Sök

Avdelning
Hoppa till filter

7 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, 2018/19, 1999/2000, Pehrson, Johan (L), Justitieutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Ett EU som skyddar: ett initiativ för att utsträcka Europeiska åklagar-myndighetens befogenheter till att även omfatta gränsöverskridande terroristbrott

    Utlåtande 2018/19:JuU19

    Riksdagen har granskat ett så kallat meddelande från EU-kommissionen om en utvidgning av Europeiska åklagarmyndighetens (Eppo) befogenheter till att även omfatta gränsöverskridande terroristbrott.

    Eppo inrättades 2017 och har i uppgift att utreda och lagföra brott som påverkar unionens ekonomiska intressen, till exempel bedrägerier och penningtvätt. EU-kommissionen föreslår nu att Eppo får befogenhet att även utreda gränsöverskridande terroristbrott. Enligt kommissionen skulle en utvidgning av Eppos befogenheter kunna säkerställa sammanhängande och effektiva utredningar och åtal för terroristbrott.

    Riksdagen delar kommissionens och regeringens uppfattning om att terrorism är en av de största utmaningar som våra samhällen står inför och att EU måste ta till kraftfulla åtgärder för att lösa problemet. Utskottet är dock tveksamt till om en utvidgning av Eppos är den mest effektiva lösningen för att gemensamt hantera hotet från terrorism.

    Eftersom inget konkret förslag från kommissionen har presenterats än anser Riksdagen att det är för tidigt med ett slutgiltigt ställningstagande gällande en eventuell utvidgning av Eppo och att frågan behöver analyseras vidare. Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    10, 23 minuter
    Justering
    2019-04-04
    Bordläggning
    2019-04-10
    Debatt
    2019-04-11
    Beslut
    2019-04-11
  • Dokument & lagar

    Straffrättsliga frågor

    Betänkande 2018/19:JuU11

    Riksdagen riktade tolv uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen inom området sexualbrott och andra straffrättsliga frågor:

    • Regeringen bör se över straffskalorna för sexualbrott
    • Regeringen bör höja minimistraffet för våldtäkt av normalgraden till fängelse i tre år
    • Regeringen bör skärpa minimistraffet för sexuellt övergrepp till fängelse i minst sex månader
    • Regeringen bör införa en ny brottsrubricering för grovt sexuellt ofredande
    • Regeringen bör avskaffa respektive förlänga den så kallade preskriptionstiden för bland annat sexualbrott mot barn
    • Regeringen bör skyndsamt skärpa straffet för inbrottsstöld
    • Regeringen bör skyndsamt stärka det straffrättsliga skyddet för exempelvis polis, sjukvårds- och räddningstjänstpersonal, så kallad blåljusverksamhet
    • Regeringen bör skärpa straffet för övergrepp i rättssak
    • Regeringen bör skärpa straffen för brott kopplade till kriminella uppgörelser
    • Regeringen bör skärpa straffet för den som överlåter narkotika till andra
    • Regeringen bör skyndsamt införa en lag om tillträdesförbud till butiker
    • Regeringen bör föreslå en skärpt straffmätning vid flerfaldig brottslighet

    Tillkännagivandena bygger på motioner från allmänna motionstiden 2018. Riksdagen sa nej till övriga motionsförslag inom straffrättsliga frågor.

    Behandlade dokument
    103
    Förslagspunkter
    70
    Reservationer
    50 
    Anföranden och repliker
    12, 58 minuter
    Justering
    2019-04-04
    Bordläggning
    2019-04-10
    Debatt
    2019-04-11
    Beslut
    2019-04-11
  • Dokument & lagar

    Unga lagöverträdare

    Betänkande 2018/19:JuU15

    Barn under 15 år som misstänks för brott ställs inte inför rätta. Vid särskilt allvarliga brott kan skuldfrågan ändå prövas i domstol, vid så kallad bevistalan. Riksdagen anser att regeringen bör utreda systemet med bevistalan så att åklagare i högre utsträckning får avgöra om skuldfrågan ska prövas. Riksdagen riktar därför ett tillkännagivande till regeringen om detta.

    Riksdagen konstaterar att barn inte ska straffas, men när skuldfrågan inte prövas kan det misstänkta barnet heller aldrig rentvås. Om fel person utpekas leder det inte bara till att ett oskyldigt barn stämplas som förövare, dessutom går den riktiga gärningsmannen fri.

    Förslaget om tillkännagivande kom i samband med att utskottet behandlade motioner från allmänna motionstiden 2018 om unga lagöverträdare. Riksdagen sa nej till övriga motioner.

    Behandlade dokument
    12
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    8, 48 minuter
    Justering
    2019-03-28
    Bordläggning
    2019-04-02
    Debatt
    2019-04-03
    Beslut
    2019-04-03
  • Dokument & lagar

    Processrättsliga frågor

    Betänkande 2018/19:JuU12

    Riksdagen anser att regeringen bör utreda ett antal frågor om vittnen. Riksdagen anser att det är mycket angeläget att bekämpa den grova organiserade brottsligheten. En avgörande del av detta är att kunna genomföra rättegångar på ett effektivt och rättssäkert sätt och att vittnen kan och vågar vittna. Riksdagen riktade därför tre tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen om att se över lagstiftningen om vittnen.

    • Regeringen överväga att införa ett system med så kallade kronvittnen. Det innebär att man inför en möjlighet till viss strafflindring för en person som döms för brott förutsatt att han eller hon medverkar vid utredning kring andra personers brottslighet.
    • Regeringen bör därför utreda möjlighet till anonymitet i domstol vid allvarlig brottslighet, till exempel när det finns allvarliga hot från gäng.
    • Arbetet med vittnesskydd bör förstärkas. Den långsiktiga målsättningen ska vara att alla vittnen kan lita på det skydd som samhället erbjuder.

    Riksdagen riktade även tillkännagivanden till regeringen om att ta bort tillståndskravet för polisens kameraövervakning och att se över regelverket för förundersökningsbegränsning.

    Förslagen om tillkännagivanden kom i samband med att utskottet behandlade motioner från allmänna motionstiden 2018 om processrättsliga frågor. Riksdagen sa nej till övriga motioner.

    Behandlade dokument
    41
    Förslagspunkter
    35
    Reservationer
    23 
    Anföranden och repliker
    13, 62 minuter
    Justering
    2019-03-28
    Bordläggning
    2019-04-02
    Debatt
    2019-04-03
    Beslut
    2019-04-03
  • Dokument & lagar

    Genomförande av rättshjälpsdirektivet

    Betänkande 2018/19:JuU20

    Riksdagen sa nej till regeringens förslag om att åklagare ska få rätt att utse offentliga försvarare utanför domstolarnas kontors- och beredskapstider. Att åklagare ska kunna utse offentliga försvarare kan ifrågasättas av både principiella och rättssäkerhetsskäl, enligt riksdagen.

    Regeringens förslag är ett led i att uppfylla EU:s rättsäkerhetsdirektiv. Direktivet innebär bland annat att rättshjälp ska beviljas utan onödigt dröjsmål. Eftersom domstolarna, som är den instans som utser offentliga försvarare, inte tjänstgör utanför kontorstid, ska åklagare i vissa fall kunna utföra den uppgiften.

    Riksdagen riktade även ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att införa en nationell domstolsjour som ska utföra uppgifterna.

    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    10, 40 minuter
    Justering
    2019-03-14
    Bordläggning
    2019-03-26
    Debatt
    2019-03-27
    Beslut
    2019-03-27
  • Dokument & lagar

    Anpassning av lagen om passagerarregister till EU:s dataskyddsreform

    Betänkande 2018/19:JuU18

    Regeringen har föreslagit vissa ändringar i lagen om passagerarregister och utlänningslagen. I passagerarregistret finns uppgifter om passagerare som rest till Sverige med flyg från ett land som inte tillhör EU och som inte har samarbetsavtal enligt Schengenkonventionen. Det är Polismyndigheten som har hand om passagerarregistret.

    Anledningen till lagändringarna är att anpassa lagarna till EU:s dataskyddsreform och att göra reglerna mer lämpade för sina ändamål. Bland annat ska det bli möjligt för Polismyndigheten att elektroniskt lämna ut personuppgifter ur passagerarregister på annat sätt än genom direktåtkomst, om det inte är olämpligt.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 maj 2019.

    Riksdagen sa även ja till en motion om att Tullverket ska få direktåtkomst till personuppgifterna i passagerarregistret på samma sätt som Säkerhetspolisen har i dag. Genom direktåtkomst får Tullverket bättre förutsättningar att bekämpa bland annat stöldligor. Riksdagen riktade en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om detta.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Anföranden och repliker
    3, 9 minuter
    Justering
    2019-03-14
    Bordläggning
    2019-03-26
    Debatt
    2019-03-27
    Beslut
    2019-03-27
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 4 Rättsväsendet

    Betänkande 2018/19:JuU1

    Drygt 48 miljarder kronor ur statens budget för 2019 går till utgiftsområdet rättsväsendet. Mest pengar går till Polismyndigheten, drygt 26,3 miljarder kronor. Kriminalvården får drygt 9 miljarder kronor och Sveriges Domstolar får drygt 5,8 miljarder. Riksdagen sa ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

    Riksdagen riktade också en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om att den ska återkomma till riksdagen med ett förslag om fördubblad kränkningsersättning till brottsoffer.

    Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Därefter bestämmer riksdagen hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde.

    Behandlade dokument
    14
    Förslagspunkter
    2
    Anföranden och repliker
    40, 100 minuter
    Justering
    2018-12-12
    Bordläggning
    2018-12-13
    Debatt
    2018-12-14
    Beslut
    2018-12-17