Miljö, Kommenterad dagordning

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:4944DA

DOCX


Kommenterad dagordning

rådet

2018-02-26

Miljö- och energidepartementet

Internationella sekretariatet


Rådets möte (miljöministrarna) den 5 mars 2018

Kommenterad dagordning

Godkännande av dagordningen

A-punkter

Lista över icke lagstiftande verksamhet

Lagstiftning (Offentlig överläggning i enlighet med artikel 16.8 i fördraget om Europeiska unionen)

Icke lagstiftande verksamhet

Miljöanpassning av den europeiska planeringsterminen

= Diskussion

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd:

Karolina Skog

Förslagets innehåll:

Ordförandeskapet ber om miljöministrarnas synpunkter på hur ett miljöperspektiv kan integreras i den europeiska planeringsterminen. Tidigare utvärderingar av kommissionens årliga tillväxtöversikt pekar på ett behov av investeringar i hållbarhet och klimat för att stödja en omställning till en koldioxidsnål och cirkulär ekonomi och för att främja tillväxt och sysselsättning. Ordförandeskapet ber därför om ministrarnas syn på hur perspektiv som resurseffektivitet, grön ekonomi, gröna jobb, hållbar innovation och grön finansiering kan stärkas inom den europeiska planeringsterminen.

Som komplement till arbetet med miljöintegrering av den europeiska terminen lyfter ordförandeskapet fram det pågående arbetet med översynen av genomförandet av miljölagstiftningen (EIR). Ett annat initiativ som lyfts fram av ordförandeskapet är kommissionens handlingsplan från januari 2018 för ökad efterlevnad av den europeiska miljölagstiftningen och förbättrad miljöstyrning.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen välkomnar att hållbarhet och resurseffektivitet har inkluderats i vissa avsnitt i kommissionens årliga tillväxtöversikt. Dock borde en grön resurseffektiv ekonomi samt klimatfrågan ha integrerats mer genomgående i översikten och presenterats tydligare som en förutsättning för långsiktig tillväxt.

Regeringen stödjer arbetet med Environmental Implementation Review (EIR). Det är viktigt att EU:s miljöpolitik får fullt genomslag.

Regeringen är även positiv till kommissionens handlingsplan för ökad efterlevnad av den europeiska miljölagstiftningen och förbättrad miljöstyrning med fokus på kunskapsutbyte och dialog mellan kommissionen och andra medlemsländer. Regeringen anser att det är viktigt att dialogerna och arbetet sker på den nivå som är mest lämplig för att effektivt lösa problemen.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Miljö- och jordbruksutskotten den 23 februari 2017, EU-nämnden den 24 februari 2017.

Fortsatt behandling av ärendet:

Ej aktuellt

Faktapromemoria:

2017/18:FPM47

Meddelanden om genomförandet av handlingsplanen för den cirkulära ekonomin

= Diskussion

En europeisk strategi för plast i den cirkulära ekonomin

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Diskussion om kommissionens meddelande.

Ansvarigt statsråd:
Karolina Skog

Förslagets innehåll:

Kommissionens meddelande tar utgångspunkt i ett fokus på hela värdekedjan för plast och plastens negativa miljöpåverkan i de olika leden. Samtidigt konstateras att plastindustrin är viktig för den europeiska ekonomin och att plast är ett material som har många funktioner som bidrar till att lösa problem i samhället. I strategin presenteras en vision om EU:s nya plastekonomi som ”en smart, innovativ och hållbar plastindustri, där design och produktion fullt ut respekterar behoven av återanvändning, reparation och återvinning, skapar tillväxt och jobb i EU, bidrar till lägre utsläpp av växthusgaser i EU samt begränsar EU:s beroende av importerade fossila bränslen”. Visionen konkretiseras i ett antal förslag till målsättningar; att allmänheten är medveten om behovet av att undvika avfall och agerar därefter, att många företagare ser behovet av mer beslutsamma åtgärder mot plastavfall som en affärsmöjlighet och att innovativa lösningar utvecklas för att hindra att mikroplast når haven. Till meddelandet hör en bilaga med kommande EU-gemensamma åtgärder och analayser samt rekommendationer till medlemsländer och industrin.

Meddelandet innehåller fyra fokusområden: lönsammare och bättre plaståtervinning, åtgärder mot plastavfall och nedskräpning, innovation samt det globala perspektivet.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen ser allvarligt på de miljöproblem som orsakas av plast, till exempel marin nedskräpning och utsläpp av mikroplast, och anser att det är bråttom att minska plastens negativa miljöeffekter. Mot bakgrund av ovanstående välkomnar regeringen att kommissionen har tagit fram en EU-gemensam strategi för plast och delar i stort kommissionens problembild. Många av de åtgärder som föreslås av kommissionen bedöms i själva verket vara överväganden och analyser vilket försvårar möjligheten att bedöma hur stor effekt strategin kommer att få.

Regeringen ser positivt på att kommissionen tittar på flera förslag för ökad återvinning och är positiv till det mål som kommissionen föreslår om att alla plastförpackningar som släpps ut på marknaden i EU senast 2030 ska kunna återanvändas eller återvinnas på ett kostnadseffektivt sätt.

Mot bakgrund av att den marina nedskräpningen är en av vår tids största miljöutmaningar och engångsplasten står för den största andelen av plasten i våra hav är regeringen positiv till kommissionens åtgärdsförslag om EU-gemensam lagstiftning som ska leda till minskad användning av engångsplast och minska mängden förlorade fiskeredskap. Regeringen anser att förslaget måste utformas utifrån en väl fungerande inre marknad.

Regeringen ser slutligen positivt på att strategin lyfter ett flertal globala samarbeten och konventioner men anser att det krävs krafttag för att säkerställa att EU-länder inte exporterar plastavfall till länder som inte kan säkerställa en miljömässigt och för människors hälsa godtagbar avfallshantering. Regeringen anser att EU bör kunna vara drivande i det globala arbetet.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Meddelandet har inte tidigare behandlats i riksdagen.

Fortsatt behandling av ärendet:

Ordförandeskapet har aviserat att rådsslutsater om cirkulär ekonomi ska antas vid rådets möte i juni.

Faktapromemoria:

Faktapromemoria 2017/18:FPM52

En övervakningsram för den cirkulära ekonomin

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Åsiktsutbyte om kommissionens meddelande.

Ansvarigt statsråd:
Karolina Skog

Förslagets innehåll

Meddelandet innehåller förslag till tio indikatorer som ska följa upp utvecklingen mot en cirkulär ekonomi. Avsikten är att informationen ska finnas tillgänglig via kommissionens hemsida.

Förslag till svensk ståndpunkt

Regeringen anser att det är positivt att kommissionen föreslår indikatorer och att de i princip följer de stadier som identifierats i strategin för en cirkulär ekonomi eftersom det är svårt att identifiera en enskild indikator som mått. Kopplingen till indikatorsystem inom Agenda 2030 bör tydliggöras.

Regeringen anser att ett problem med de föreslagna indikatorerna är att en del är ännu inte färdigutvecklade samt att andra är vaga och därför misslyckas med att mäta rätt saker. Ett metodutvecklingsarbete krävs. Hela näringslivets engagemang bör återspeglas. Indikatorer får inte missgynna råvaruutvinning och industriell tillverkning inom EU jämfört med att importera motsvarande färdiga varor. Indikatorn för handel mäter legal handel men mycket illegal handel förekommer.

Slutligen anser regeringen att det inte är acceptabelt att indikatorerna inte visar på behovet av giftfria kretslopp, kvalitet på material och produkter som cirkuleras eller deras potentiella inverkan på människors hälsa och miljö.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Meddelandet har inte tidigare behandlats i riksdagen.

Faktapromemoria:

Ej aktuellt.

Genomförandet av paket om den cirkulära ekonomin: åtgärder I gränssnittet mellan lagstiftningen om kemikalier, produkter och avfall

Vilken typ av behandling förväntas i rådet:

Åsiktsutbyte om kommissionens meddelande.

Ansvarigt statsråd:

Karolina Skog

Förslagets innehåll:

Kommissionen har publicerat ett meddelande om gränssnittet mellan kemikalie-, produkt- och avfallslagstiftningarna (”interface between chemicals, products and waste legislation”). Meddelandet omfattar fyra områden:

att information om innehåll av problematiska ämnen (”substances of concern” - begreppet definieras i meddelandet) inte är tillgänglig för återvinnare,

att avfall kan innehålla ämnen som inte längre är tillåtna,

att kriterier för när avfall upphör att vara avfall inte är fullt ut harmoniserade samt

att regler för när avfall respektive kemikalier klassas som farligt inte stämmer överens.

Kommissionens meddelande åtföljs av ett offentligt samråd.

Förslag till svensk ståndpunkt:

Regeringen anser att det är viktigt att lagstiftningarna för kemikalier, produkter och avfall samspelar väl och att informationen finns för att kunna säkerställa att vi kan nå giftfria och resurseffektiva kretslopp. Meddelandet från kommissionen behöver kompletteras med konkreta åtgärder och en tidplan för genomförande.

För att nå giftfria och resurseffektiva kretslopp anser regeringen att det är viktigt att information om innehåll av problematiska ämnen finns lätt tillgänglig för avfallshanterare och för återvinningsföretagen. Det finns idag olika förslag på hur information ska kunna göras tillgänglig för avfallshanterare och återvinningsföretag: en databas på den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA dit företagen ska rapportera är ett förslag, att märka produkter ett annat. Dessa måste självklart samverka. Det är viktigt att informationen är ensad, lätt tillgänglig och att samma information inte ska behöva lämnas vid flera tillfällen i olika format.

Samma regler för farliga ämnen ska gälla för återvunna ämnen, blandningar och material som för jungfruligt. När regler antas som begränsar användningen av farliga ämnen, ska inga undantag ges för återvunna ämnen, blandningar eller material. Tillverkare av varor och produkter ska kunna lita på att samma krav alltid gäller.

Datum för tidigare behandling i riksdagen:

Meddelandet har inte tidigare behandlats i riksdagen.

Fortsatt behandling av ärendet:

Ordförandeskapet har aviserat att rådsslutsater om cirkulär ekonomi ska antas vid rådets möte i juni.

Faktapromemoria:

Ej aktuellt.

Övriga frågor

  • Aktuella lagstiftningsförslag
  • Information från kommissionen om förordningen om CO2-krav för lätta fordon

Kommissionen avser informera om förhandlingarna som inletts i rådsarbetsgruppen för miljöfrågor om förslaget till nya bestämmelser om CO2-krav för lätta fordon som presenterades i november 2017.

  • Information från kommissionen om sjöfart och IMO

Kommissionen avser informera om arbetet inför möte i internationella sjöfartsorganisationens (IMO) miljöskyddskommitté i april (MEPC72), där en initial strategi för utsläppsreducering av växthusgaser från internationell sjöfart förväntas antas.

  • Information från ordförandeskapet och kommissionen om det 21:a europeiska forumet för Ekoinnovation för luftkvalitet

Kommissionen och ordförandeskapet avser återrapportera från det 21 europeiska forumet för ekoinnovation för luftkvalitet, som genomfördes i Sofia, Bulgarien, den 5-6 februari.

  • Global Pact for the Environment
    Information från den franska delegationen

Den franska delegationen avser informera om det initiativ som Frankrike tod år 2017: Global Pact for the Environment. Global Pact for the Environment är tänkt att utgöra en universell miljökonvention, vilken listar ett flertal grundläggande principer för miljölagstiftning och miljöskydd. Under hösten 2017 har en så kallad vängrupp under ledning av Frankrike arbetat fram ett utkast till en procedurresolution. Resolutionen ska förhandlas i FN och Frankrike planerar för ett antagande i FN:s generalförsamling under mars 2018.

  • Genomförandet av förordningen om invasiva främmande arter Information från de danska, litauiska och grekiska delegationerna

De danska, litauiska och grekiska delegationerna avser informera om sin syn på genomförandet av EU-förordningen om invasiva främmande arter. De synpunkter som de tre delegationerna förväntas föra fram rör behovet av att uppdateringarna av unionsförteckningen med invasiva främmande arter sker i ett tempo som tillåter medlemsstaterna att hinna med att dra erfarenheter från sitt arbete med att hantera redan beslutade arter. Delegationerna förväntas även framföra att antalet arter på unionsförteckningen bör begränsas.

  • Det 24:e partsmötet under FN:s klimatkonvention (COP 24)
    Information från den polska delegationen

Den polska delegationen avser informera om förberedelserna inför partsmötet under FN:s klimatkonvention (COP 24), som arrangeras i Katowice, Polen, den 3-14 december 2018.