Sök

Avdelning
Hoppa till filter

197 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Tysklind, Lars (L), Green, Monica (S), sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Riktlinjer för den ekonomiska politiken

    Betänkande 2017/18:FiU20

    Riksdagen sa ja till regeringens ekonomiska vårproposition som innehåller regeringens förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken.

    Svensk ekonomi går bra och gynnas av en allt starkare global konjunkturuppgång. Riksdagen delar regeringens bedömning att BNP-tillväxten för 2018 väntas bli relativt hög, 2,8 procent. Det i sin tur väntas leda till att sysselsättningen stiger och att arbetslösheten sjunker till 6,1 procent 2020. Samtidigt bedöms det finnas risker och osäkerheter som kan leda till en annan ekonomisk utveckling än den i regeringens prognos i form av till exempel inriktningen på den amerikanska regeringens politik, utträdesförhandlingarna mellan EU och Storbritannien samt den höga skuldsättningen hos svenska hushåll.

    Riksdagen håller med regeringen om att politiken ska fortsätta att inriktas på att öka tryggheten, hållbarheten och jämlikheten i hela landet. Styrkan i svensk ekonomi ska komma alla till del och politiken ska styras utifrån principen om att gemensamma investeringar för framtiden går före stora skattesänkningar. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet ska fortsätta att vägleda den ekonomiska politiken.

    Politiken ska bland annat inriktas på insatser för att fler ska komma i arbete, att få fler polisanställda, en stärkt välfärd genom ökade resurser till kommuner och vården samt en jämlik kunskapsskola genom fler lärare och utbildningsplatser samt höjda lärarlöner. Utöver det ska klimatarbetet stärkas så att Sverige kan bli ett fossilfritt välfärdsland.

    Behandlade dokument
    25
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    71, 255 minuter
    Justering
    2018-06-14
    Bordläggning
    2018-06-19
    Debatt
    2018-06-20
    Beslut
    2018-06-20
  • Dokument & lagar

    Klimatpolitik

    Betänkande 2017/18:MJU22

    Alla som levererar drivmedel blir skyldiga att informera konsumenterna om drivmedlets utsläpp av växthusgaser och andra förhållanden som har betydelse för att bedöma drivmedlets miljöpåverkan. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2019.

    Kommunernas översiktsplaner ska framöver ha med en redovisning av risken för skador på den byggda miljön till följd av klimatrelaterade olyckor som till exempel översvämning, ras och erosion. Kommunerna ska också i detaljplaner få bestämma att det krävs marklov för markarbeten som kan försämra markens genomsläpplighet. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla den 1 augusti 2018.

    Riksdagen riktade också två uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen:

    • Klimatpolitiken ska sträva efter att nå minskade utsläpp med bibehållen god ekonomisk tillväxt samt bygga på långsiktiga spelregler som inte driver jobb eller utsläpp ur Sverige och EU.
    • Dubbla styrmedel inom klimatpolitiken är problematiskt och bör undvikas.

    Riksdagen sa vidare nej till ett 90-tal förslag i motioner från allmänna motionstiden 2017, bland annat eftersom arbete redan pågår i en del av de frågor som tas upp.

    Behandlade dokument
    33
    Förslagspunkter
    29
    Reservationer
    36 
    Anföranden och repliker
    29, 135 minuter
    Justering
    2018-06-12
    Bordläggning
    2018-06-19
    Debatt
    2018-06-20
    Beslut
    2018-06-20
  • Dokument & lagar

    Ny djurskyddslag

    Betänkande 2017/18:MJU24

    Djur ska skötas i en god djurmiljö och den som har ansvar för djuret ska ha tillräcklig kompetens för att kunna se till djurets behov. Djur ska kunna utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för och som är viktiga för att de ska må bra och de ska även skötas på ett sådant sätt att beteendestörningar förebyggs.

    Det klargörs också i lagen att tamdjur inte får överges och det införs ett förbud mot att djur tränas för eller används i prov på ett sätt som innebär lidande för djuren. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny djurskyddslag.

    Riksdagen sa också ja till regeringens förslag om ändring i offentlighets- och sekretesslagen. Ändringarna innebär att personal inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, trots tystnadsplikten, i vissa fall får rätt att lämna uppgifter om djurskyddsproblem till de myndigheter som berörs.

    Lagen och lagändringarna börjar gälla den 1 april 2019.

    Dessutom riktade riksdagen en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen att regeringen i ett lämpligt sammanhang bör se över beslutsprocessen för djurförbud.

    Behandlade dokument
    52
    Förslagspunkter
    25
    Reservationer
    26 
    Anföranden och repliker
    41, 145 minuter
    Justering
    2018-06-07
    Bordläggning
    2018-06-13
    Debatt
    2018-06-14
    Beslut
    2018-06-14
  • Dokument & lagar

    Vattenmiljö och vattenkraft m.m.

    Betänkande 2017/18:CU31

    Lagar ändras för att möjliggöra moderna miljövillkor i produktionen av el från vattenkraft. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Lagändringarna innebär bland annat en skyldighet för vattenverksamheter i hav, sjöar och vattendrag, som startats för att producera vattenkraftsel, att ha moderna miljövillkor. Myndigheternas tillståndsprövning ska ha ett nationellt helhetsperspektiv där behovet av åtgärder som förbättrar vattenmiljön ska vägas mot behovet av en nationell effektiv tillgång till el från vattenkraft. Regeringen ska se till att det finns en nationell plan som kan vägleda myndigheterna i tillståndsprövningen.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2019. Riksdagen sa samtidigt nej till ett 90-tal förslag i motioner. Förslagen handlar bland annat om skyddet av brukningsvärd jordbruksmark, stranderosion och allmänna vattentjänster.

    Behandlade dokument
    66
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    17 
    Anföranden och repliker
    33, 124 minuter
    Justering
    2018-06-07
    Bordläggning
    2018-06-11
    Debatt
    2018-06-12
    Beslut
    2018-06-13
  • Dokument & lagar

    Fler bygglovsbefriade åtgärder

    Betänkande 2017/18:CU32

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om några ändringar i plan- och bygglagen. Beslutet innebär att det inte längre kommer att behövas bygglov för att montera solcellspaneler eller solfångare på en byggnad som ligger inom ett detaljplanerat område. Solcellspanelerna eller solfångarna måste följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen.

    Även fortsättningsvis krävs bygglov för solenergianläggningar på byggnader eller inom områden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs även för sådana åtgärder inom och i anslutning till områden som är av riksintresse för totalförsvaret.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 augusti 2018.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    12, 37 minuter
    Justering
    2018-06-05
    Bordläggning
    2018-06-08
    Debatt
    2018-06-11
    Beslut
    2018-06-13
  • Dokument & lagar

    En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder

    Betänkande 2017/18:NU19

    Regeringen har lagt fram förslag till övergripande mål för en sammanhållen landsbygdspolitik. Målet är att nå en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet. Riksdagen sa ja till regeringens förslag till övergripande mål.

    Riksdagen riktade samtidigt två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen:

    • Regeringen bör se över hur alternativ till kopparnätet ska kunna erbjudas innan det kopplas bort.
    • Regeringen bör så fort som möjligt återkomma till riksdagen med förslag om ett förändrat strandskydd.

    Riksdagen sa också nej till förslag i motioner från allmänna motionstiden 2016 och 2017 om bland annat näringsliv, digital kommunikation, kompetensförsörjning och samhällsplanering. Detta bland annat eftersom arbete och utredningar redan pågår i flera av de frågor som motionerna tar upp.

    Behandlade dokument
    63
    Förslagspunkter
    24
    Reservationer
    46 
    Anföranden och repliker
    42, 179 minuter
    Justering
    2018-05-24
    Bordläggning
    2018-06-04
    Debatt
    2018-06-05
    Beslut
    2018-06-07
  • Dokument & lagar

    Genomförande av ändringar i förnybartdirektivet - ILUC

    Betänkande 2017/18:MJU6

    Regeringen vill göra ändringar i lagen om hållbarhetskriterier för biodrivmedel och flytande biobränslen. Ändringarna är en anpassning till EU-direktiv om kvaliteten på bensin och dieselbränslen och främjande av användningen av energi från förnybara energikällor. Bland annat innebär ändringen två saker för att biodrivmedel och flytande biobränslen ska anses vara hållbara. Dels föreslås ändrade definitioner av vad som är avfall och restprodukter som får användas till biodrivmedel, dels ändras kraven när det gäller minskningen av växthusgasutsläpp.

    Regeringen föreslår även ett mål om hur stor andelen avancerade biodrivmedel ska vara år 2020: Minst 0,5 procent av de 10 procentenheter som utgör förnybartdirektivets mål för förnybar energi i transportsektorn.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag och lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2018.

    Riksdagen riktade dock två tillkännagivanden, det vill säga uppmaningar, till regeringen att dels göra en analys av konsekvenserna av de nya reglerna för biodrivmedel, dels verka för långsiktiga villkor för biodrivmedel.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    28, 93 minuter
    Justering
    2017-10-26
    Bordläggning
    2017-11-07
    Debatt
    2017-11-08
    Beslut
    2017-11-08
  • Dokument & lagar

    Landsbygdspolitik

    Betänkande 2017/18:MJU18

    En nationell samordning av det regionala arbetet med att genomföra livsmedelsstrategin behövs för att bland annat kunna ta tillvara synergieffekter och vara ett stöd för länen och regionerna i deras arbete. Det är viktigt med ett aktivt föreningsliv på landsbygden, det bidrar bland annat till tillväxt och utveckling. Det tycker riksdagen som riktade två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden till regeringen. Regeringen borde:

    • arbeta med att ta fram en bättre nationell samordning av det regionala arbetet med att genomföra livsmedelsstrategi
    • förenkla administrationen av stöd till föreningslivet på landsbygden.

    Förslagen om tillkännagivanden kom i samband med att riksdagen behandlade motioner från allmänna motionstiden 2017 om landsbygdspolitik. Riksdagen sa nej till övriga motioner.

    Behandlade dokument
    43
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    24, 86 minuter
    Justering
    2018-04-12
    Bordläggning
    2018-04-17
    Debatt
    2018-04-18
    Beslut
    2018-04-18
  • Dokument & lagar

    Livsmedelspolitik

    Betänkande 2017/18:MJU16

    Riksdagen sa nej till motioner om livsmedelspolitik från allmänna motionstiden. Anledningarna är bland annat att gällande regler är tillräckliga eller att arbete redan pågår på området.

    Motionerna handlar bland annat om livsmedelslagstiftningen, märkning av livsmedel och dricksvatten.

    Behandlade dokument
    44
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    19, 62 minuter
    Justering
    2018-04-12
    Bordläggning
    2018-04-17
    Debatt
    2018-04-18
    Beslut
    2018-04-18
  • Dokument & lagar

    Skogspolitik

    Betänkande 2017/18:MJU17

    Regeringen borde göra insatser för hållbart skogsbruk. Det anser riksdagen som riktar fyra uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen. Regeringen borde

    • säkerställa att inventeringen av nyckelbiotoper, alltså områden i skogen med en speciell naturtyp, är rättssäker och effektiv samt tar hänsyn till lokala och regionala förutsättningar
    • se över artskyddsförordningen, alltså reglerna för hur vilda växter och djur ska skyddas, för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker
    • säkerställa incitament för att skogsbrukare ska vilja ägna sig åt hållbart skogsbruk och se över lagstiftningen på området
    • se över olika typer av ersättningsmodeller för markägare som gör insatser för att skydda sin skog, i syfte att skapa effektivare skyddsformer.

    Förslagen om tillkännagivanden kom i samband med att riksdagen behandlade ett 60-tal förslag i motioner om skogspolitik. Riksdagen sa nej till övriga förslag som bland annat handlar om ekologisk kompensation, byte av skogsmark och skogens sociala värden. Anledningen är bland annat att arbete pågår inom flera av frågorna som förslagen handlar om.

    Behandlade dokument
    28
    Förslagspunkter
    19
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    45, 150 minuter
    Justering
    2018-03-27
    Bordläggning
    2018-04-10
    Debatt
    2018-04-11
    Beslut
    2018-04-12
  • Dokument & lagar

    Övergripande miljöfrågor

    Betänkande 2017/18:MJU19

    Riksdagen riktar två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen. Det ena handlar om att regeringen bör utreda olika modeller för kompensation till markägare som begränsas i brukandet av sin egen mark. Detta för att begränsa markägarens ekonomiska förluster. Det andra handlar om att arbetet med att förbättra tillståndsprocesserna för miljöpåverkande verksamheter måste fortsätta. Bland annat vill man se konkreta åtgärder för effektivisering och förkortade handläggningstider.

    När det gäller övriga inkomna motionsförslag inom området övergripande miljöfrågor sa riksdagen nej till dem. Dessa handlar bland annat om stärkt lokal och regional miljö- och klimatmakt, viss översyn av miljöbalken, vindkraft, hållbar utveckling och miljömål, subventioner samt finansiering av insatser för bevarande av bland annat natur och hav. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår inom vissa områden eller att vissa satsningar redan har gjorts.

    Behandlade dokument
    30
    Förslagspunkter
    15
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    8, 63 minuter
    Justering
    2018-03-27
    Bordläggning
    2018-04-10
    Debatt
    2018-04-11
    Beslut
    2018-04-12
  • Dokument & lagar

    Naturvård och områdesskydd

    Betänkande 2017/18:MJU9

    Riksdagen sa nej till motionsförslag om naturvård och områdesskydd. Anledningen är bland annat att vissa satsningar redan är genomförda och att det pågår vissa arbeten på området. Motionerna handlar till exempel om frågor om naturreservat och nationalparker, strandskydd och landsbygdsutveckling i strandnära lägen, skötsel och finansiering av leder samt allemansrätt.

    Behandlade dokument
    54
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    36, 118 minuter
    Justering
    2018-02-27
    Bordläggning
    2018-03-06
    Debatt
    2018-03-07
    Beslut
    2018-03-07
  • Dokument & lagar

    Biologisk mångfald

    Betänkande 2017/18:MJU10

    Regeringen borde utvärdera och säkerställa det regionala inflytandet över viltförvaltningen, alltså förvaltningen av rovdjur och andra vilda djur.

    I dag har varje län en regional viltförvaltningsdelegation. Syftet med delegationerna är bland annat att decentralisera viltförvaltningen men det behöver utredas hur viltförvaltningsdelegationerna säkerställer att beslut om viltförvaltning på bästa sätt fattas nära de som berörs. Det anser riksdagen som uppmanar regeringen, i ett tillkännagivande, att utvärdera detta.

    Förslaget om tillkännagivande kommer från motioner inom området biologisk mångfald från allmänna motionstiden 2017. Riksdagen sa nej till övriga motioner.

    Behandlade dokument
    37
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    36, 118 minuter
    Justering
    2018-02-15
    Bordläggning
    2018-03-06
    Debatt
    2018-03-07
    Beslut
    2018-03-07
  • Dokument & lagar

    Offentlig upphandling

    Betänkande 2017/18:FiU34

    Riksdagen uppmanade regeringen i ett tillkännagivande att krav vid offentlig upphandling ska vara enkla, tydliga och ha likvärdiga villkor oavsett företagsform och hur stora företagen är. Riksdagens ställningstagande gjordes när riksdagen behandlade motioner från den allmänna motionstiden 2017.

    Riksdagen sa också nej till förslag i motioner om bland annat genomförandet och tillämpningen av lagen om offentlig upphandling (LOU), sociala kriterier och sociala företag, små och medelstora företag, djurskydd, livsmedelsproduktion, och miljökrav. Riksdagen sa nej bland annat eftersom arbete redan pågår i en del frågor och att vissa krav vid offentlig upphandling redan kan ställas med dagens regler.

    Behandlade dokument
    26
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 37 minuter
    Justering
    2018-02-13
    Bordläggning
    2018-02-27
    Debatt
    2018-02-28
    Beslut
    2018-03-01
  • Dokument & lagar

    Jakt och viltvård

    Betänkande 2017/18:MJU8

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2017 om jakt- och viltvård. Anledningen är främst att arbete pågår inom de områden motionerna tar upp samt gällande regler. Motionerna handlar bland annat om stödutfodring av klövvilt, jaktmedel, ansvaret för det allmänna uppdraget och vissa jaktfrågor.

    Behandlade dokument
    22
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    32, 95 minuter
    Justering
    2018-01-23
    Bordläggning
    2018-01-30
    Debatt
    2018-01-31
    Beslut
    2018-01-31
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård

    Betänkande 2017/18:MJU1

    Nästan 11 miljarder ur statens budget för 2018 går till utgiftsområdet allmän miljö- och naturvård. Mest pengar går till klimatinvesteringar, nästan 1,6 miljarder kronor, vilket är en ökning med 390 miljoner jämfört med förra året. 1,4 miljarder går till skydd av värdefull natur. Åtgärder för värdefull natur får drygt 1,2 miljarder kronor. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

    Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Därefter bestämmer riksdagen hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde.

    Riksdagen gav också regeringen tillåtelse att ta bort de utsläppsrätter som Sverige kommer att tilldelas i enlighet med EU:s ansvarsfördelningsbeslut och som inte behövs för att Sverige ska uppfylla sitt åtagande inom EU 2016. Även de utsläppsrätter Sverige har tillgodoräknats som resultat av internationella klimatinsatser, under Kyotoprotokollets andra åtagandeperiod, ska tillåtas tas bort.

    Behandlade dokument
    26
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    41, 153 minuter
    Justering
    2017-12-05
    Bordläggning
    2017-12-11
    Debatt
    2017-12-12
    Beslut
    2017-12-13
  • Dokument & lagar

    Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

    Betänkande 2017/18:MJU2

    19,2 miljarder kronor ur statens budget för 2018 går till utgiftsområdet Areella näringar, landsbygd och livsmedel. Mest pengar går till gårdsstöd, 6,7 miljarder kronor. Knappt 4,4 miljarder kronor går till åtgärder för landsbygdens miljö och struktur och Sveriges lantbruksuniversitet får 1,9 miljarder kronor. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.

    Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Därefter bestämmer riksdagen hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde.

    Riksdagen sa också ja till regeringens förslag om att det särskilda kontot under Samefonden får användas för att finansiera underhåll av stängsel som är nödvändiga för arrendeavtalen. I dag används kontot för betalning av del av arrendekostnaden för renbete i Härjedalen.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    45, 172 minuter
    Justering
    2017-11-30
    Bordläggning
    2017-12-06
    Debatt
    2017-12-07
    Beslut
    2017-12-12
  • Dokument & lagar

    Miljöbedömningar

    Betänkande 2017/18:MJU5

    Det ska göras ändringar i miljöbalken och i ett antal sektorslagar, det vill säga lagar utanför miljöbalken som reglerar verksamheter och åtgärder som påverkar miljön. Ändringarna görs bland annat för att reglerna för miljöbedömningar ska bli tydligare och enklare att tillämpa. Ändringarna görs också för att genomföra de senaste ändringarna i EU-direktivet om bedömning av inverkan på miljön av vissa offentliga och privata projekt, MKB-direktivet.

    Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2018.

    Riksdagen riktade tre tillkännagivanden, det vill säga uppmaningar, till regeringen att vidta åtgärder för:

    • Att det svenska regelverket för vilka verksamheter och åtgärder som kan eller inte kan antas ha betydande miljöpåverkan ska anpassas till bestämmelserna i MKB-direktivet.
    • Att det svenska regelverket om kraven på innehållet i en miljökonsekvensbeskrivning inom ramen för den specifika miljöbedömningen bör överensstämma med MKB-direktivets krav.
    • Att det ska göras en utvärdering av den nya lagstiftningen.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 68 minuter
    Justering
    2017-10-17
    Bordläggning
    2017-10-24
    Debatt
    2017-10-25
    Beslut
    2017-10-25
  • Dokument & lagar

    En livsmedelsstrategi för Sverige

    Betänkande 2016/17:MJU23

    Riksdagen godkände regeringens förslag om mål för en svensk livsmedelsstrategi. Syftet med livsmedelsstrategin är att uppnå en långsiktigt hållbar och konkurrenskraftig livsmedelskedja. Livsmedelsproduktionen ska öka, miljömålen ska nås och den ska också bidra till en hållbar utveckling i hela landet.

    Med anledning av strategin riktade riksdagen sju tillkännagivanden, uppmaningar, till regeringen:

    • Regeringen bör säkerställa generellt goda företagsvillkor för hela livsmedelskedjan. Nationella, mer långtgående regler, ska alltid vara väl motiverade och prövas noga.
    • Berörda myndigheter bör få främjandeuppdrag som förtydligar att de inte bara ska kontrollera att regler följs utan att de även ska göra det lättare för och stötta företagen i livsmedelskedjan.
    • Regeringen bör säkerställa att godkännandeprocesserna för växtskyddsmedel är effektiva och förutsägbara.
    • Reglerna för distribution och försäljning av viltkött bör förenklas.
    • Regeringen bör göra det lättare för konsumenter att göra hållbara och medvetna val.
    • Livsmedelsexporten bör underlättas och främjas.
    • Svensk livsmedelsproduktion bör styras av konsumenternas efterfrågan och inte av politiskt bestämda mål för specifika produktionsformer.

    Behandlade dokument
    79
    Förslagspunkter
    66
    Reservationer
    118 
    Anföranden och repliker
    62, 154 minuter
    Justering
    2017-06-01
    Bordläggning
    2017-06-16
    Debatt
    2017-06-19
    Beslut
    2017-06-20
  • Dokument & lagar

    Sjöfartsfrågor

    Betänkande 2016/17:TU18

    Inspektioner av utländska fartygs barlastvattenhantering ska kunna göras i större utsträckning än i dag i svenska hamnar. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändringar i barlastvattenlagen.

    Barlastvatten är det havsvatten som pumpas ombord ett fartyg som inte är fullastat. Det görs för att stabilisera fartyget. Risken med denna hantering är dock att levande organismer som kan vara farliga för miljön sprids runt om i världen. Det är fartygens hantering kring detta som nu alltså kan inspekteras på ett mer ingående sätt.

    Nuvarande bestämmelser innebär att personal i de svenska hamnarna i princip bara får inspektera de utländska fartygens certifikat och liknande handlingar. Lagändringen görs för att den svenska lagen bättre ska stämma överens med internationella bestämmelser. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får utfärda nya regler om när inspektionerna får göras i de svenska hamnarna. Regeringen eller myndigheten får också utfärda avgiftsregler som ska gälla alla ärenden som handlar om barlastvattenfrågor och som myndigheten ansvarar för.

    Lagändringarna ska börja gälla den dag regeringen bestämmer. Regeringens intention är i dagsläget att det kommer att bli den 8 september 2017.

    Behandlade dokument
    23
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    30, 116 minuter
    Justering
    2017-05-30
    Bordläggning
    2017-06-14
    Debatt
    2017-06-15
    Beslut
    2017-06-20
Bevaka via RSS