Klasser i årskurs 7-9 är välkomna att besöka Demokrativerkstaden för att pröva på rollen som riksdagledamot och fatta beslut om viktiga samhällsfrågor. 

Demokrativerkstaden bygger på pedagogiken upplevelsebaserat lärande och är ett spel om att vara politiker i riksdagen. Med stöd av en pekplatta samlar eleverna information, och de förhandlar med varandra och kommer fram till beslut för att lösa sitt uppdrag som folkvalda.

Demokrativerkstaden ligger på Stora Gråmunkegränd i Gamla stan i Stockholm. Lokalen är nyrenoverad med interiör och detaljer som ska ge en känsla av att man befinner sig i riksdagen.

I samband med besöket har klassen möjlighet att med sin lärare besöka riksdagens kammare. Detta görs alltså på egen hand och det är läraren som berättar om kammaren för eleverna. I lärarhandledningen finns stöd till lärare som vill visa kammaren för sin klass. Där hittar ni också de tider då besök i kammaren är möjligt för varje klass.

Hur långt är ett besök och hur stor kan klassen vara?

Ett besök i den nya Demokrativerkstaden tar 1 timme och 45 minuter. Antalet bokningsbara är 13 stycken per vecka. Från tisdagar till torsdagar finns det tre tider att boka per dag. På måndagseftermiddagar och fredagsförmiddagar finns det två tider att boka per dag.

Demokrativerkstaden välkomnar en klass per bokningsbar tid. Klasser med minst 15 och max 30 elever i klassen kan boka Demokrativerkstaden.

En lärarhandledning finns med information om spelet och förslag på hur du kan förbereda eleverna inför besöket.

Har du frågor?

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Camilla Rehn, projektledare för den nya Demokrativerkstaden: