JoF_kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2016/17:47757A

PDF

Slutlig

Kommenterad dagordning rådet

2017-03-27

Näringsdepartementet

Rådets möte (jordbruks- och fiskeministrar) den 3 april 2017

Ansvarigt statsråd: Sven-Erik Bucht

Lagstiftningsöverläggningar

(Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

4. Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om finansiella regler för unionens allmänna budget och om ändring av Europaparlamentets och rådets förordningar (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1299/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1305/2013, (EU) nr 1306/2013, (EU) nr 1307/2013, (EU) nr 1308/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014, (EU) nr 652/2014 och Europaparlamentets och rådets beslut nr 541/2014/EU (omnibusförslag) (första behandlingen) Interinstitutionellt ärende: 2016/0282 (COD)

-Lägesrapport och diskussion

Förslagets innehåll:

Kommissionen presenterade den 14 september 2016 ett förslag till ändringar inom ett antal olika förordningar, en s.k. Omnibus-förordning (COM(2016)605final). Förslaget är en del av kommissionens översyn av

EU:s fleråriga budgetram och syftar till att uppnå förenkling och flexibilitet i genomförandet av budgeten, bl.a. relaterat till den gemensamma jordbrukspolitiken.

På jordbruksområdet innehåller förslaget bland annat ändringar av vissa artiklar i följande förordningar:

1303/2013 Fondgemensam förordning för struktur- och investeringsfonderna

Ändringarna rör bl.a. finansiella instrument.

1305/2013 Landsbygdsförordningen

Ändringarna rör bl.a. nytt system för riskhantering och inkomststabilisering samt ändringar kring finansiella instrument till följd av de föreslagna ändringarna i 1303/2013.

1306/2013 Horisontella förordningen (finansiering och kontroll av den gemensamma jordbrukspolitiken)

Ändringarna rör bl.a. nytt förfarande för finansiell disciplin (avdrag på gårdsstödet) och andra finansiella regler för jordbruks- och landsbygdsfonden.

1307/2013 Direktstödsförordningen

Ändringarna rör definitionen av aktiv lantbrukare som bl.a. föreslås bli frivillig att tillämpa för medlemsstater, samt finansiella bestämmelser för stödet till unga lantbrukare. Det finns även ändringar rörande frivilligt produktionskopplat stöd och SAPS (single area payment scheme) samt definitionen av permanenta gräsmarker.

1308/2013 Den samlade marknadsordningen

Ändringarna rör bl.a. stöd till producentorganisationer, nationellt ekonomiskt stöd och publiceringen av allokeringen av tullkvoter.

652/2014 Förordning för förvaltning av utgifter för livsmedelskedjan, djurhälsa, djurskydd, växtskydd och växtförökningsmaterial

Förordningen medger att fleråriga budgetåtaganden i vissa fall kan delas upp i årliga delåtaganden, t.ex. när det handlar om nationella program för utrotning, bekämpning och övervakning av vissa djursjukdomar och zoonoser. Kommissionen föreslår att förordningen ändras så att samtliga fleråriga budgetåtaganden kan delas upp i årliga delåtaganden.

2 (4)

De jordbruksrelaterade delarna av förslaget behandlades vid jordbruks- och fiskerådet i oktober 2016. Därefter har de delar som berör den gemensamma jordbrukspolitiken förhandlats i den särskilda jordbrukskommittén.

Vid rådsmötet den 3 april avser ordförandeskapet presentera en lägesrapport om arbetet med förordningen.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar förslag som främjar transparenta och förutsägbara regelverk, en minskad administrativ börda och verklig förenkling för företagen, under förutsättning att inte miljöhänsyn eller djurskyddet försämras. Vidare anser regeringen generellt att förändringar av regelverket för den gemensamma jordbrukspolitiken ska leda till ökad marknadsorientering. Regeringen vill samtidigt understryka vikten av att det finns tillräckligt med tid för införande av nya regler i medlemsstaterna i samband med förordningsändringar och vill därför att tidsplanen för antagandet följs. Regeringen anser övergripande att ändringarna i förslaget bidrar till såväl förenkling, som effektivitet och minskad administrativ börda.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Frågan var föremål för information i MJU den 6 oktober 2016 och samråd med EU-nämnden 7 oktober.

Icke lagstiftande verksamhet

5. Förenkling: Kommissionens rapport om genomförande av områden med ekologiskt fokus

-Föredragning av kommissionen och diskussion

Bakgrund

I samband med reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken år 2015 infördes den så kallade förgröningen av direktstödet. Förgröningen innebär

3 (4)

att en del av direktstödet kopplas till krav på att utföra vissa enklare miljöåtgärder. En av åtgärderna är att jordbrukaren ska avsätta fem procent av åkerarealen till markanvändning som ska bidra till att upprätthålla och öka den biologiska mångfalden. Dessa arealer kallas ekologiska fokusarealer.

Enligt förordningen för direktstöd (EU nr 1307/2013) ska kommissionen senast den 31 mars 2017 presentera en utvärdering av åtgärden ekologiska fokusarealer och om så är lämpligt föreslå en ökning av kravet på ekologiska fokusarealer till sju procent av jordbruksföretagens åkerareal. Kommissionens rapport har ännu inte offentliggjorts och det är okänt om kommissionen avser att föreslå en höjning av procentsatsen.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen anser att det är av stor vikt att förenkla och effektivisera den gemensamma jordbrukspolitiken och i det avseendet är förgröningen av direktstödet en stor utmaning. Inför kommande reform av den gemensamma jordbrukspolitiken har det gjorts analyser av förgröningens effekter. Vid sidan av att åtgärderna uppfattas som krångliga för såväl jordbrukare som myndigheter så är den sammantagna bedömningen att förgröningens miljönytta och effektivitet är låg. Regeringens bedömning är att det finns större möjligheter att uppnå olika miljömål genom riktade åtgärder inom ramen för landsbygdsprogrammet. Regeringen är kritisk till en eventuell höjning av kravet på ekologiska fokusarealer. Istället anser regeringen att fokus bör läggas på hur bättre miljömässigt utfall och god miljöeffektivitet kan åstadkommas inom ramen för kommande ändringar av den gemensamma jordbrukspolitiken.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Frågan har inte varit föremål för samråd med EU-nämnden eller information i MJU.

4 (4)