GAC, kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:48B820

DOCX

Allmänna rådets möte den 25 september 2017

Kommenterad dagordning

Godkännande av dagordningen

Lagstiftningsöverläggningar

A-punkter

Icke lagstiftande verksamhet

A-punkter

Presentation av det estniska ordförandeskapets prioriteringar

Informationspunkt

Det estniska ordförandeskapet (1 juli – 31 december) avser på Allmänna rådet att presentera sitt arbetsprogram för rådets arbete under andra halvåret 2017. Ordförandets fyra övergripande prioriteringar är en öppen och innovativ europeisk ekonomi, ett tryggt och säkert Europa, ett digitalt Europa och fri rörlighet för information, samt ett inkluderande och hållbart Europa.

Förberedelser inför Europeiska rådet den 19-20 oktober 2017 - Utkast till kommenterad dagordning

Diskussionspunkt

Utkast till annoterad dagordning

Vid mötet kommer ett utkast till annoterad dagordning inför Europeiska rådet den 19-20 oktober att behandlas. Dagordningen har ännu inte delgivits medlemsstaterna. På basis av tidigare slutsatser från Europeiska rådet, kan ER förväntas behandla migration, extern säkerhet och handelspolitiska frågor. Det kan inte uteslutas att ytterligare frågor kommer att tillföras dagordningen.

Förslag till svensk ståndpunkt

Den annoterade dagordningen har ännu inte delgivits medlemsstaterna.

Uppföljning av Europeiska rådet 22-23 juni 2017

Diskussionspunkt

Bakgrund

Allmänna rådet ska enligt fördraget säkerställa samstämmigheten i de olika rådskonstellationernas arbete. Det ska också, tillsammans med Europeiska rådets ordförande och kommissionen, förbereda och säkerställa uppföljning av Europeiska rådets möten. I enlighet med detta arbetssätt ska Allmänna rådet nu följa upp Europeiska rådets möte den 22-23 juni.

Förslag till svensk ståndpunkt

Sverige välkomnar en mer systematisk process för uppföljning av Europeiska rådets slutsatser.

Lagstiftningsplanering – avsiktsförklaring

Diskussionspunkt

Bakgrund

Vid Allmänna rådet den 25 september presenterar kommissionen sin avsiktsförklaring, som övergripande innehåller kommissionens planerade initiativ för det kommande året och därefter väntas en diskussion.

Arbetet sker inom ramen för det interinstitutionella avtalet (IIA) om bättre lagstiftning. Enligt avtalet ska rådet, Europaparlamentet och kommissionen diskutera och enas om de viktigaste lagstiftningsprioriteringarna för det kommande året. Nästa steg i processen blir att kommissionen i slutet av oktober presenterar sitt arbetsprogram för nästa år som därefter kommer att följas upp vid Allmänna rådet.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar i stort kommissionens avsiktsförklaring. Det är positivt att kommissionen behåller fokus på de tio prioriteringar som den tagit fram för sin mandatperiod. EU måste leverera på de områden som de åtagit sig och där det finns ett tydligt europeiskt mervärde. Det är viktigt att utrymme ges för ett effektivt genomförande av den stora mängd initiativ och åtgärder som kommissionen redan har presenterat.

Till dessa förslag som regeringen tidigare välkomnat hör bland annat inremarknadsstrategin för varor och tjänster, strategin för den digitala inre marknaden, kapitalmarknadsunionen, handel för alla, migrationsagendan och genomförandet av EU:s globala strategi (EUGS). Gällande klimat-, energi- och miljöpolitiken vill regeringen se ett skyndsamt genomförande av energi- och klimatpaketet till 2030.

Varje enskilt initiativ som presenteras måste dock bedömas och beredas på sina egna meriter. Regeringen kommer att få anledning att återkomma till riksdagen allt eftersom de enskilda lagstiftningsinitiativen presenteras.

Fortsatt behandling av ärendet

Frågan kommer fortsatt behandlas vid Allmänna rådet under hösten 2017. I samband med det avser regeringen att samråda med EU- nämnden.

(Ev.) Övriga frågor