Gaerc juni kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2008/09:21BA8C

DOC
REGERINGSKANSLIET Kommenterad dagordning
Utrikesdepartementet Ministerrådet

Enheten för Europeiska unionen

Kommenterad dagordning för rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser
den 15-16 juni 2009

ALLMÄNNA RÅDET 15 juni

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Godkännande av A-punktslistan

3. Resolutioner, synpunkter och beslut antagna av Europaparlamentet
Dagordningspunkten är en standardpunkt för anmälan av beslut m.m. från Europaparlamentets sessioner. Punkten avser sammanträdesperioden 4-7 maj 2009 i Strasbourg.

4. Förberedelser för Europeiska rådet 18-19 juni 2009
Diskussionspunkt

Europeiska rådets möte hålls den 18-19 juni. Ordförandeskapet har presenterat utkast till kommenterad dagordning. Något utkast till slutsatser föreligger inte ännu.

Behandlingen av de institutionella frågorna syftar till att fatta beslut om de irländska rättsliga garantierna samt om processen för utnämnande av en ordförande för EU-kommissionen för kommande mandatperiod.

Under rubriken om den ekonomiska, finansiella och sociala situationen ska frågorna om finansreglering utifrån de Larosière-rapporten och kommissionens meddelande i samma ämne diskuteras, liksom tillståndet i den finansiella och reala ekonomin och de hittillsvarande stimulansåtgärderna. Frågan om förbättrad tillsynsstruktur kommer att ha hög prioritet under det svenska ordförandeskapet. Diskussion väntas även om uppföljningen av G20-mötet i London den 2 april.

Europeiska rådet väntas även ta upp utfallet av det informella sysselsättningstoppmötet som hölls den 7 maj, och EU-kommissionens meddelande om sysselsättning som presenterades den 3 juni.

Under rubriken klimatförändringar och hållbar utveckling väntas främst frågor om EU:s positionering inför klimatförhandlingarna på FN-nivå (UNFCCC). Regeringen anser att det är av stor vikt för de kommande förhandlingarna att EU i slutsatserna utvecklar sina positioner gällande finansiering av ett framtida avtal. Det är också viktigt att slutsatserna säger något om EU:s förväntningar på andra industrialiserade länders utsläppsminskningsåtaganden.

Vidare väntas Europeiska rådet att välkomna EU-kommissionens förslag till en EU- strategi för Östersjöregionen med en uppmaning om ett snart antagande.

Utöver detta kan aktuella utrikespolitiska frågor förväntas komma upp på dagordningen.

Ett första utkast till slutsatser förväntas inför behandling i Coreper den 11 juni.

5. (ev.) utvidgningen. Utgår.

RÅDET FÖR YTTRE FÖRBINDELSER, 15 juni

1. Godkännande av den preliminära dagordningen

2. Mellanöstern
Diskussions- och beslutspunkt

Rådet kommer att diskutera situationen i Mellanöstern och anta slutsatser om MEPP och Libanon.

I fokus för MEPP står EU:s engagemang till stöd för parterna att återuppta fredsförhandlingar med sikte på en tvåstatslösning.

Rådet kan även förväntas diskutera möjligheterna till närmare samarbete mellan EU och USA för ett stärkt internationellt engagemang i regionen.

För svensk del har vi samma förväntningar på de israeliska och palestinska regeringarna, nämligen att de står bakom tvåstatslösningen, verkar för återupptagna fredsförhandlingar och respekterar ingångna avtal. Regeringen understryker vidare behovet av närmare samarbete med USA, inte minst för att främja det arabiska fredsinitiativet, som utgör en god grund för fredlig utveckling i det regionala sammanhanget.

Diskussionen förväntas även handla om stöd för interpalestinsk försoning och det fortsatt allvarliga humanitära läget i Gaza. Regeringen verkar för ett omedelbart och ovillkorligt öppnande av Gazas gränser för humanitär hjälp, handelsvaror och personer. Det är också EU:s gemensamma linje.

Rådet förväntas också diskutera EU:s relationer med Syrien och parlamentsvalet i Libanon som äger rum den 7 juni samt anta slutsatser om Libanon. Diskussion om valet i Libanon förväntas fokusera på hur utfallet kan komma att påverka landets interna politiska situation och förhållande till omvärlden.

3. Kuba
Besluts- och diskussionspunkt

Rådet förväntas diskutera och anta slutsatser om Kuba. SE framhåller vikten av en resultatorienterad politisk dialog med Kuba där MR och demokrati är av högsta prioritet.

4. Västra Balkan
Besluts- och diskussionspunkt.

Rådsslutsatser väntas tas om Bosnien (BiH), regionalt samarbete och visaliberalisering.

För BiH syftar rådsslutsatserna till att samordna EU:s position inför mötet i styrgruppen för rådet för fredsimplementering i BiH (PIC) den 29-30 juni. Slutsatserna kommer sannolikt att betona vikten av att BiH uppfyller de utestående villkor som krävs för att kunna avveckla den Höge representantens kontor (OHR).

Gällande regional samarbete väntas slutsatser som betonar vikten av regional samverkan bland länderna på Västra Balkan. Därutöver välkomnar rådet den nyckelroll som det regionala samarbetsrådet (RCC) spelar för det regionala ägarskapet.

I rådsslutsatser om visaliberalisering antas rådet ställa sig bakom de bedömningsrapporter som presenterats av KOM vad gäller Balkanländernas respektive framsteg i visaliberaliseringsprocessen med en uppmuntran till fortsatta reformansträngningar inom rättsstatsområdet. Rådet förvänts därutöver välkomna KOMs rekommendation till rådsbeslut om visaliberalisering för de länder som uppfyller uppsatta riktmärken.

Västra Balkan kommer att hanteras som en diskussionspunkt under lunchen som troligen gästas av chefsåklagare Brammertz. Utöver diskussion om Serbiens samarbete med krigsförbrytartribunalen i Haag (ICTY) väntas lunchdiskussionerna även beröra BiH och övergången från OHR till en förstärkt EU-närvaro.

5. (ev.) Georgien
Eventuell besluts- och diskussionspunkt.

Diskussionen väntas fokusera på EU:s civila observatörsmission EUMM, vars mandat löper ut i september. Diskussioner pågår i FN om en förlängning av UNOMIG:s mandat i juni. OSSE:s närvaro med militärobservatörer i Georgien är under avveckling, dock står frågan fortsatt på dagordningen i Wien. Därutöver förväntas den dagsaktuella inrikespolitiska situationen tas upp.
Regeringen välkomnar en diskussion om Georgien. Alla delar av den nuvarande internationella närvaron i Georgien – EU, FN och OSSE – spelar en viktig roll och bör förlängas. Det är angeläget att EUMM:s mandat förlängs, oavsett utvecklingen av FN- och OSSE-närvaron och att missionen får tillträde till utbrytarrepublikerna. Regeringen uppmuntrar den georgiska regeringen och oppositionen att fortsätta den nyligen inledda direktdialogen som syftar till att enas om viktiga reformframsteg.

6. (ev) Burma
Eventuell beslutspunkt

Om den pågående rättegången mot Aung San Suu Kyi hinner avslutas kan det bli aktuellt för GAERC att anta slutsatser om Burma. Eventuella slutsatser kan förväntas fördöma rättegången, kommentera domslutet samt framhålla EU:s fortsatta engagemang för att främja den demokratiska utvecklingen i Burma.

I anslutning till rådet för yttre förbindelser

SE deltar som inkommande ordförande i:

Associeringsråd med Israel
Vid mötet förutses en diskussion om hur samarbetet inom ramen för den europeiska grannskapspolitiken (ENP) har utvecklats under det senaste året. Den israelisk-palestinska konflikten samt olika regionala frågor kommer också att diskuteras, liksom frågor rörande bland annat mänskliga rättigheter och regional säkerhet.

Under det gångna året har EU och Israel även diskuterat hur ENP-samarbetet på olika sätt skulle kunna utvecklas. En uppgradering av relationerna måste ske i en politisk kontext med tvåstatslösningen som gemensam målsättning. För närvarande avvaktar EU den israeliska policyöversynen och regeringens faktiska agerande.

Associeringsråd med Algeriet
Under mötet görs en översyn av förbindelserna mellan EU och Algeriet. Algeriet har ännu inte samtyckt till att en arbetsgrupp för MR och demokrati upprättas och man intar även en avvaktande hållning till att ansluta sig till EU:s grannskapspolitik. Förra året antogs dock en ”färdplan” om fördjupat samarbete på fem områden (ekonomiska reformer, handelspolitik, energi, personers rörlighet och kampen mot terrorism. EU avser upprepa sitt önskemål om en särskild MR-grupp.

Ministertrojka med ECOWAS (Economic Community of West African States)
Vid mötet kommer bl a följande ämnen att avhandlas: fred och säkerhet i Västafrika, den gemensamma EU-Afrikastrategin, Ekonomiska Partnerskaps Avtalen, den finansiella krisen, klimatförändringar och energisäkerhet.
ECOWAS är en sammanslutning av 15 västafrikanska länder.

Samarbetsråd med Ukraina
Vid mötet förutses i stort sett alla frågor av vikt för relationen beröras, t.ex. Ukrainas EU-närmande, handelsfrågor, samarbete på miljö- och energiområdet mm. Ukraina förväntas också ta upp frågan om viseringslättnader.

Samarbetsrådet med Moldavien inställt