FAC_Kommenterad_dagordning_22_januari

Bilaga till dokument från EU-nämnden 2017/18:4906BE

PDF

Kommenterad dagordning

Ministerrådet

2018-01-15

Utrikesdepartementet

Europakorrespondentenheten

Utrikesministrarnas möte den 22 januari 2018

Kommenterad dagordning

1.Godkännande av dagordningen

2.A-punkter

3.Aktuella frågor

Informationspunkt

I sin inledning väntas EU:s Höga Representant Federica Mogherini ta upp information om aktuella frågor på utrikesområdet.

4. Post-Cotonou

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet väntas diskutera EU:s relation med AVS- länderna post-2020, baserat på utkast till rådsbeslut med förhandlingsmandat, presenterat av kommissionen den 12 december 2017. Ett nytt övergripande avtal föreslås, med mål att förnya partnerskapet med de 79 AVS-länderna. Avtalet föreslås ha tre regionala pelare för Afrika, Karibien och Stilla havet. Utkastet föreslår ett utökat politiskt partnerskap som syftar till att knyta AVS-länderna närmare EU:s värderingar och intressen. Det föreslås att avtalet inte ska vara begränsat i tid. Föreslagna

samarbetsområden rör sig kring mänskliga rättigheter, demokrati, ekonomisk utveckling, miljö, klimatförändringar, fred, säkerhet, migration och mänsklig utveckling.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen anser att Cotonouavtalets utgång ger EU möjlighet att harmonisera relationen gentemot länder inom och utom AVS-gruppen. Regeringen välkomnar tonvikten på Agenda 2030 samt på de regionala pelarna Afrika, Karibien och Stilla Havsländerna. Regeringen betonar särskilt vikten av ömsesidighet och jämbördighet i dialog med länder och regioner. Regeringen understryker vikten av värderingsfrågorna, och vill se att förutsättningarna stärks för att mål om bl.a. fattigdomsminskning och mänskliga rättigheter ska genomföras, inklusive dimensionerna av social utveckling. Därför vill regeringen se ett tydligt genomslag för EU:s policy för utvecklingssamarbete (”Konsensus”).

Jämställdhet bör genomsyra alla delar av det nya ramverket, exempelvis kvinnors roll för fred och säkerhet. Regeringen anser att ett eventuellt nytt avtal ska ha en bortre tidsgräns.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU:s relation med AVS- länderna post-2020 behandlades senast i EU-nämnden den 12 maj 2017 inför FAC-utveckling den 19 maj.

Fortsatt behandling av ärendet: EU-ordförande Bulgarien siktar på att medlemsstaterna ska anta förhandlingsmandatet på FAC-utveckling den 22 maj 2018. Därefter tar förhandlingar med AVS-länderna vid under andra halvan av 2018.

Faktapromemoria: Ett fakta-PM till Riksdagen (2016/17: FPM71) togs fram i mars 2017 på basis av kommissionens och EEAS gemensamma meddelande, och i samband med det gjordes en föredragning för Utrikesutskottet. Ett nytt fakta-PM, baserat på utkast till förhandlingsmandat, förväntas under januari 2018.

5. Libyen

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

2 (4)

Förslagets innehåll: Rådet förväntas diskutera hur EU kan hitta en väg framåt med den politiska processen i Libyen, i ljuset av den svåra migrations- och säkerhetssituationen i landet.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en bred diskussion om Libyen. Viktigt att EU fortsätter sitt enade stöd för SRSG Salamé och hans handlingsplan. Libyan Political Agreement, som framförhandlats under FN:s översyn, är också det enda ramverket för politisk transition. Kvinnors politiska deltagande och representation är central. Med anledning av den svåra situationen för migranter och flyktingar i landet understryker regeringen vikten av att EU:s agerande förblir rättighetsbaserat, trovärdigt och långsiktigt.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: 14 juli 2017.

6. Israel-Palestina/MEPP

Diskussionspunkt

Ansvarigt statsråd: Margot Wallström

Förslagets innehåll: Rådet förväntas föra en diskussion om fredsprocessen i Mellanöstern (MEPP) mot bakgrund av det snabbt försämrade läget på marken, inklusive hot mot Jerusalems särskilda status, fortsatt bosättningsexpansion och en allvarlig humanitär situation i Gaza. EU:s roll i MEPP, framförallt i ljuset av USA:s agerande gällande Jerusalem, förväntas tas upp.

Förslag till svensk ståndpunkt: Regeringen välkomnar en diskussion i utrikesrådet om fredsprocessen i Mellanöstern, där EU bekräftar sin sedan länge överenskomna MEPP-politik. Regeringen ser EU:s roll i MEPP som central, men engagemanget måste ökas. Regeringen anser att det är mer angeläget än någonsin att EU fortsätter arbeta aktivt för att genomföra sin MEPP-politik för Palestina och Israel att leva sida vid sida i fred och säkerhet, inklusive gällande tvåstatslösningens nödvändighet, värnandet av Jerusalems särskilda status, och bosättningarnas olaglighet. Regeringen ser med oro på den mycket negativa utvecklingen på marken med fortsatt bosättningsexpansion, nya oroväckande lagar och lagförslag från israeliska

3 (4)

regeringen, och en allvarlig humanitär situation i Gaza. Regeringen ser även med stor oro på USA:s indikationer om möjligt minskat stöd till UNRWA.

Regeringens position är att inga unilaterala åtgärder ska vidtas som föregriper förhandlingar mellan Israel och Palestina om Jerusalems framtida status, vilket även HR/VP Mogherini betonat.

Datum för tidigare behandling i riksdagen: EU:s roll i MEPP behandlades senast i EU-nämnden den 3 februari 2017 inför FAC den 6 februari.

4 (4)