Åtgärdsprogram för tullfrågor

Fakta-pm om EU-förslag 2005/06:FPM107 : KOM(2006)201 slutlig

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.

DOC
PDF

Regeringskansliet

Faktapromemoria 2005/06:FPM107

Åtgärdsprogram för tullfrågor

Finansdepartementet

2006-06-29

Dokumentbeteckning

KOM(2006)201 slutlig

Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om ett åtgärdsprogram för tullfrågor i gemenskapen (Tull 2013)

Sammanfattning

Kommissionen föreslår ett nytt åtgärdsprogram för tullfrågor, Tull 2013, som skall ersätta Tull 2007.

Tull 2007-programmet, som i sin tur ersatte Tull 2000 och Tull 2002, har som syfte att garantera att den inre marknaden fungerar väl på tullområdet. De övergripande målen är i huvudsak att tullförvaltningarna skall underlätta för den legala handeln bl.a. genom att utföra sina uppgifter och samverka som om de vore en enda förvaltning, samt skydd av gemenskapens ekonomiska intressen, bidrag till förbättrad säkerhet och trygghet för medborgarna och förberedelser inför utvidgningar av EU.

Sverige ser positivt på förslaget.

1Förslaget

1.1Innehåll

Gemenskapens åtgärdsprogram för tullfrågor, Tull 2000 och Tull 2002 ersattes under 2002 av åtgärdsprogram Tull 2007. De övergripande målen för Tull 2007 är att medlemsstaternas tullmyndigheter skall arbeta som en enda myndighet och att de skall uppnå likvärdiga resultat överallt i gemenskapens tullområde, samt att de skall vidta de nödvändiga förberedelserna inför utvidgningen och bland annat dela med sig av sina erfarenheter och sitt kunnande till de nya medlemsstaternas tullförvaltningar. Målen uppnås bland annat genom utveckling och underhåll av IT-system, benchmarking, seminarier, utbildning, uppföljning av tullagstiftningen och bistånd till tullmyndigheter i kandidatländerna och andra länder utanför EU.

Kommissionen visar på att erfarenheterna av arbetet inom åtgärdsprogrammen har varit positiva. Marknadens aktörer anser att åtgärdsprogrammen är högst relevanta för tulladministrationernas behov samt nödvändiga för att gemenskapens tullunion skall fungera. De deltagande länderna uppskattar, enligt kommissionen, särskilt den flexibilitet som åtgärdsprogrammen ger.

I dokumentet KOM (2006) 201 slutlig, lämnar kommissionen ett förslag till antagande av ett nytt åtgärdsprogram, Tull 2013, för tiden den 1 januari 2007 till och med den 31 december 2013. De övergripande målen för det nya programmet föreslås vara att

Tullens verksamhet skall tillgodose den inre marknadens behov, bl.a. i fråga om säkerhet i leveranskedjan.

Tullmyndigheterna skall utföra sina uppgifter och samverka lika effektivt som om de vore en enda förvaltning, vilket skall garantera att de kontroller som utförs i olika delar av gemenskapens tullområde är likvärdiga och att laglig affärsverksamhet får stöd.

Nödvändigt skydd av gemenskapens ekonomiska intressen.

Förbättrad säkerhet och trygghet för medborgarna.

Förberedelser för utvidgningar av EU, bl.a. utbyte av erfarenheter och kunnande med de berörda ländernas tullmyndigheter.

De särskilda målen för programmet föreslås vara att

uppnå en minskning av den administrativa börda och de kostnader det innebär för företagen att efterleva tullagstiftningen, genom ytterligare standardisering och förenkling av tullsystem och tullkontroller, särskilt med avseende på uppgiftskrav och riskhantering,

fastställa och utveckla bästa arbetsmetoder och verka för deras tillämpning, särskilt på områdena revisionskontroller före och efter klarering, riskanalys, tullkontroller och förenklade förfaranden,

upprätthålla ett system för att mäta medlemsstaternas resultat när det gäller tullförvaltningarnas verksamhet, i syfte att förbättra resultaten,

understödja åtgärder som syftar till att förhindra oegentligheter genom snabb förmedling av kontrollupplysningar till tullkontor i främsta ledet,

understödja införandet av en EU-övergripande elektronisk tull genom utveckling av driftskompatibla system för kommunikation och informationsutbyte tillsammans med de nödvändiga rättsliga och administrativa förändringarna,

underhålla de nuvarande kommunikations- och informationssystemen och, om det behövs, utveckla nya system,

understödja tullförvaltningarna i de länder som förbereder sin anslutning,

bidra till att det i tredjeländer upprättas tullförvaltningar med höga kvalitetsstandarder,

förbättra samarbetet mellan tullförvaltningar i gemenskapen och i tredjeländer, särskilt i de partnerländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken,

utveckla och stärka gemensam utbildning.

Kommissionen anger att det nya åtgärdsprogrammet särskilt skall

Stödja utvecklingen av e-tull och bidra till genomförandet av den moderniserade tullkodexen.

Fortsätta den påbörjade utvidgningen av internationellt tullsamarbete mellan EU-ländernas tulladministrationer och tredje länders tullmyndigheter inom ramen för det pågående arbetet kring säkerhet i leveranskedjan i överensstämmelse med EU:s internationella förpliktelser.

Stödja den fortsatta utvecklingen och genomförandet av konceptet auktoriserade ekonomiska aktörer i syfte att underlätta för aktörer som följer tullbestämmelserna.

Upprätthålla underhållet av de europeiska IT-system som nu är i bruk.

Fortsätta utvecklingen av samarbetet, utbytet av information och ”best practices” med tredje länders tulladministrationer, särskilt kandidatländer och potentiella kandidatländer samt andra länder som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

Kostnaderna för Tull 2013 kan brytas ner i två kategorier: gemensamma åtgärder och IT-åtgärder. De gemensamma åtgärderna omfattar bl.a. metod- och resultatjämförelser, seminarier, projektgrupper, arbetsbesök och utbildning. IT-verksamheten omfattar de befintliga gemensamma systemens funktion och vidareutveckling samt utveckling och införande av nya system inom ramen för e-tull.

Den ekonomiska ramen för genomförandet av Tull 2013, som skall löpa 2008 – 2013 föreslås vara 323,8 miljoner euro. Detta kan jämföras med ramen för Tull 2007, som är 133 miljoner euro för perioden 2003 – 2007.

1.2Gällande svenska regler och förslagets effekt på dessa

Bestämmelser om tullförfarandena finns främst i rådets förordning (EEG) nr 2913/92 av den 12 oktober 1992 om inrättandet av en tullkodex för gemenskapen (tullkodex) och tillämpningsföreskrifterna, kommissionens förordning (EEG) nr 2454/93. Den svenska tullagstiftningen, främst tullagen (2000:1281), tullförordningen (2000:1316) samt Tullverkets föreskrifter och allmänna råd (TFS 2000:20) om tullförfaranden m.m. (tullordning), innehåller kompletteringar till EG-förordningarna. Den ovan nämnda förordningen (EEG) nr 2913/92 är för närvarande föremål för översyn och en ny tullkodex är på väg att arbetas fram. Förslaget till nytt åtgärdsprogram Tull 2013 föranleder inte någon ändring av lagstiftningen.

1.3Budgetära konsekvenser

Finansieringsansvaret för Tull 2000/2002 delades mellan gemenskapen och medlemsstaterna. Medlemsstaterna stod för sådana kostnader som rör genomförande av programmet på nationell nivå. Samma struktur gäller för Tull 2007, och föreslås gälla även för Tull 2013.

Några direkta ekonomiska förpliktelser för Sverige i samband med genomförandet finns inte såvitt kan bedömas. Eventuella merkostnader för Tullverket bör kunna täckas inom befintliga ramar. I enlighet med subsidiaritetsprincipen ansvarar varje medlemsstat för sina egna IT-system.

Vidare har deltagande i Tull 2007 inneburit att Sverige bidragit med personella resurser inom ramen för det samarbete som följer av programmet. Även samarbetet inom Tull 2013 kommer att föranleda att Sverige bidrar med personella resurser för att delta i det samarbete som följer av programmet.

2Ståndpunkter

2.1Svensk ståndpunkt

Sverige ser positivt på kommissionens förslag. Erfarenheterna av de tidigare åtgärdsprogrammen är goda.

2.2Medlemsstaternas ståndpunkter

---

2.3Institutionernas ståndpunkter

---

2.4Remissinstansernas ståndpunkter

---

3Övrigt

3.1Fortsatt behandling av ärendet

Kommissionens förslag diskuteras i rådsarbetsgruppen för tullunionen (tullagstiftning och –policy) under hösten.

3.2Rättslig grund och beslutsförfarande

Artikel 95 i EG-fördraget. Medbeslutandeförfarandet. Rådet beslutar med kvalificerad majoritet efter att ha inhämtat yttrande från Ekonomiska och sociala kommittén.

3.3Fackuttryck/termer

---

Fakta-PM om EU-förslag

En faktapromemoria, fakta-PM, är en redogörelse från regeringen till riksdagen om ett förslag från EU-kommissionen. Där framgår vad förslaget går ut på, hur det kan påverka svenska regler och vad regeringen anser om förslaget.