Epsco, kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2014/15:35AC71

DOCX

A2015/742/IE

Kommenterad dagordning

rådet

2015-03-02

Arbetsmarknadsdepartementet

Internationella enheten

Socialdepartementet

Enheten för EU- och internationell samordning

Rådets möte (EPSCO) den 9 mars 2015

Kommenterad dagordning

1. Godkännande av dagordningen

Icke lagstiftande verksamhet

2. (ev) godkännande av A-punktslistan

Lagstiftningsöverläggningar (offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

3. (ev) godkännande av A-punktslistan

Icke lagstiftande verksamhet (offentlig debatt i enlighet med artikel 8.2 i rådets arbetsordning [förslag från ordförandeskapet] för punkterna 4–7)

4. Den europeiska planeringsterminen 2015: bidrag till Europeiska rådet (Bryssel den 19–20 mars 2015)

– Riktlinjedebatt

Dokument

6138/15 SOC 65 EMPL 26 ECOFIN 92 EDUC 23

Tidigare behandling

Riktlinjedebatten har inte tidigare behandlats i nämnden.

Ansvarigt statsråd

Ylva Johansson

Bakgrund

Under denna dagordningspunkt väntas diskussion föras kring sysselsättnings- och socialpolitiska prioriteringar inom ramen för den europeiska planeringsterminen och inför Europeiska rådets möte i mars. Diskussionen väntas sedvanligt ta sin utgångspunkt i de underlag som presenteras i underpunkterna till punkten 4.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen välkomnar denna diskussion och avser betona vikten av kompetens och färdigheter för anställningsbarhet samt behovet av mer jämställda arbetsmarknader i EU.

a) Prioriterade åtgärder på områdena för sysselsättnings- och socialpolitik: politisk vägledning för 2015

i) Utkast till rådets slutsatser om den årliga tillväxtöversikten för 2015 och den gemensamma sysselsättningsrapporten: politisk vägledning för sysselsättnings- och socialpolitik

– Antagande

Dokument

6147/15 SOC 72 EMPL 33 ECOFIN 99 EDUC 30

Tidigare behandling

Rådsslutsatserna har inte tidigare behandlats i nämnden. Regeringen överlade om slutsatsernas sysselsättningsdelar i arbetsmarknadsutskottet den 3 februari 2015 och informerar Socialutskottet den 3 mars samt Socialförsäkringsutskottet den 5 mars om de sociala delarna.

Ansvarigt statsråd

Ylva Johansson

Annika Strandhäll

Bakgrund

Utkastet till rådsslutsatser innehåller politisk vägledning inför medlemsstaternas fortsatta arbete med genomförandet av sysselsättnings- och socialpolitik inom ramen för Europa 2020-strategin.

Med utgångspunkt i en redogörelse för det fortsatt allvarliga sociala läget i EU och välkomnandet av de övergripande prioriteringarna i tillväxtöversikten anges att politiken bör inrikta sig på att stärka arbetsmarknadens dynamik, ta itu med den höga arbetslösheten, särskilt ungdoms- och långtidsarbetslösheten, stödja skapandet av jobb med god kvalitet samt förbättra de sociala trygghetssystemen. Vidare understryks att jämställdhet måste ges ökad prioritet och att jämställda arbetsmarknader är viktigt för sysselsättning, tillväxt och social delaktighet.

I slutsatserna välkomnas vidare kommissionens förslag i årets tillväxtöversikt att strömlinjeforma den europeiska planeringsterminen. I slutsatsernas sista del uppmanas medlemsstaterna att i den nationella politiken beakta den vägledning som ges inom ramen för den europeiska planeringsterminen. Sysselsättningskommittén och kommittén för social trygghet uppmanas att fortsätta arbeta med olika delar i planeringsterminen medan kommissionen uppmanas att bl.a. nära involvera kommittéerna inom terminen. Kommissionen uppmanas även att från och med nästa års tillväxtöversikt mer tydligt framhäva kopplingen mellan tillväxt och ökat arbetskraftsdeltagande bland kvinnor.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige vid rådsmötet ställer sig bakom antagandet av rådslutsatserna.

ii) Utkast till gemensam sysselsättningsrapport

– Antagande

Dokument

6142/15 SOC 68 EMPL 29 ECOFIN 95 EDUC 26 JEUN 11

Tidigare behandling

Rapporten har inte tidigare behandlats i nämnden.

Ansvarigt statsråd

Ylva Johansson

Bakgrund

Inom ramen för den europeiska sysselsättningsstrategin – som utgör en integrerad del inom Europa 2020-strategin inom ramen för den europeiska planeringsterminen – ska rådet och kommissionen årligen upprätta en rapport till Europeiska rådet om sysselsättningsläget och genomförandet av de integrerade sysselsättningsriktlinjerna.

Den 28 november 2014 presenterade kommissionen ett utkast till rapport. Utkastet utgjorde en bilaga till kommissionens årliga tillväxtrapport (se Faktapromemoria 2014/15:FPM17). Den gemensamma sysselsättningsrapporten visar att arbetsmarknadsläget och den sociala situationen i unionen är fortsatt allvarlig. Även om arbetslösheten fallit något är den fortsatt på hög nivå. Ungdoms-arbetslösheten ligger också på hög nivå, även om utvecklingen börjat gå åt rätt håll. Långtidsarbetslösheten stiger fortfarande liksom andelen personer i fattigdomsrisk. Fallande investeringar i utbildning är en ytterligare oroande utveckling som lyfts fram. Det finns dock stora skillnader mellan länder och inom olika grupper.

När det gäller medlemsstaternas reformarbete visar rapporten på att ländernas arbete fortskrider men att fortsatta reformer behövs. Nytt för i år är att rapporten innehåller en särskild del som redogör för ansträngningar för mer jämställda arbetsmarknader. Den visar att framsteg gjorts, men att arbetsmarknaderna fortfarande är långt ifrån jämställda.

I rapportens sista del presenteras den andra upplagan av den resultattavla som syftar till att bättre synliggöra och följa upp den sociala utvecklingen i EU och eurozonen. Resultattavlan visar att den sociala utvecklingen fortsatt är mycket allvarlig och att det råder stora skillnader mellan länderna. Sverige ligger relativt bra till ur ett EU-perspektiv.

Rapporten sammanfattas med en några inledande nyckelbudskap som uppmärksammar att medlemsstaterna vidtagit åtgärder på en rad områden för att förbättra arbetsmarknadernas funktionssätt, inklusive satsningar på kompetens och social trygghet. Samtidigt betonas att mer måste göras, bl.a. i fråga om jämställda arbetsmarknader.

Det aktuella utkastet till sysselsättningsrapport blir gemensam i samband med rådets antagande.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige vid rådsmötet ställer sig bakom antagandet av den gemensamma sysselsättningsrapporten.

b) Det sociala Europa: Att skapa tillväxt för alla – 2014 års rapport från kommittén för socialt skydd om den sociala situationen i EU

– Godkännande av nyckelbudskapen

Dokument

6194/15 SOC 78 + ADD 1

Tidigare behandling

Nyckelbudskapen har inte tidigare behandlats i nämnden. Socialutskottet informeras den 3 mars 2015 och Socialförsäkringsutskottet den 5 mars 2015.

Ansvarigt statsråd

Annika Strandhäll

Bakgrund

Kommittén för social trygghet tar årligen fram en rapport som beskriver den sociala situationen i EU. Utifrån rapporten har ett antal nyckelbudskap tagits fram. Dessa är formulerade på övergripande nivå. Huvudbudskapet är att den sociala situationen i EU har stabiliserats något men att stora utmaningar fortfarande kvarstår. I rapporten nämns som positivt att tillväxt och sysselsättning har lett till en viss lättnad på socialförsäkringssystemen samt att äldre personers inkomst och levnadsvillkor fortsätter att förbättras i relation till den övriga befolkningen. Totalt sett är den sociala situationen dock bekymmersam då fattigdom och social exkludering har ökat istället för minskat sedan Europa2020-strategins mål sattes. Utvecklingen skiljer sig dock mycket mellan medlemsstaterna och årets rapport visar på större skillnader mellan medlemsstaterna än tidigare år. I vissa medlemstater minskar fattigdom och social exkludering medan den ökar i andra. I nyckelbudskapen pekas på att strategins mål endast kan nås genom ett större fokus på sociala aspekter och ett integrerat arbete inkluderande såväl ekonomisk- sysselsättnings- som socialpolitik. Vidare pekas på att förbättringar på det sociala området bör genereras via fler jobb och att detta kräver tillväxt, strukturella reformer och sociala investeringar.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige vid rådsmötet ställer sig bakom rapportens nyckelbudskap.

5. Finansieringsarrangemang och resursfördelningens ändamålsenlighet och effektivitet: gemensam rapport från kommittén för socialt skydd och kommissionen

– Godkännande av nyckelbudskapen

Dokument

6140/15 SOC/66 EMPL/27 ECOFIN/93 SAN/44

Tidigare behandling

Nyckelbudskapen har inte tidigare behandlats i nämnden. Regeringen informerar om rapporten och huvudbudskapen i Socialutskottet 3 mars och i Socialförsäkringsutskottet 5 mars.

Ansvarigt statsråd

Annika Strandhäll

Bakgrund

Rapporten har tagits fram av kommissionen och utvalda medlemsländer med syftet att förbättra möjligheterna till jämförelser av de sociala trygghetssystemen inom EU. Nyckelbudskapen är formulerade på en övergripande nivå. Huvudbudskapet är behovet av effektiva och ändamålsensliga sociala trygghetssystemen som kan kombinera socialt skydd, stabilitet och sociala investeringar. Detta är nödvändigt för att bland annat kunna möta kommande demografiska utmaningar och för återhämtningen från krisen. Det finns därför behov av mer evidens kring de sociala trygghetssystemens funktionssätt. Rapporten ska ses som ett första steg mot en systematisk och jämförande analys av de sociala trygghetssystemen.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige vid rådsmötet ställer sig bakom antagandet av rapportens huvudbudskap

6. Utkast till rådets slutsatser om mer inkluderande arbetsmarknader

– Antagande

Dokument

6182/15 SOC 75 EMPL 36 ECOFIN 102 EDUC 32

Tidigare behandling

Rådsslutsatserna har inte tidigare behandlats i nämnden. Regeringen överlade om slutsatserna i arbetsmarknadsutskottet den 3 februari 2015. Socialutskottet informeras den 3 mars och Socialförsäkringsutskottet informeras den 5 mars.

Ansvarigt statsråd

Ylva Johansson

Bakgrund

Utkastet till rådsslutsatserna innehåller uppmaningar till medlemsstaterna att genomföra åtgärder för att komma tillrätta med sysselsättnings- och sociala utmaningar, med tydligt budskap att arbetsföra personer får effektiv hjälp att integreras eller återintegreras på arbetsmarknaden och behålla ett arbete som motsvarar deras arbetsförmåga.

Rådsslutsatserna tar upp vikten av att minska den höga arbetslösheten och främja skapandet av jobb med kvalitet med avseende på bland annat lön och förmåner, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, tillgång till livslångt lärande och utvecklingsmöjligheter. Tydligt fokus på arbetslöshet, särskilt långtidsarbetslöshet och fattigdom är kvarstående problem, samtidigt som utsatta människors sammansatta problem blir alltmer komplexa, visar att det behövs en heltäckande och integrerad politik.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige vid rådsmötet ställer sig bakom antagandet av dessa slutsatser.

7. Utkast till rådets slutsatser om EU:s strategiska ram för arbetsmiljö 2014–2020: Anpassning till nya utmaningar

– Antagande

Dokument

6535/15 SOC 98 EMPL 46

Tidigare behandling i nämnden

Rådsslutsatserna har inte tidigare behandlats i EU-nämnden. Överläggning har skett i Arbetsmarknadsutskottet den 3 februari 2015.

Ansvarigt statsråd

Ylva Johansson

Bakgrund

Den 6 juni 2014 presenterade kommissionen ett meddelande om ett strategiskt ramverk om hälsa och säkerhet i arbetslivet 2014 – 2020 (KOM(2014) 332 slutlig). Mot bakgrund av kommissionens meddelande presenterade det lettiska ordförandeskapet ett förslag till rådsslutsatser den 19 december 2014. Förhandlingarna i rådsarbetsgruppen påbörjades i januari 2015. Rådsslutsatserna väntas antas på EPSCO den 9 mars.

Rådsslutsatserna pekar på förebyggande av arbetsrelaterad ohälsa, demografiska utvecklingen och behovet av en förbättrad tillämpning av reglerna, i synnerhet i mikro- och småföretag, som de största utmaningarna på arbetsmiljöområdet. Mot denna bakgrund innehåller ordförandeskapets förslag till rådsslutsatser uppmaningar till medlemsstaterna, kommissionen och arbetsmarknadens parter. Här fokuseras det bland annat på betydelsen av att sprida kunskap och ta fram verktyg för att hjälpa småföretag vid tillämpningen av arbetsmiljöregelverket, skapa förutsättningar för bra tillsyn och kontroll och driva förebyggande arbetsmiljöarbete i nära samarbete med parterna. Rådsslutsatserna understryker dessutom vikten av att alla medlemsländer tar fram nationella strategier. Kommissionen uppmanas bland annat att identifiera möjliga regelförenklingar utan att sänka skyddet för arbetstagarna samt att uppdatera befintliga direktiv där detta behövs.

Viktiga frågor för Sverige finns med i slutsatserna: genusperspektivet, att förenklade EU-regler på arbetsmiljöområdet inte ska leda till sämre skydd för arbetstagarna samt betydelsen av fokus på arbetsmiljö för att fler i framtiden ska kunna jobba längre.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige på rådsmötet ställer sig bakom antagandet av rådsslutsatserna.

8. a) Förslag till rådets beslut om inrättande av en sysselsättningskommitté och om upphävande av beslut 2000/98/EG b) Förslag till rådets beslut om inrättande av kommittén för socialt skydd och om upphävande av beslut 2004/689/EG

– Allmän inriktning

Dokument

6077/15 EMPL 23 SOC 57 ECOFIN 84 EDUC 21

6079/15 SOC 58 EMPL 24 ECOFIN 85 SAN 42

Tidigare behandling

Besluten har inte tidigare behandlats i nämnden.

Ansvarigt statsråd

Ylva Johansson

Annika Strandhäll

Bakgrund

Mot bakgrund av de förändringar som skett i samordningen av medlemsstaternas ekonomiska politik och ett yttrande till EPSCO-rådet i oktober 2014 om översynen av Europa 2020-strategin har det lettiska ordförandeskapet förslagit att rådsbesluten om inrättandet av sysselsättningskommittéen (EMCO) respektive kommittéen för social trygghet (KST) ändras. Förslagen innebär formellt att befintliga beslut upphävs genom antagandet av nya. Europaparlamentet ska yttra sig i frågan och väntas göra det i april. Först därefter kan slutligt antagande av besluten ske.

Huvudsyftet med ändringarna är att tydliggöra kommittéernas respektive roller i den europeiska planeringsterminen samt att uppdatera kommittéens arbetsmetoder i syfte att främja kontinuitet och flexibilitet. Vidare betonas samarbete med andra kommittéer tydligare.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen föreslår att Sverige vid rådsmötet ställer sig bakom den allmän inriktning.

Övriga frågor

9. a) Det sociala trepartstoppmötet

– Information från ordförandeskapet

Bakgrund

Vid Europeiska rådets möte i mars 2003 beslutades att varje år ha ett trepartstoppmöte för tillväxt och sysselsättning i samband med Europeiska rådets vårtoppmöte. Ordförandeskapet avser informera inför detta

b) i) Högnivåkonferens om "en ny start för den sociala dialogen" (Bryssel den 5 mars 2015)

– Information från kommissionen

Dokument

inga dokument

Bakgrund

Den nytillträdda Europeiska kommissionen har uttryckt en ambition om en ”ny start för den sociala dialogen”. Som ett första steg anordnar kommissionen en högnivåkonferens på det temat i Bryssel den 5 mars. Representanter för medlemsstaterna, arbetsgivare och arbetstagare har inbjudits till konferensen. Vid EPSCO-mötet den 9 mars avser kommissionen informera om konferensen.

ii) Kommissionens förslag om ungdomssysselsättningsinitiativet

– Information från kommissionen

Dokument

6581/15 EMPL 52 SOC 106 JEUN 15 REGIO 12

Bakgrund

Kommissionen presenterade den 4 februari 2015 ett förslag (KOM 2015 (46) slutlig) till ändring av socialfondsförordningen (nr 1304/1303). Syftet med förslaget är att genom en ökad förskottsbetalning från kommissionen till medlemsstaterna underlätta användningen redan under 2015 av den särskilda medeltilldelningen för sysselsättningsinitiativet för unga. Sysselsättningsinitiativet omfattar sådana regioner som 2012 hade en ungdomsarbetslöshet på 25 procent eller högre. Totalt 6 miljarder euro är avsatta för sysselsättningsinitiativet i EU:s långtidsbudget, varav 3 miljarder utgörs av en särskild tilldelning av EU-medel och 3 miljarder utgörs av ESF-medel. Kommissionen bedömer att det behövs en högre förskottsbetalning till medlemstaterna för att snabbt få igång insatser inom sysselsättningsinitiativet för unga under 2015. Förslaget innebär att ett belopp som motsvarar 30 % av de särskilda medlen, närmare en miljard euro, för sysselsättningsinitiativet görs tillgängliga för medlemsstaterna redan under 2015 i form av ökade förskottsbetalningar från kommissionen. Detta kan jämföras med att nuvarande förskott som uppgår till 1 – 1,5 procent av EU-medlen. KOM:s har angett att förslaget helt kommer att finansieras inom redan beslutad budget för 2015 och därmed är budgetneutralt. Ett krav på medlemsstaterna är att minst hälften av förskottsbeloppet har utnyttjats inom 12 månader, annat fall ska hela beloppet återbetalas till kommissionen.

Förslaget förhandlas för närvarande i rådsstrukturen under Allmänna rådet. Kommissionen väntas på EPSCO-mötet informera om förslaget.

c) i) (ev.) Landsrapporter (den europeiska planeringsterminen 2015)

– Föredragning av kommissionen

Dokument

Bakgrund

Inom ramen för den europeiska planeringsterminen 2015 publicerade kommissionen den 26 februari landrapporter för EU:s medlemsländer, vilka utgör grunden för de landspecifika rekommendationerna som kommissionen väntas publicera senare i vår. För de 16 medlemsländer som granskas inom ramen för det makroekonomiska obalansförfarandet redogör även kommissionen för sina djupanalyser, d.v.s. deras bedömning av huruvida makroekonomiska obalanser föreligger eller ej i dessa medlemsländer. Kommissionens rapport om Sverige berör bland annat hushållens skuldsättning, bostadsmarknaden och sysselsättningen.

ii) (ev.) Riktlinjer för medlemsstaternas sysselsättningspolitik

– Föredragning av kommissionen

Dokument

Bakgrund

De integrerade riktlinjerna som ligger till grund för Europa 2020-strategin antogs år 2010. Dessa riktlinjer utgörs av de allmänna riktlinjerna för medlemsstaternas och unionens ekonomiska politik samt riktlinjerna för medlemsländernas sysselsättningspolitik. De har i sak varit oförändrade sedan 2010, men sysselsättningsriktlinjerna har av fördragsmässiga skäl årligen på förslag av kommissionen antagits av rådet. När de nu gällande riktlinjerna antogs slogs det fast att de skulle gälla fram till år 2014 så att medlemsstaterna kunde rikta in sig på genomförandet. Kommissionen har i år därför aviserat att man för första gången sedan 2010 avser lägga fram förslag till reviderade riktlinjer.

d) Arbetsprogrammen för sysselsättningskommittén och kommittén för socialt skydd 2015

– Information från respektive ordförande

Dokument

6145/15 SOC 71 EMPL 32 ECOFIN 98 EDUC 29

6185/15 SOS 77

Bakgrund

På EPSCO-rådet väntas i sedvanlig ordning ordförandena för sysselsättningskommittén (EMCO) respektive kommittén för social trygghet (KST) att i korthet redogöra för kommittéernas respektive arbetsprogram. Arbetsprogrammen redogör på ett övergripande plan för vad kommittéerna – som bistår EPSCO-rådet på sina respektive kompetensområden – kommer prioritera under året. Fokus ligger liksom tidigare år på att stödja rådet i de olika stegen kopplade till den europeiska planeringsterminen och Europa 2020-strategin.