Ändring i reglerna om beskattning av underskottsföretag

Betänkande 2009/10:SkU25

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
9 december 2009

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Handeln med förlustbolag försvåras (SkU25)

Reglerna för hur underskottsföretag ska beskattas ändras för att motverka skatteplanering. Med underskottsföretag menas i skattesammanhang ett företag som har ett gammalt outnyttjat underskott i sin verksamhet. Underskottet kan bero på tidigare förluster. Företagen kan vara attraktiva att köpa för vinstgivande bolag som vill minska sin egen skatt. Efter köpet kan det vinstgivande bolaget dra av underskottet i den egna verksamheten. Många underskottföretag är inblandade i så kallade skalbolagsaffärer. Det finns spärregler som ska motverka handeln med förlusttyngda underskottsföretag. Enligt den så kallade beloppsspärren får ett underskott bara utnyttjas med ett belopp som motsvarar högst 200 procent av förvärvsutgiften vid ägarförändringar. Spärren har dock kringgåtts i vissa fall, till exempel genom riktade nyemissioner. Med de nya reglerna införs en stoppregel som ska hindra detta. Samtidigt införs en ventil i systemet så att seriösa företag med affärsmässig verksamhet så långt det är möjligt inte ska drabbas av stoppregeln. Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2010 men ska kunna tillämpas retroaktivt från och med den 5 juni 2009. Riksdagen godkände regeringens förslag. Skatteutskottet framhöll att det är angeläget att regeringen följer upp hur reglerna fungerar i praktiken.
Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen. Skrivelsen läggs till handlingarna.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2009-11-24
Trycklov till Gotab och webb: 2009-12-03
Trycklov: 2009-12-03
Justering: 2009-12-03
Betänkande 2009/10:SkU25

Alla beredningar i utskottet

2009-11-24

Handeln med förlustbolag försvåras (SkU25)

Reglerna för hur underskottsföretag ska beskattas ändras för att motverka skatteplanering. Med underskottsföretag menas i skattesammanhang ett företag som har ett gammalt outnyttjat underskott i sin verksamhet. Underskottet kan bero på tidigare förluster. Företagen kan vara attraktiva att köpa för vinstgivande bolag som vill minska sin egen skatt. Efter köpet kan det vinstgivande bolaget dra av underskottet i den egna verksamheten. Många underskottföretag är inblandade i så kallade skalbolagsaffärer.

Det finns spärregler som ska motverka handeln med förlusttyngda underskottsföretag. Enligt den så kallade beloppsspärren får ett underskott bara utnyttjas med ett belopp som motsvarar högst 200 procent av förvärvsutgiften vid ägarförändringar. Spärren har dock kringgåtts i vissa fall, till exempel genom riktade nyemissioner. Med de nya reglerna införs en stoppregel som ska hindra detta. Samtidigt införs en ventil i systemet så att seriösa företag med affärsmässig verksamhet så långt det är möjligt inte ska drabbas av stoppregeln.

Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2010 men ska kunna tillämpas retroaktivt från och med den 5 juni 2009. Skatteutskottet anser att riksdagen bör säga ja till förslaget. Utskottet föreslår också att regeringen gör en uppföljning av hur reglerna fungerar i praktiken.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2009-12-09
Stillbild från Debatt om förslag 2009/10:SkU25, Ändring i reglerna om beskattning av underskottsföretag

Debatt om förslag 2009/10:SkU25

Webb-tv: Ändring i reglerna om beskattning av underskottsföretag

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 41 Annicka Engblom (M)
Herr talman! Det spännande med att sitta i skatteutskottet är att vi kastar oss mellan olika ämnen. Vi har just diskuterat avfallsskatter och gödselskatter. Vi går nu över till någonting som också kanske kan uppskattas som Sigurd Kalle Ivar Tore. Det är handel med underskottsföretag enbart i syfte att komma åt företagets underskott och kvitta mot vinst i stället för att komma åt det som är affärsmässigt motiverat. Alliansregeringen har ägnat betydande kraft och energi åt att skärpa lagstiftningen för just skatteflykt vad gäller olika ägarbyten. Vi har tidigare här i kammaren behandlat de så kallade räntesnurrorna och där också infört en beloppsgräns för beräkningarna av de vinster man kan tillgodoräkna sig för att kvitta mot underskott eller vice versa där det är affärsmässigt motiverat. Detta är en ganska delikat balansgång i lagstiftningen. Man vill ju inte heller hindra affärsmässigt motiverade ägarbyten. Dock har inte de nuvarande reglerna räckt till för att man ska kunna undkomma skatteplaneringen. Det som handhas i skatteutskottets betänkande 25 är därför just att skärpa reglerna ytterligare. Herr talman! Under framtagandet av propositionen har det framkommit farhågor från remissinstanserna när det gäller skärpningen i lagstiftningen just för innovations- och forskningsföretag. Det är det som har föranlett mig att nämna lite grann om hur vi i utskottet - för övrigt ett enigt sådant - har valt att hantera detta. Det yttrande som har kommit in har inte föranlett några andra skrivningar än vad som föreskrivs i lagtexten. Men vi har höjt ett varningens finger för just den här sortens företag. När man gör ett ägarbyte i ett sådant företag kan det vara svårt att tillgodogöra sig utvecklingsarbetet i balansräkningen när det gäller verkligt och särskilt värde. Skattemyndigheterna har därför fått i uppdrag att utverka en praxis för detta. Vi från skatteutskottet har i vårt betänkande också poängterat att regeringen måste följa detta noga så att vi inte sätter käppar i hjulet för de företag som har just inriktning på innovations- och forskningsområdet. Det är företag som är oerhört viktiga. Det är kanske nästa Astra Zeneca eller nästa Ericsson - vad vet vi? Vi vill alltså att regeringen nogsamt följer den praktiska tillämpningen av den undantagsregel som uttrycks i propositionstexten så att inte affärsmässiga, sjysta och hederliga företagsinköp hindras i processen. Jag yrkar bifall till skatteutskottets förslag i betänkandet.

Beslut, Genomförd

Beslut: 2009-12-09
Förslagspunkter: 1, Acklamationer: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Ändringar i reglerna om beskattning av underskottsföretag

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslagBeslut fattat med acklamation

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229).
    Därmed bifaller riksdagen proposition 2009/10:47 och lägger skrivelse 2008/09:225 till handlingarna.