FAC_Kommenterad_dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:4C27C3

PDF

Kommenterad dagordning

Ministerrådet

2018-06-14

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Utrikesministrarnas möte den 25 juni 2018

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Säkerhet och försvar (gemensamt möte utrikesministrar och försvarsministrar)

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström och Peter Hultqvist

Förslagets innehåll: FAC förväntas i formatet utrikes- och försvarsministrar få en lägesuppdatering och föra en diskussion om utvecklingen av EU:s arbete på säkerhets- och försvarsområdet. Rådslutsatser förutses antas. Rådet förväntas även anta beslut om styrningsregler för Pesco-projekt.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar att arbetet med att utveckla och fördjupa EU-samarbetet inom säkerhet och försvar fortgår. Det fördjupade mellanstatliga samarbetet sker mot bakgrund av de säkerhetspolitiska utmaningar som EU står inför och vägleds av EU:s globala strategi. Som ett led i detta välkomnar regeringen de utarbetade styrningsreglerna för Pesco-projekt, arbetet för att förenkla militär rörlighet inom Europa och den politiska överenskommelsen om förordningen för försvarsindustriprogrammet. Regeringen fortsätter att understryka vikten av

att civil GSFP utvecklas med en hög ambitionsnivå i enlighet med rådslutsatserna i maj.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Säkerhet och försvar behandlades i EU-nämnden inför FAC den 13 november 2017 samt inför FAC försvar den 6 mars 2018.

4.EU-NATO samarbete (gemensamt möte utrikesministrar och försvarsministrar)

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström och Peter Hultqvist

Förslagets innehåll: FAC förväntas i formatet utrikes- och försvarsministrar ha en diskussion om samarbetet EU-Nato i närvaro av Natos generalsekreterare.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar de framsteg som åstadkommits i samarbetet mellan EU och Nato sen antagandet av den gemensamma Warszawa-deklarationen. EU och Nato kompletterar varandra, och ett utökat samarbete stärker europeisk säkerhet och internationell krishanteringsförmåga. Regeringen välkomnar att samarbetet för att förenkla den militära rörligheten inom Europa nu kommit igång. Regeringen ser gärna en utökad samverkan i fält mellan EU och Nato.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Samarbetet mellan EU och Nato behandlades i EU-nämnden inför FAC den 19 juni 2017.

5. Aktuella frågor

Informationspunkt

I inledningen till den del av mötet som endast äger rum med utrikesministrarna väntas EU:s Höga Representant Federica Mogherini ta upp information om aktuella frågor på utrikesområdet.

2 (5)

6. Jemen

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet väntas diskutera den mycket allvarliga situationen i Jemen med världens värsta pågående humanitära kris. FN:s särskilde sändebud Martin Griffiths planeras informera rådet om den fredsplan han avser att presentera för säkerhetsrådet den 18 juni. Rådsslutsatser förväntas antas.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en mer aktiv EU- roll visavi Jemen till stöd för den FN-ledda processen. Utvecklingen i Jemen är mycket oroande och eskalerar. En militär offensiv ledd av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten mot hamnstaden Hodeidah skulle ytterligare förvärra den katastrofala humanitära situationen. Regeringen verkar för att internationell humanitär rätt och humanitärt tillträde måste respekteras samt att en bred och inkluderande politisk lösning på konflikten uppnås.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Jemen behandlades senast i EU-nämnden inför FAC den 3 april 2017.

7.Afrikas Horn /Röda Havet

Diskussions- och beslutspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera Afrikas Horn samt utvecklingen i den större regionen kring Röda havet. Rådsslutsatser kommer att antas.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en diskussion om Afrikas horn och Röda havet. Afrikas horn är en konfliktdrabbad region där kriget i Jemen och krisen mellan Gulfländerna riskerar att spilla över och skapa ytterligare instabilitet. Vid FAC avser regeringen verka för att EU

3 (5)

bidrar till att en närmare dialog mellan de berörda länderna kan komma till stånd.

Regeringen ser fram emot genomförandet av de reformer som Etiopiens nye premiärminister Abiy Ahmed har aviserat, samt den etiopiska regeringens uttalade intention att fullt ut genomföra fredsavtalet mellan Etiopien och Eritrea. Regeringen anser att EU, som vittne till avtalet, har ett särskilt ansvar att verka för dess implementering, inklusive gällande gränsfrågan. Regeringen anser vidare att EU:s fortsatta engagemang och stöd till Somalia har stor betydelse för fortsatt stabilitet i landet, liksom för Somalias långsiktiga statsbyggnad. Givet Nilens betydelse för ekonomisk utveckling och livsmedelsförsörjning på Afrikas horn kommer regeringen vid FAC att verka för att EU välkomnar fortsatt dialog och samarbete mellan de berörda länderna.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: Afrikas horn behandlades i EU-nämnden inför FAC den 15 maj 2017.

8. EU:s Globala Strategi – framstegsrapport

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas ha den årliga diskussionen om implementeringen av EU:s globala strategi (EUGS), samt diskussion om prioriteringar för nästkommande år.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen stödjer genomförandet av EUGS. EUGS visar på EU:s ambitioner som global utrikes- och säkerhetspolitisk aktör.

Regeringen välkomnar det arbete som hittills gjorts för genomförandet av strategin. Det har från början funnits ett tydligt fokus på utveckling av säkerhets- och försvarsområdet. Regeringen har aktivt verkat för att stärka EU:s civila krishanteringsförmåga, jämte den militära. Därutöver har framsteg gjorts för att utveckla en integrerad ansats för EU:s hantering av kriser och konflikter, likaså i arbetet med resiliens med fokus på förebyggande åtgärder inom EU och i EU:s grannskap.

4 (5)

Mot bakgrund av rådande utmaningar på den internationella arenan anser regeringen det viktigare än någonsin att EU aktivt tar ansvar för, och försvarar den regelbaserade multilaterala världsordningen med FN och FN- stadgan som dess kärna. Försvaret av den europeiska säkerhetsordningen utgör en del av det. Vid FAC avser därför regeringen verka för att EU förstärker arbetet med de två prioriteringar som rådet överenskom förra året; global styrning (global governance) och regionala samarbetsordningar.

Regeringen avser vidare fortsatt arbeta för att mänskliga rättigheter, jämställdhet och agendan för kvinnor, fred och säkerhet integreras fullt ut i EU:s externa agerande.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU:s globala strategi behandlades senast i EU-nämnden inför FAC den 17 juli 2017.

9. Jordanien

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas föra en övergripande diskussion om situationen i Jordanien.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en bredare diskussion kring den politiska och ekonomiska utvecklingen i Jordanien. Regeringen anser att EU:s nära samarbete med Jordanien är av betydande vikt för stabiliteten i regionen. I sammanhanget välkomnar regeringen det EU-förslag om revidering av särskilda undantag från ursprungsreglerna som är avsett att öka handeln mellan EU och Jordanien. Regeringen verkar även kontinuerligt för en hållbar finansiering av UNRWA:s verksamhet, som är en viktig aspekt för stabiliteten i Jordanien och regionen i stort.

5 (5)