbandmask, blodprov samt väntetid efter rabiesvaccinationen. Vid införsel från övriga tredjeländer krävs fyra månaders karantän följt av två månaders isolering i hemmet. Bakgrunden till avmaskningskravet är att hundar och katter kan bära på dvärgbandmasken, en parasit som finns i många EU-länder men inte påvisats i Sverige. Dvärgbandmaskens ägg kan smitta människor och orsaka en sällsynt men mycket allvarlig form av blåsmasksjuka.

Om den föreslagna förordningen antas kommer det efter den 31 december 2011 att bli tillåtet att föra in hundar och katter från andra EU-länder och listade tredjeländer tre veckor efter rabiesvaccination utan väntetid och blodprov, förutsatt att djuret är ID-märkt och har ett djurpass. Införsel från övriga tredjeländer får ske efter rabiesvaccination, väntetid och blodprov för antikroppskontroll. Möjlighet kommer att finnas för kommissionen att föreslå åtgärder för att förhindra spridning av andra sjukdomar än rabies, t.ex. rävens dvärgbandmask. Efter omröstning i kommissionens Ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa kan regler om t.ex. avmaskning antas.

1.4Budgetära konsekvenser / Konsekvensanalys

Enligt kommissionen påverkar förslaget inte gemenskapens budget. Förslaget förväntas inte heller få budgetära konsekvenser för Sverige.

2Ståndpunkter

2.1Preliminär svensk ståndpunkt

Regeringen anser att rabiessituationen i EU medger att samma regler kan tillämpas för införsel till samtliga medlemsstater. Regeringen har därför inga invändningar mot att reglerna för rabieskontroll harmoniseras vid årsskiftet 2011/2012.

Regeringen anser att det är angeläget att regler om avmaskning före införsel av hundar och katter får finnas kvar även efter övergångsperiodens slut. Regeringen är därför positiv till förslaget att regler för att förhindra andra sjukdomar än rabies ska kunna antas av kommissionen efter hörande av Ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

De medlemsstater som omfattas av övergångsreglerna förväntas stödja kommissionens förslag. Övriga medlemsstaters ståndpunkter är inte kända. Vissa medlemsstater kan komma att ifrågasätta behovet av att förlänga övergångsperioden samt behovet av åtgärder mot andra sjukdomar.

2.3Institutionernas ståndpunkter

Det är ännu inte känt vad institutionerna anser om förslaget.

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

Förslaget har inte remissbehandlats.

3Förslagets förutsättningar

3.1Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 37 och artikel 152.4 b i EG-fördraget. Beslut fattas av rådet med kvalificerad majoritet efter medbeslutandeförfarande med Europaparlamentet enligt artikel 251.

3.2Subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen

4Övrigt

4.1Fortsatt behandling av ärendet

Förslaget kommer att bli föremål för behandling i ministerrådet (jordbruk) och i Europarlamentet under det svenska ordförandeskapet.

4.2Fackuttryck / termer

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.